Η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων στις οικονομικές δραστηριότητες τον Ιανουάριο εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού προκάλεσε μεγάλη πτώση στη ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για τον
Ιανουάριο βούλιαξε κατά 9,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα αφού η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων λιανικής έπαυσε να λειτουργεί έστω και με τις μεθόδους του click away ή του click in shop που είχαν ανοίξει τον προηγούμενο μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση ρεύματος στο «δίκτυο» υποχώρησε κατά 10,8%, ενώ μειωμένη κατά 3,3% ήταν και για τους «πελάτες υψηλής τάσης». Βέβαια να σημειωθεί ότι ο περσινός Ιανουάριος δεν ήταν μήνας – lockdown και άρα η διαφορά είναι μεγάλη στις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας.Στα αξιοσημείωτα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιανουάριο ήταν η αύξηση κατά 12,9% που σημείωσε η ηλεκτροπαραγωγή. Και μάλιστα στο ενεργειακό μίγμα ξεχώρισε σε ποσοστό ανόδου (221%) η υδροηλεκτρική. Η ΔΕΗ προφανώς λόγω της πληθώρας νερών έριξε στο σύστημα την παραγωγή ρεύματος από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Αυξημένη κατά 43% ήταν και η παραγωγή από ΑΠΕ λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν τον περασμένο μήνα, ενώ αντίθετα υποχώρηση κατά 43% σημείωσε η λιγνιτική και οριακά προς τα κάτω (-2%) κινήθηκαν οι μονάδες φυσικού αερίου.
Στη συνολική παραγωγή το φυσικό αέριο συμμετείχε με 36%, οι ΑΠΕ με 35%, τα υδροηλεκτρικά με 16% και ο λιγνίτης με 13%.
Όμως, το παράδοξο… σε σχέση με το μέγεθος της βουτιάς της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας ήταν η αύξηση κατά 12,9% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η εξήγηση δίνεται στο γεγονός ότι οι εισαγωγές ρεύματος ήταν μειωμένες και αντίθετα οι εξαγωγές ενισχυμένες. Τα εμπορικά προγράμματα εξαγωγών στις γειτονικές χώρες ήταν στις 589.203 MWh, όταν οι εισαγωγές ήταν χαμηλότερες και σε σχέση με τις εξαγωγές και έναντι του περσινού Ιανουαρίου. Έκλεισαν στις 482.862 MWh.
Η μερίδα του λέοντος των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας κατευθύνθηκε στην Ιταλία με ποσοστό επί του συνόλου 43%. Ακολούθησε ως δεύτερος προορισμός η Β. Μακεδονία (24%) και αμέσως μετά η Βουλγαρία (22%). Στην Αλβανία εξάχθηκε το 9% του συνόλου και στην Τουρκία το 2%.
Τέλος σε επίπεδο προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας η ΔΕΗ απέσπασε το 66,6% της ζήτησης, η Mytilineos το 7,52%, ο ΗΡΩΝ το 5,89%, η Elpedison το 4,63%, η NRG το 3,49%, η Watt & Volt το 2,74% κ.ο.κ.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου