Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Εισαγωγές και... ηλιοφάνεια έφεραν τα πάνω κάτω στην παραγωγή ρεύματος


Εισαγωγές και... ηλιοφάνεια έφεραν τα πάνω κάτω στην παραγωγή ρεύματος 

  Μιχάλης Καϊταντζίδης
kamich@euro2day.gr
 
"Πάτωσε" η εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τις μέρες των Χριστουγέννων. Αυξημένη παραγωγή φωτοβολταϊκών λόγω ηλιοφάνειας και εισαγωγές περιόρισαν τη λειτουργία των μονάδων. Ποιοι στήριξαν την εγχώρια παραγωγή. 
        Η ηλιοφάνεια και η καλοκαιρία όλες τις προηγούμενες μέρες μπορεί να ωφέλησε τους καταναλωτές, ωστόσο βοήθησε ώστε να καταγραφούν αρνητικά ρεκόρ στις καταναλώσεις ηλεκτρικού και στη λειτουργία των εγχώριων μονάδων.
Συγκεκριμένα, οι μονάδες της ΔΕΗ και εν μέρει των ανεξάρτητων παραγωγών (πρωτίστως λιγνιτικές και δευτερευόντως φυσικού αερίου) κλήθηκαν να καλύψουν ιδιαίτερα χαμηλά φορτία. Και αυτό επειδή μέρος της ζήτησης καλύφθηκε από την παραγωγή των φωτοβολταϊκών, που λόγω της ηλιοφάνειας ήταν μεγάλη, αλλά και τις εισαγωγές ηλεκτρικού από τις γειτονικές χώρες.
Έτσι το εξαήμερο 23 με 28 Δεκεμβρίου, η ζήτηση στις 05.00 ή 06.00 το πρωί κυμαινόταν μεταξύ 4.000 και 4.500 μεγαβάτ, το μεσημέρι, δηλαδή 13.00 ή 14.00, όταν παλιότερα εμφανιζόταν αιχμή της ζήτησης, μεταξύ 3.500 και 5.000 μεγαβάτ, ενώ το βράδυ 20.00-22.00, όπου πλέον παρατηρείται η μοναδική αιχμή του 24ώρου, μεταξύ 6.000 και 7.700 μεγαβάτ.
Ωστόσο για την εγχώρια παραγωγή από συμβατικές μονάδες, τα φορτία που έχουν να καλύψουν στην πραγματικότητα είναι ακόμη μικρότερα. Και αυτό λόγω της παραγωγής μονάδων ΑΠΕ, κυρίως αιολικών, που είναι συνδεμένα με το Σύστημα (υψηλή τάση) και των εισαγωγών ενέργειας από τις γειτονικές χώρες.
Με δεδομένο ότι οι διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας καταλήγουν τις περισσότερες ώρες του 24ώρου σε καθαρές εισαγωγές, η εγχώρια παραγωγή πρωί, μεσημέρι και βράδυ έφτασε να καλύπτει φορτία της τάξης των περίπου 2.300 μεγαβάτ (πρωί 26 Δεκεμβρίου), 2.700 μεγαβάτ (πρωί 27 Δεκεμβρίου), 3.000 μεγαβάτ (μεσημέρι 26 και 27 Δεκεμβρίου), 2.800 μεγαβάτ πρωί 28 Δεκεμβρίου, 3.200 μεγαβάτ πρωί 23 Δεκεμβρίου κοκ.
Στην ουσία, δηλαδή, την εγχώρια παραγωγή στήριξαν σε μεγάλο βαθμό βιομηχανικές μονάδες συνεχούς λειτουργίας, όπως μεταλλουργίες (αλουμίνιο, νικέλιο) χαλυβουργίες, χημικές βιομηχανίες και άλλες. Εάν δε έλειπαν και αυτές, θεωρείται δεδομένο ότι η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,54% θα ήταν υποχρεωμένη να θέσει εκτός λειτουργίας κάποιες από τις λιγνιτικές της μονάδες που στηρίζουν φορτία βάσης.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η εικόνα για το επίπεδο παραγωγής των ελληνικών μονάδων θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερη. Με εξαίρεση την 26η και 27η Δεκεμβρίου, όταν η παραγωγή των αιολικών ήταν σχετικά υψηλή (400-700 μεγαβάτ), τις υπόλοιπες μέρες επικρατούσε άπνοια, με την παραγωγή να κινείται σε επίπεδα κάτω των 150 μεγαβάτ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου