Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Νεκρός οργανισμός η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Του Χάρη Φλουδόπουλου)

Αποτέλεσμα εικόνας για ραε 
Σε πλήρη απαξίωση οδηγείται ο θεσμός της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας καθώς από τις αρχές του μήνα η ολομέλεια της ανεξάρτητης αρχής μετρά 4 κενές θέσεις  μελών του Δ.Σ. ενώ τα εναπομείναντα τρία μέλη δεν μπορούν να συνεδριάσουν και να εκδώσουν αποφάσεις. Η προθεσμία για την υποβολή βιογραφικών από ενδιαφερόμενους για να καλύψουν τις κενές θέσεις έληξε στις 15 Δεκεμβρίου ωστόσο η όλη
διαδικασία αναμένεται να είναι αρκετά χρονοβόρα αφού απαιτείται η αξιολόγηση των βιογραφικών, η επιλογή των "εκλεκτών" από τον αρμόδιο υπουργό και στη συνέχεια η ακρόαση από την αρμόδια επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής. Όλα αυτά σημαίνουν ότι εν μέσω των εορτών αποκλείεται να υπάρξει πρόοδος, ενώ στην καλύτερη περίπτωση η ΡΑΕ θα αρχίσει εκ νέου να λειτουργεί στα μέσα προς τα τέλη Ιανουαρίου.
Το πρόβλημα βεβαίως δεν αφορά μόνο στο κενό που έχει προκύψει εξαιτίας της αποχώρησης των τεσσάρων παλαιών μελών εκ των οποίων ο ένας αντιπρόεδρος. Η ΡΑΕ από το καλοκαίρι έχει εμφανίσει σημάδια δυσλειτουργίας και καθυστερήσεων με μικρή έως ανύπαρκτη παραγωγή έργου. Και όχι μόνο αυτό. Ακόμη και οι λίγες αποφάσεις που προωθεί ο νέος πρόεδρος συχνά πάσχουν από τεκμηρίωση, με πιο πρόσφατο κρούσμα την περίπτωση απόφασης για την επιλεκτική και μερική εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για τους ρύπους (ένα θέμα που αφορά τη βιομηχανία και τις ρυθμίσεις για την απαλλαγή της από επιβαρύνσεις που σχετίζονται με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής). Η απόφαση τελικά δεν ενεκρίθη στην τελευταία ολομέλεια που υπήρξε στις αρχές του μήνα, στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή καθώς τα απερχόμενα μέλη επισήμαναν στον πρόεδρο ότι μια τέτοια απόφαση είναι καταφανώς παράνομη και θα καταπέσει στα δικαστήρια εφόσον υπάρξουν προσφυγές, πλήττοντας ανεπανόρθωτα το κύρος της αρχής.
Και ενώ οι εξελίξεις που αφορούν στον τομέα της ενέργειας είναι καταιγιστικές, η απουσία της ΡΑΕ από τα τεκταινόμενα της αγοράς είναι χαρακτηριστική. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ (επιλογή του πρώην ΥΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη), δεν έχει κάνει ούτε μία δημόσια εμφάνιση – παρέμβαση, παρότι τα θέματα αρμοδιότητάς του βρίσκονται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου για την ενεργειακή αγορά. Η μοναδική απόφαση της ΡΑΕ που πράγματι προκάλεσε αίσθηση ήταν το ... ρουσφέτι προς τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, καθώς μετά από αίτημα των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, η ανεξάρτητη αρχή εξέδωσε ντιρεκτίβα προς τις εταιρείες ηλεκτρισμού να μην δέχονται υπερήμερους πελάτες που θέλουν να φύγουν από τη ΔΕΗ.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η επιλογή των νέων μελών της ολομέλειας και του νέου αντιπροέδρου προσλαμβάνει χαρακτήρα κατεπείγοντος.
ΕΕΕΤ
Η υπόθεση της ΡΑΕ, η οποία σημειωτέον έχει βρεθεί και στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ζητεί επιμόνως την ενίσχυση της λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών, δεν είναι η μοναδική. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) παραμένει ακέφαλη για περίπου ένα χρόνο και μόλις προχθές ο αρμόδιος υπουργός Χ. Σπίρτζης ανήρτησε την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την υποβολή βιογραφικών από ενδιαφερόμενους. Το ενδιαφέρον με την πρόσκληση Σπίρτζη είναι ότι ήταν για μόλις δύο ημέρες αφού την Παρασκευή η προθεσμία έληξε.

 http://www.capital.gr/story/3090197

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου