Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Σε ρόλο… συνδικαλιστή οι δανειστές για την οικονομική ανεξαρτησία της ΡΑΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για ραε Δεν είναι θεσμικό το ζήτημα της ανεξαρτησίας της ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που θέτει ως υποχρέωση το τρίτο μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση. Παρά την εντύπωση που είχε δημιουργηθεί, ότι δηλαδή οι δανειστές θέλησαν να βάλουν αυτή την υποχρέωση ως «ανάχωμα» στα όσα είχε διακηρύξει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για απίσχναση των αρμοδιοτήτων της Αρχής, η αλήθεια φαίνεται ότι είναι άλλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν θέσει, κατά τις διαπραγματεύσεις, το
θέμα της οικονομικής και επιχειρησιακής ανεξαρτησίας της ΡΑΕ. Πρακτικά, τη δυνατότητά της να προσλαμβάνει προσωπικό χωρίς τις δεσμεύεις των υπόλοιπων νομικών προσώπων του Δημοσίου, αλλά και να καθορίζει τους μισθούς του προσωπικού της έξω από τις προβλέψεις του ενιαίου μισθολογίου. Το επιχείρημα είναι ότι η ΡΑΕ  έχει το δικό της προϋπολογισμό, δεν επιχορηγείται από το δημόσιο, αλλά παρόλα αυτά βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά δεν είναι αρχικά αντίθετη σε μια τέτοια προοπτική, ωστόσο αντιμετωπίζει με προσοχή το ζήτημα καθώς δεν θέλει να ανοίξει τον ασκό του αιόλου και να αρχίσει ένας νέος κύκλος συζητήσεων για τα εργασιακά και μισθολογικά των Ανεξάρτητων Αρχών και των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου