Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Σπυράκη: Να μειώσουμε την τιμή της ενέργειας για τον καταναλωτή

 
«Πρέπει να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες επιλογές ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν τη χαμηλότερη δυνατή τιμή για την ενέργεια» τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη μιλώντας για την Ενεργειακή Ένωση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Δεδομένου ότι η Ε.Ε. ζητά από τα κράτη μέλη να
διασυνδεθούν στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% με τις γειτονικές χώρες η Μαρία Σπυράκη πρότεινε: «πρέπει να ενθαρρύνουμε αφενός τη λειτουργία του ανταγωνισμού, αφετέρου την κατασκευή δικτύων στη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω του Connecting Europe Facility αλλά και του European Fund for Strategic Investment του πακέτου Γιούνκερ.

Μπορούμε να το πετύχουμε με την αύξηση της ενεργειακής διασύνδεσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη όπου βρίσκεται η χώρα μου η Ελλάδα, όχι μόνο των κρατών μελών αλλά και των υπό ένταξη χωρών όπως η π.Γ.Δ.Μ. και η Τουρκία» επεσήμανε η Μαρία Σπυράκη.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του Ε.Λ.Κ. αναφέρθηκε και την αναγκαιότητα της ισότιμης πρόσβασης των ιδιωτών παραγωγών λιγνίτη προκειμένου να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. «Οι ιδιώτες παραγωγοί δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση στον λιγνίτη με αποτέλεσμα αυτή την περίοδο να ευνοούνται λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου έναντι της ΔΕΗ αλλά τελικά ο ανταγωνισμός να μη λειτουργεί και αυτό να το πληρώνουν οι καταναλωτές» επεσήμανε η Μαρία Σπυράκη για να συνεχίσει λέγοντας :«Τους καταναλωτές πρέπει να προστατεύουμε. Για αυτό είμαστε εδώ, για να έχουν το μεγαλύτερο όφελος από την ενεργειακή ένωση».

Δείτε την παρέμβαση της Μαρίας σπυράκη στο σύνδεσμο που ακολουθεί: https://youtu.be/aT5oDFLybBE

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ:

«Η ενεργειακή ασφάλεια, η επάρκεια και η χαμηλότερη δυνατή τιμή είναι για τους καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη, αυτό που εμείς σήμερα συζητάμε ως ενεργειακή ένωση.

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό.

Κατ’ αρχήν να ενθαρρύνουμε την κατασκευή δικτύων στη νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου βρίσκεται και η χώρα μου η Ελλάδα και να στηρίξουμε μέσω του Connecting Europe Facility αλλά και του European Fund for Strategic Investment του πακέτου Γιούνκερ ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διασυνδέσεις. Όχι μόνο με την Ιταλία αλλά και με χώρες όπως είναι η Τουρκία και η π.Γ.Δ.Μ. Έχει σημασία η Ευρωπαϊκή Ένωση να ηγηθεί αυτής της πρωτοβουλίας. Θα αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια. Το δεύτερο, να λειτουργεί σε κάθε χώρα μέρος η εσωτερική αγορά, ο ανταγωνισμός. Δεδομένου ότι το ενεργειακό μείγμα είναι εθνική πολιτική και δεδομένου ότι οι καθαρές τεχνολογίες είναι απαραίτητες, στη χώρα μου την Ελλάδα υπάρχει θέμα στην πρόσβαση των ιδιωτών σε όλες τις πηγές ενέργειας.
Οι ιδιώτες παραγωγοί δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση στον λιγνίτη με αποτέλεσμα αυτή την περίοδο να ευνοούνται λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου έναντι της ΔΕΗ αλλά τελικά ο ανταγωνισμός να μη λειτουργεί και αυτό να το πληρώνουν οι καταναλωτές.
Πρέπει επίσης να ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές σε διμερή συμβόλαια με τους προμηθευτές. Τους καταναλωτές πρέπει τελικά να προστατεύσουμε γιατί για αυτούς είμαστε εδώ, ώστε να έχουν το ταχύτερο δυνατό τα οφέλη από την ενεργειακή ένωση.
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Δέχεστε μπλε κάρτα από την κ. Βισνιέσκα(Πολωνή ευρωβουλευτής του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό);
Θα ήθελα να τονίσω το τμήμα όπου αναφερθήκατε στο φυσικό αέριο. Όταν προτάθηκε από τον Ντόναλντ Τουσκ η Ενεργειακή Ένωση είχε μιλήσει για κοινές αγορές αερίου στην Ένωση. Τι σκέφτεστε για αυτό; Μήπως θα ήταν καλός τρόπος να επιδείξουμε αλληλεγγύη; Γιατί σήμερα η Πολωνία είναι από τις χώρες που πληρώνουν παραπάνω για το ρωσικό αέριο. Παραπάνω από τους Γερμανούς και τους Γάλλους.

Μαρία Σπυράκη: Βεβαίως και δεν αναφέρθηκα στο αέριο αλλά ευχαρίστως να σας απαντήσω. Είμαι σαφώς υπέρ να έχουν όλες οι χώρες μέλη και τελικά η Ένωση πολλούς και διαφορετικούς προμηθευτές. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να έχουμε ένα pool( κοινή δεξαμενή) και φυσικού αερίου. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να χαμηλώσουμε τελικά τις τιμές και αυτό θα είναι προς όφελος των καταναλωτών σε όλα τα κράτη μέλη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου