Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Εμμ. Παναγιωτάκης: Θέλουμε ανταγωνισμό από επενδυτές, όχι "αεριτζήδες"

Συνέντευξη στην Αντιγόνη Ζούντα
www.avgi.gr
 
Η ανταπόκριση της ΔΕΗ στον διττό της ρόλο ως δυναμικής επιχείρησης με αναπτυξιακή προοπτική συγχρόνως με την ενίσχυση του κοινωνικού της προσώπου ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής κρίσης αποτελεί κυρίαρχη πρόκληση για τη διοίκησή της.
Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, μιλά στην "Αυγή" της Κυριακής για την προσπάθεια επίτευξης του ανωτέρω στόχου, την ανάγκη είσπραξης των ανεξόφλητων οφειλών με έμφαση στους συστηματικούς «κακοπληρωτές» και στην προστασία των ευπαθών καταναλωτών, καθώς και τη σημασία της θέσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για πλήρη αποζημίωση της ΔΕΗ με την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει ζήτημα «μικρής ΔΕΗ» και καλεί σοβαρούς επενδυτές στο πλαίσιο του «ανοίγματος» της αγοράς ηλεκτρισμού, ενώ αναφέρεται στα οφέλη από τη δημιουργία της μονάδας Πτολεμαΐδα V.
 
* Ποιες ήταν οι βασικές προκλήσεις που είχατε να αντιμετωπίσετε με την ανάληψη των καθηκόντων σας στο πλαίσιο της κυβέρνησης της Αριστεράς;
Μία είναι η κυρίαρχη πρόκληση. Έπρεπε και πρέπει να αποδείξουμε στην πράξη ότι μια επιχείρηση σαν τη ΔΕΗ, ενώ μπορεί να καταστεί αποδοτική και κερδοφόρα, πράγμα απόλυτα αναγκαίο για τη λειτουργία της οικονομίας, και ειδικότερα την αντιμετώπιση της κρίσης και την ανάπτυξη, διατηρεί παράλληλα και ενισχύει το κοινωνικό της πρόσωπο, σύμφυτο άλλωστε με την αποστολή της και το αγαθό που διαχειρίζεται.
Έτσι, φροντίσαμε να αναδείξουμε στην πραγματική τους διάσταση τα θεμελιώδη ζητήματα για μια σωστή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τη μείωση των τιμών, καθώς και για το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας με στόχο τη μείωση του κόστους και την προστασία του περιβάλλοντος.
Στο δε εσωτερικό της επιχείρησης ενεργήσαμε και ενεργούμε με γνώμονα αυστηρά την πίστη στις αρχές, τις αξίες και τους κανόνες λειτουργίας της, με στόχο αφενός την ανύψωση του ηθικού και την ενίσχυση της δέσμευσης των στελεχών και των εργαζομένων, αφετέρου τη θωράκιση της ΔΕΗ από τις κάθε είδους εξωτερικές παρεμβάσεις.
 

Πρωτοφανείς διευκολύνσεις στους οφειλέτες

 
* Από το φθινόπωρο έχει ξεκινήσει μια «επιχείρηση» είσπραξης των ανεξόφλητων οφειλών, που ξεπερνούν πλέον τα 2 δισ. ευρώ, απειλώντας στην ουσία ακόμα και τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Ωστόσο, υπήρξαν αιτιάσεις και σκεπτικισμός ως προς την πρακτική της και κυρίως αναφορικά με τις εντολές αποκοπών. Πώς εξελίσσεται η διαδικασία και τι απαντάτε στις σχετικές ενστάσεις;
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι το πιο επείγον και καίριο, αλλά ταυτόχρονα με στρατηγική διάσταση πρόβλημα. Η μη επίλυση του απειλεί, πράγματι, την ίδια τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Αντίστροφα, η επίλυση του είναι βασικός όρος όχι μόνο για την ανάπτυξη της ΔΕΗ αλλά και για την επιζητούμενη μείωση των τιμολογίων.
Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις οφειλετών που, ενώ είχαν τη δυνατότητα, απέφευγαν συστηματικά να πληρώσουν για το ηλεκτρικό ρεύμα: βίλες, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις κ.λπ. Άλλωστε θυμίζω ότι το 12% των οφειλετών χρωστά το 45% των ληξιπρόθεσμων.
Επιπλέον, όχι μόνον η ΔΕΗ καλύπτει το κοινωνικό τιμολόγιο και συμμετέχει στα προγράμματα κατά της φτώχειας που ξεκίνησαν και υλοποιούνται από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά καθιερώσαμε τον Ιούνιο ένα νέο σύστημα πρωτοφανών διευκολύνσεων για την εξόφληση των οφειλομένων, το οποίο, ωστόσο, άρχισε να αποδίδει το τελευταίο διάστημα, καθώς στο μεταξύ προέκυψαν τα capital controls.
Η διακοπή της ηλεκτροδότησης, λόγου χρέους, στην οποία καταφεύγουμε ως έσχατη λύση, δεν μπορεί να ειδωθεί ξεκομμένα από τα παραπάνω.
Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε είναι εντελώς αδικαιολόγητος, με δεδομένη την προσοχή μας ώστε κανένας ευπαθής καταναλωτής να μη μείνει χωρίς ρεύμα. Άλλωστε ο αριθμός των αποκοπών λόγω χρέους είναι σήμερα 6 φορές μικρότερος από τα προηγούμενα χρόνια.
 
* Και σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν περί διαφωνιών με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θέμα των αποκοπών;
Δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία ότι το υπουργείο ενδιαφέρεται τουλάχιστον όσο κι εμείς για την πορεία της ΔΕΗ, όπως και ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει τουλάχιστον την ίδια ευαισθησία με το υπουργείο για τις ευπαθείς ομάδες.
 
* Η ηγεσία του ΥΠΕΝ πρόσφατα ανακοίνωσε σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών τον πλήρη διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Πώς επιδρά η συγκεκριμένη επιλογή στην λειτουργία της ΔΕΗ, ιδίως ως προς την ανάγκη έγκαιρης και επαρκούς αποζημίωσής της;
Η παραμονή του ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο είναι αναμφισβήτητα θετικό γεγονός. Το ζητούμενο τώρα είναι η ουσιαστική αποζημίωση της ΔΕΗ εγκαίρως και επαρκώς, όπως αναφέρετε, και η εύρεση αξιόπιστου στρατηγικού εταίρου για τον ΑΔΜΗΕ, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη και την αποδοτική του λειτουργία. Θεωρούμε ότι υπάρχουν ουσιαστικές προϋποθέσεις και περιθώρια γι' αυτό. Η θέση του υπουργού για 100% αποζημίωση της ΔΕΗ έχει εξαιρετική σημασία για την επιχείρηση. Από την πλευρά μας, σε πλήρη συνεργασία με το υπουργείο, θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις γι' αυτό.
 

Ανοιχτός ο δρόμος για τη λιανική αγορά

Στη συμφωνία του Αυγούστου προβλέπονται σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία της ΔΕΗ με στόχευση το πλήρες «άνοιγμα» της αγοράς και τη δραστηριοποίηση ιδιωτών. Πώς διαμορφώνεται το μέλλον της ΔΕΗ ως επιχείρησης αλλά και ως «ρυθμιστή» με κοινωνικό πρόσωπο, δεδομένου ότι προβλέπονται δραστικές παρεμβάσεις όπως η μείωση 50% του μεριδίου στην αγορά, η υιοθέτηση των ΝΟΜΕ κ.λπ., ενώ με διάφορους τρόπους επανέρχονται σενάρια περί δημιουργίας «μικρής ΔΕΗ»;
Κατ' αρχάς να ξεκαθαρίσουμε: το ζήτημα της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» έκλεισε με τη συμφωνία του πρωθυπουργού στις 13 Ιουλίου. Επίσης δεν περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο που ψηφίστηκε στις 13 Αυγούστου στη Βουλή. Άλλο ζήτημα τι έχουν στις σκέψεις τους τα διάφορα συμφέροντα.
Όσο για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς, το οποίο είναι ζητούμενο, ο δρόμος για όποιον σοβαρό επενδυτή είναι ορθάνοιχτος. Αρκεί να επενδύσει, να δημιουργήσει δίκτυο καταστημάτων, να προσλάβει προσωπικό και να αναλάβει το αναγκαίο ρίσκο προσβλέποντας σε ένα λογικό κέρδος της τάξης του 4%-5%, που είναι σύνηθες για το ηλεκτρικό ρεύμα σε ώριμες αγορές και οικονομίες.
Ανταγωνιστές χωρίς τα παραπάνω, που επιδιώκουν το γρήγορο, εύκολο και σίγουρο κέρδος, γνωστοί ως «αεριτζήδες», σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ενθαρρύνονται από τις ρυθμίσεις της αγοράς. Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ, εάν η απώλεια του μεριδίου γίνει ισορροπημένα, από όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών και όχι μόνο από το πιο κερδοφόρο τμήμα της αγοράς, δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον ηλεκτρικό τομέα, η ΔΕΗ επιβάλλεται να χαράξει τη στρατηγική της με ευελιξία, προσαρμοστικότητα, εξωστρέφεια και αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες επιχειρηματικών συμφωνιών και συμπράξεων.
 

Έτοιμη το 2019 η Πτολεμαΐδα V

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης, της ΔΕΗ: η κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V; Πώς εκτιμάτε τις αντιδράσεις που στηρίζονται σε περιβαλλοντικά επιχειρήματα;
Η Πτολεμαϊδα V, μονάδα της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Θα είναι η «ναυαρχίδα» του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ. Ήδη τα έργα για την κατασκευή της έχουν ξεκινήσει και η ολοκλήρωσή τους προγραμματίζεται για το 2019.
Με την ευκαιρία, θα ήθελα να τονίσω ότι με την κατασκευή αυτής της μονάδας, καθώς και της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα, σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική αναβάθμιση, μεταξύ άλλων, των μονάδων του Αγ. Δημητρίου και την απόσυρση παλαιών μονάδων, η συμμετοχή της λιγνιτικής παραγωγής θα σταθεροποιηθεί τις επόμενες δύο δεκαετίες στο 30%-35%, πράγμα απαραίτητο για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και τον έλεγχο του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ό,τι δε αφορά στις εκπομπές CO2, από 34,5 εκατ. τόνους το 2014 θα περιοριστούν σε κάτω από 20 εκατ. το 2015, υπερκαλύπτοντας τους στόχους της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Τελειώνοντας ας μου επιτραπεί να υπογραμμίσω ότι κάθε πλήγμα εναντίον της ΔΕΗ δρα πολλαπλασιαστικά σε βάρος της εθνικής οικονομίας, των καταναλωτών αλλά και της αγοράς. Η καθοριστική παρουσία και παρέμβαση μιας ισχυρής ΔΕΗ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία της αγοράς και, προπαντός, για τη συγκράτηση ή και μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου