Μετά πολλών εμποδίων θα περπατήσει όπως όλα δείχνουν η συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών για τον ΑΔΜΗΕ καθώς απέναντί της θα βρει τη ΓΕΝΟΠ, αλλά πιθανότατα και τους ξένους θεσμικούς που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, με κοινό αίτημα ότι απομειώνεται χωρίς άμεση αποζημίωση η αξία της επιχείρησης.
Το πρώτο μήνυμα εστάλη ήδη τη Παρασκευή όταν η μετοχή της ΔΕΗ έκανε βουτιά 7,5% ! Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές αφήνει παντελώς
ακάλυπτη την επιχείρηση ως προς το θέμα της αποζημίωσης για τα πάγια που θα χάσει, δίχως να προβλέπει τίποτα το συγκεκριμένο, και επομένως απομειώνει την αξία της, και μαζί τα κεφάλαια των ξένων θεσμικών που έχουν σε αυτή επενδύσει.
Περαιτέρω έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο της Παρασκευής δεν υπάρχει ούτε λέξη για τη συμφωνία, δίνοντας τροφή σε σενάρια ότι πρόκειται για πρόταση γεμάτη γκρίζες ζώνες και θολά σημεία. Από την πλευρά του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διέρρεε χθες ότι η υπόθεση του ΑΔΜΗΕ δεν απαιτεί κάποια νομοθετική ρύθμιση και γι’ αυτό δεν συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο, και ότι η συμφωνία αφορά ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών, το οποίο και θα γίνει σαφέστερο τις επόμενες ημέρες.
Από τη πλευρά της η ΓΕΝΟΠ συναντά σήμερα την ηγεσία του ΑΔΜΗΕ και τη Πέμπτη τον Π. Σκουρλέτη, και ανάλογα με τις απαντήσεις που θα λάβει, θα προετοιμαστεί για κινητοποιήσεις.
Κοινή συνισταμένη των αντιδράσεων είναι το θέμα της αποζημίωσης. Για όσους δεν το έχουν καταλάβει, το 100% του ΑΔΜΗΕ περνά ολόκληρο από τη ΔΕΗ στο νέο υπερταμείο. Το Δημόσιο θα κρατήσει το 51%, και μελλοντικά (άγνωστο πότε), η διοίκηση του νέου υπερταμείου θα διαθέσει το 29% στο Χρηματιστήριο, και μέσω διαγωνισμού το 20% σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι διαχειριστής δικτύου ευρωπαϊκής χώρας.
Αυτό ακριβώς είναι και το κρίσιμο στοιχείο, όπως λένε στο υπουργείο Ενέργειας : Θα υπάρξει ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες για το 20% του ΑΔΜΗΕ ή όχι ; Ο σχετικός πάντως διαγωνισμός υπολογίζεται ότι θα γίνει τον Ιούνιο, ενώ η αρχική πρόβλεψη στο κείμενο της συμφωνίας άλλαξε. Η τελική διατύπωση δεν αναφέρεται σε πιστοποιημένη ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύου ηλεκτρισμού (TSO), παρά σε διεθνή εταιρεία διαχείρισης δικτύου ηλεκτρισμού.
Συμπερασματικά, μόνο όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός - το πιθανότερο μέσα στο 2017- και με τα όποια έσοδα προκύψουν από την εισαγωγή του 29% στο Χρηματιστήριο- άγνωστο επίσης πότε- θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ για τα δίκτυα, τα οποία όμως χάνει άμεσα, με την απόσχισή τους από τη μητρική εταιρεία.
Τότε μόνο, και εάν πουληθεί το συνολικό ποσοστό του 49%, η ΔΕΗ και οι μέτοχοί της θα δουν κάποια αποζημίωση για τα απολεσθέντα πάγια.
Επίσης η αποζημίωση της ΔΕΗ θα υπολογιστεί βάσει μελέτης αποτίμησης του ΑΔΜΗΕ από ανεξάρτητο εκτιμητή που θα οριστεί τον Ιανουάριο σε συμφωνία του Δημοσίου με τους θεσμούς.
Για τον καθορισμό του τιμήματος προβλέπεται επίσης ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η εκκαθάριση χρεών μεταξύ ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ. “Το θέμα αυτό είναι επίσης δουλειά του οίκου που θα αναλάβει την αποτίμηση”, λένε πηγές του υπουργείου Ενέργειας.
Αν και το κείμενο της συμφωνίας δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο ποσό χρεών, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, ωστόσο από πλευράς του υπ.Ενέργειας, ο συμψηφισμός αφορά υποχρεώσεις ύψους 540 εκατ. της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ, αλλά πρόκειται για ποσά με τελικό αποδέκτη στο μεγαλύτερο μέρος τους ηλεκτροπαραγωγούς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αναφορικά με το μάνατζμεντ, η πλειοψηφία θα ανήκει στο Δημόσιο, με σταθερή συμμετοχή του μετόχου μειοψηφίας και διευθύνοντα σύμβουλο με διαδικασία που θα διασφαλίζει τη συμμετοχή και του στρατηγικού επενδυτή. Αναφορικά με το θέμα της χρηματοδότησης των αναγκαίων για την ηλεκτροδότηση της χώρας έργων στον τομέα της μεταφοράς, η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ειδικών επενδυτικών οχημάτων (SPVs) με τη συμμετοχή και στρατηγικών επενδυτών για έργα σημαντικής εμβέλειας.
Κύκλοι πάντως του υπουργείου εξηγούσαν χθες στο “Energypress” ότι από την πλευρά των δανειστών δεν υπάρχει κάποια επιφύλαξη για τα όσα περιλαμβάνει η συμφωνία (σσ: για το αν είναι υλοποιήσιμα, αν στέκουν νομικά κ.λπ.) παρά υπάρχει μόνο καχυποψία για το κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει πράγματι στις συμφωνημένες κινήσεις. "Οπότε το κρίσιμο ζήτημα είναι να τηρηθεί εκ μέρους μας το χρονοδιάγραμμα", προσέθεταν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου