Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Διεργασίες και πιθανές αλλαγές συσχετισμών δυνάμεων στη ΓΕΝΟΠ μετά την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης – Ποιά σωματεία αντιδρούν


Την επιτάχυνση των εσωτερικών διεργασιών στο κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων της ΔΕΗ φέρνει το κλείσιμο της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για την τριετία 2021-2024.

Ως γνωστόν οι θητείες σε σωματεία της ΓΕΝΟΠ αλλά και στην ίδια

την Ομοσπονδία έχουν λήξει κι εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 έχουν παραταθεί μέχρι τέλος του Ιουνίου. Παράταση που έχει δοθεί με Προεδρικό Διάταγμα και για άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκτός του χώρου της ενέργειας.

Η υπογραφή της ΕΣΣΕ έχει προκαλέσει τριγμούς στους κόλπους των σωματείων και της ΓΕΝΟΠ, καθώς δύο μεγάλα σωματεία της, η ΕΤΕ και η ΕΔΟΠ διαφωνούν με το περιεχόμενο της και για την ακρίβεια όπως προκύπτει και από τις ανακοινώσεις τους διαμαρτύρονται αφενός γιατί δεν δόθηκαν μισθολογικές αυξήσεις και αφετέρου επειδή οι τεχνικοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν ευνοήθηκαν ιδιαίτερα από την αναπροσαρμογή επιδομάτων που συμφωνήθηκαν με τη διοίκηση.

Η ΕΤΕ και η ΕΔΟΠ, σύμφωνα με συνδικαλιστικές εκτιμήσεις, αντιπροσωπεύουν το 65% των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ και το 70% της Λιγνιτικής Μεγαλόπολης. Ταυτόχρονα τα προεδρεία τους προέρχονται από τους χώρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Τη στήριξή τους είχε λάβει και ο σημερινός πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης.

Με δεδομένο ότι η ΓΕΝΟΠ οδηγείται σε εκλογές για την ανάδειξη νέου προεδρείου, η υπογραφή της ΕΣΣΕ φαίνεται να επιταχύνει τις διεργασίες στις συνδικαλιστικές παρατάξεις.

Η δυσαρέσκεια που φαίνεται να υπάρχει στις δύο παρατάξεις της ΕΤΕ και της ΕΔΟΠ ως προς τους χειρισμούς του προέδρου της ΓΕΝΟΠ μάλλον, κατά τις πληροφορίες, βγάζει κερδισμένη τη ΔΑΚΕ, αν βέβαια αυτή η «εμφύλια» αντιπαράθεση στους κόλπους των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ γίνει και πράξη. Δηλαδή να μην στηριχθεί ο κ. Αδαμίδης και να επιλεχθεί άλλο πρόσωπο.

Ως επικρατέστερος από τη ΔΑΚΕ, δηλαδή αυτός που θα στηριχθεί από την κυβερνητική παράταξη, φέρεται να είναι ο Αντώνης Καρράς ο σημερινός γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ.

Όπως και να χουν οι τωρινές εξελίξεις, το παρασκήνιο και οι διεργασίες αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο διάστημα οπότε και θα φανεί προς τα που θα γείρει η πλάστιγγα σε σχέση με τη νέα ηγεσία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων της ΔΕΗ. 

 

 Κωνσταντίνος Φιλίππου

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου