Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Στις 23 Μαρτίου η υπογραφή της τριετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας ΔΕΗ – ΓΕΝΟΠ – Στα 78 εκ. ευρώ το κόστος – Αντιδράσεις από την ΕΤΕ


Σε χρόνο ρεκόρ έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης της ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ για τη νέα τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας. Και σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν στις 23 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας για να εγκρίνει και τυπικά το νέο

πλαίσιο.

Με την ΕΣΣΕ, επέρχονται αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων αλλά όχι άμεσες, δηλαδή δεν αναπροσαρμόζονται τα μισθολογικά κλιμάκια. Επί της ουσίας ενισχύονται υπάρχοντα επιδόματα, τα οποία είχαν παγώσει λόγω των μνημονιακών περιορισμών της χώρας ή δημιουργούνται επιδόματα για να καλυφθούν μερικώς οι απώλειες του προσωπικού κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Πηγές της ΓΕΝΟΠ υποστηρίζουν ότι το συνολικό κόστος της τριετούς σύμβασης εργασίας ανέρχεται στα 78 εκ. ευρώ, αν και άλλες πηγές διευκρινίζουν πως στο ποσό αυτό συνυπολογίζονται και τα 22 εκ. ευρώ των αναδρομικών που θα δοθούν σε όσους λάμβαναν τα ειδικά επιδόματα.

Ως προς την ουσία, σύμφωνα με πληροφορίες, το ημερήσιο τροφείο επανέρχεται από τα 4 στα 6 ευρώ ημερησίως για όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, ενώ η πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση αποσυνδέεται από το προαναφερόμενο επίδομα σίτισης. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη διοίκηση είχε μειώσει το τροφείο κατά 2 ευρώ διαθέτοντας το ποσό αυτό στο ασφαλιστικό πρόγραμμα. Επιπλέον οι συγκεκριμένες παροχές δεν μπαίνουν στον περιορισμό της επανεξέτασης μετά τη λήξη της τριετούς σύμβασης, δηλαδή θα τρέχουν σε μόνιμη βάση.

Επανέρχονται ειδικά επιδόματα κυρίως σε προσωπικό της παραγωγής και μάλιστα με την καταβολή αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2019 σε τρεις δόσεις.

Καθιερώνεται επίδομα εξομάλυνσης 60 ευρώ για τους εργαζόμενους που δεν ήταν δικαιούχοι των προαναφερόμενων ειδικών επιδομάτων.

Το επίδομα οδήγησης 2 ευρώ ημερησίως που λάμβαναν οι τεχνικοί, οι οποίοι αναγκάζονται να είναι και οδηγοί οχημάτων ανεβαίνει στα 5 ευρώ.

Η συμφωνία ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Τεχνικών. Με ανακοίνωσή του Ενωτικό Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων της ΕΤΕ χαρακτηρίζει τη σύμβαση «απαράδεκτη και μνημείο υποταγής». Σύμφωνα με το ΕΑΜΕ της ΕΤΕ «η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ επειδή η πλειοψηφία των συναδέλφων που την ενδιαφέρει είναι στο πλαφόν δεν διεκδίκησε τίποτα». Κατά τους τεχνικούς η ΓΕΝΟΠ δεν έκανε «καμία κουβέντα» για αυξήσεις στα μισθολογικά κλιμάκια, την ίδια ώρα, όπως σημειώνει, που η εταιρία θα ανακοινώσει ετήσια κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρών και που στελέχη της εισπράττουν υψηλές αμοιβές. 

 

 Κωνσταντίνος Φιλίππου

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου