Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

ΧΑΑ: Μικρή άνοδος με τράπεζες, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιλ και ΟΛΠ

Θανάσης Σταυρόπουλος
t.stavropoulos@euro2day.gr
Με σχετικά κατεβασμένους, αλλά ικανοποιητικούς τζίρους, απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις και αξιοπρόσεκτες προσυμφωνημένες συναλλαγές, κινήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η επιφυλακτικότητα ήταν έκδηλη, ενώ λίγες ήταν οι επιμέρους προσπάθειες “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων.
Παρά το γεγονός ότι το Χ.Α. κράτησε σχετική απόσταση από την “ζώνη της αδιαφορίας”, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών αναφέρουν πως η επερχόμενη εορταστική ραστώνη θα προσγειώσει τις συναλλαγές σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα και το όποιο ενδιαφέρον θα περιοριστεί σε τίτλους εταιρειών που παραμένουν στις πρώτες γραμμές της ειδησεογραφίας, ή εμπλέκονται σε Ιδιωτικοποιήσεις, ή πωλήσεις Θυγατρικών.
Σε κάθε περίπτωση και σε μία εβδομάδα που θα έχει μόλις τρεις συνεδριάσεις, κλίμα και διαθέσεις θα διαμορφώσουν οι ανακοινώσεις αναφορικά με την πώληση των Finansbank, Eurolife και τις προσφορές για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν την λήξη της συνεδρίασης της Παρασκευής και την σημερινή αντίδραση στο χρηματιστηριακό ταμπλό, την κάλυψη ποσού ύψους 660 εκατ. ευρώ από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ανακοίνωσε η Τρ. Αττικής (+7,69%) το βράδυ της Παρασκευής. Όπως ανέφερε η Τράπεζα, ύστερα από συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, αποφάσισε ότι είναι προς το συμφέρον της Τράπεζας και των μετόχων της να παρατείνει και πάλι, ως την 29η Δεκεμβρίου 2015, την καταληκτική ημερομηνία για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ επενδυτών που επιθυμούν να καλύψουν τις επιπλέον αδιάθετες μετοχές που κατανέμονται κατά την κρίση του Δ.Σ.
Ο τίτλος της Τράπεζας, κατά την σημερινή συνεδρίαση δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,2800 ευρώ (+7,69%), όπου και τερμάτισε την συνεδρίαση, όμως και μετά το σημερινό κλείσιμο η μετοχή παρέμεινε χαμηλότερα από την τιμή της εν εξελίξει Α.Μ.Κ.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη, κοντά σε “συμβιβασμό” για το… 13ο προαπαιτούμενο από το οποίο εξαρτάται η εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ βρίσκεται το Μαξίμου, ενώ καταβάλλει προσπάθειες (και) για να προωθήσει κάποιες από τις “ανθρωπιστικές” διατάξεις του “παράλληλου προγράμματος”, με τη μορφή τροπολογιών, στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων που ψηφίζεται μεθαύριο από τη Βουλή. Το 13ο (και τελευταίο σ’ αυτή τη φάση) προαπαιτούμενο είναι η μείωση, κατά 42%, των δαπανών που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ σε κέντρα για διαγνωστικές εξετάσεις.
“Η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ είναι μια μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης, που εξασφαλίζει τον Δημόσιο χαρακτήρα του νέου ΑΔΜΗΕ, αποζημιώνει τη ΔΕΗ ως Επιχείρηση και διατηρεί το μάνατζμεντ στο Δημόσιο”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Αγορά” ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης.
“Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρακολουθεί την πορεία που έχει η διόγκωση των οφειλών καταναλωτών που καθυστερούν, ή αδυνατούν, να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος καθώς τα χρέη φτάνουν στα 2 δισ. ευρώ (η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ανέφερε σημαντικά μεγαλύτερο ποσό). Το φαινόμενο έχει μετριασθεί, μάλλον και αν χρειασθεί θα παρέμβουμε και θα ζητήσουμε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να υλοποιεί την απόφασή της για όλες τις προβλεπόμενες καταστάσεις, παντού”, υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Εποχή”.
Ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, κάνοντας “επίδειξη μεταβλητότητας” κινήθηκε μεταξύ 3,71 (-5,84%) και 4,09 ευρώ (+3,81%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας.
Το διάγραμμα της ΔΕΗ
Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο τίτλος παραμένει “short”, με τα 4,25 ευρώ να είναι κοντινή αντίσταση και που διάσπαση θα μπορούσε να μας δώσει κίνηση προς το 4,70 ή 4,90. Τα 3,70 είναι η επόμενη στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας δώσει και πάλι κίνηση προς τα 3,50 – 3,30 ευρώ.
Επιστρέφοντας στο Τραπεζικό ταμπλό, σε άρση απαγόρευσης του “short selling” για τους τίτλους των 4 συστημικών Τραπεζών προσανατολίζεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγόρευση “ανοικτών” πωλήσεων θα παραταθεί για τις μετοχές της Attica Bank. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται σήμερα το απόγευμα.
Εντός της ημέρας λήγει η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών που αφορούν στην εξαγορά τουλάχιστον 80% της “Eurolife ERB Insurance Group”.
Χθες η Eurobank έλαβε και τυπικά την προέγκριση του ΤΧΣ για την εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία και πιθανώς αύριο να συνεδριάσει το Διοικητικό της Συμβούλιο προκειμένου να αξιολογήσει τις προσφορές που κατατέθηκαν. Στο στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών υπήρξαν πέντε ενδιαφερόμενοι, όλοι τους private equity funds, μεταξύ των οποίων η “Fairfax” (που αποτελεί με 16,88% το μεγαλύτερο μέτοχο του ομίλου Eurobank”, η Κινεζική “Fosun” και η “Apollo” που αποτελεί το μεγαλύτερο Παγκοσμίως fund όσον αφορά σε επενδύσεις στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα.
Η κίνηση του τίτλου της Eurobank δεν έδειξε ότι θα υπάρξει κάτι εντυπωσιακά υψηλότερο από τις προσδοκίες της Αγοράς, με την μετοχή να κινείται μεταξύ 1,11 (+2,78%) και 1,06 ευρώ (-1,85%) και να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στα 1,08 ευρώ, αμετάβλητος.
Οι εναλλαγές προσήμων ήταν τα χαρακτηριστικά της κίνησης για Alpha Bank (+0,58%) και Πειραιώς (+1,35%).
Ο τίτλος της πρώτης κινήθηκε μεταξύ 2,65 (+3,92%) και 2,5 ευρώ (-1,96%) και της δεύτερης, που μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας και έπιασε την τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ., μεταξύ 0,292 (-1,35%) και 0,30 ευρώ (+1,35%).
Σαφώς διαφοροποιημένη η κίνηση από την μετοχή της Εθνικής, καθώς ήταν ο μοναδικός Δεικτοβαρής, Τραπεζικός, τίτλος, που δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Υπενθυμίζεται ότι αυξάνεται ο συντελεστής στάθμισης των μετοχών της Εθνικής Τρ. σε 60% στη σύνθεση όλων των δεικτών της Αγοράς Μετοχών στους οποίους η Τράπεζα συμμετέχει. Επιπλέον, το Χ.Α. θα προχωρήσει σε έκτακτο υπολογισμό νέων συντελεστών στάθμισης (capping factors) των μετοχών που συμμετέχουν τους στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη Τιμών Χ.Α. με βάση το κλείσιμο των μετοχών της συνεδρίασης της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου 2015. Οι νέοι συντελεστές θα ανακοινωθούν με νεότερο δελτίο Τύπου. Όλες οι αλλαγές θα ισχύσουν από την συνεδρίαση της 23/12.
Επίσης και σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά ποσοστού ως 98,81% της Finansbank και εντός της ημέρας συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής, προκειμένου να τις αξιολογήσει, ενώ χθες συνεδρίασε και το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ δίνοντας την τυπική προέγκριση για το εγχείρημα πώλησης. Ο αριθμός των προσφορών που κατατέθηκαν δεν έχει διαρρεύσει αλλά στην Εθνική υπήρχε αισιοδοξία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι θα ήταν τουλάχιστον τρεις. Πήχης για την τράπεζα αποτελεί η εσωτερική αξία της Finansbank, η οποία στις 30/9 ανερχόταν σε 3,32 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Εθνικής αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,3130 ευρώ (+4,33%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,31 ευρώ με ημερήσια κέρδη 3,33%.
Επόμενος τίτλος που τράβηξε το ενδιαφέρον των ενεργών παικτών και διακίνηση όγκο 15μερου, ήταν αυτόςτου ΟΛΠ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, σήμερα το απόγευμα, εκτός απροόπτου, θα είναι γνωστοί οι Όμιλοι που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για το 51% (με δυνατότητα απόκτησης του 67%) του ΟΛΠ. Το ύψος του τιμήματος που προσφέρει ο Πλειοδότης θα γίνει γνωστό από τις αρχές του νέου έτους όταν ανοιχτούν οι σχετικοί φάκελοι. Πληροφορίες του διεθνούς Τύπου ανεβάζουν το τίμημα που θα προσφέρουν οι Κινέζοι της Cosco (διαχειρίζεται ήδη τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του OΛΠ και από σήμερα το μεσημέρι έχει υποβάλει προσφορά) στα 350 – 400 χιλ. ευρώ. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, στο αν θα καταθέσουν προσφορά και οι Δανοί της “APM Terminals”, ή οι Φιλιππινέζοι της “ICTS” (στις 19.00 εκπνέει η προθεσμία). Ανεξάρτητα από το εφάπαξ τίμημα που θα προσφέρει ο Πλειοδότης, υποχρεούται να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 300.000.000 ευρώ.
Η μετοχή του ΟΛΠ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τα 15,59 ευρώ (+6,05%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 15,49 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 5,37%, αλλά και με αξιοπρόσεκτη προσφορά για τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, ξεχώρισαν το -5,81% για την ΕΕΕ και τα +4,13% της Μυτιληναίος, τα 5,33% για Τέρνα Ενεργειακή και τα +3,14% για τον ΟΠΑΠ.
Εξαιρετικά χαμηλές οι συναλλαγές, αλλά και ευδιάκριτο το premium, για τα συμβόλαια του δείκτη στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αξιοπρόσεκτη άνοδο παρουσίασαν οι αποδόσεις για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, στην Αγορά ομολόγων: 3ετες 7,55%, 5ετες 7,56% και 10ετες 7,94%.
Ελάχιστα πράγματα, στα μέχρι στιγμής τεχνικά δεδομένα, πρόσθεσε η σημερινή συνεδρίαση, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.
Με βάση τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, παραμένει ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών, που εντοπίζεται στις 630 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 186,8 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Επόμενο ζητούμενο είναι οι ανακατάληψη των 645 (ΓΔ) και των 193 μονάδων (FTSE25), επίπεδα που είναι το 50% της κίνησης από τα πρόσφατα υψηλά του Οκτωβρίου.
Η εικόνα του Γενικού Δείκτη
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον 25αρη, οι 179 μονάδες είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας δώσει κίνηση προς το 175 επίπεδο.
“Daily position short” με stop τις 198 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και τις 660 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη (οι 590 μονάδες, στην παρούσα, είναι κύρια στήριξη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου