Με τους πιστωτές να επιμένουν στη μεταφορά του μάνατζμεντ σε ιδιώτες και την ελληνική πλευρά να το συζητάει θέτοντας ως «κόκκινη γραμμή» τη συμμετοχή του Δημοσίου σε ποσοστό κατ’ ελάχιστον 50% στη νέα εταιρεία στην οποία θα περάσει ο ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να αποτρέψει το σενάριο της ιδιωτικοποίησης, εξελίχθηκαν οι χθεσινές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών. Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) διατηρούν την αισιοδοξία τους αλλά
κρατούν «μικρό καλάθι» -κατά τη χαρακτηριστική έκφρασή τους- για την έκβαση των διαπραγματεύσεων που θα συνεχιστούν σήμερα, χωρίς την παρουσία του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος μεταβαίνει στη Σόφια για την υπογραφή συμφωνίας για την προώθηση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB. Πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι οι εξελίξεις για τον ΑΔΜΗΕ θα κριθούν από την πορεία των συνολικότερων κυβερνητικών διαπραγματεύσεων, εκτίμηση που αφήνει αιχμές περί υποχωρήσεων προκειμένου να προχωρήσουν θέματα με βαρύτερο πολιτικό κόστος, όπως τα «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών διαπραγματεύσεων, η ελληνική πλευρά υποχώρησε από τη θέση που προέβαλε μία ημέρα πριν για ΑΔΜΗΕ 100% δημόσιο, αποδεχόμενη ποσοστό υπό δημόσιο έλεγχο τουλάχιστον 51%. Το 49% θα περάσει σε ιδιώτες είτε μέσω πώλησης είτε μέσω Χρηματιστηρίου. Για το θέμα της αποζημίωσης της ΔΕΗ, η ελληνική πρόταση προβλέπει αποπληρωμή σε βάθος χρόνου. Το τίμημα θα προσδιοριστεί από τη διάρκεια αποπληρωμής, τις δανειακές υποχρεώσεις που θα αναλάβει η νέα εταιρεία και τον συμψηφισμό των μεταξύ ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ υποχρεώσεων.
Μεταξύ άλλων εξετάζεται και το θέμα μεταφοράς δανεισμού που σήμερα βαραίνει τη ΔΕΗ στη νέα εταιρεία ως αποζημίωση, καθώς και ο συμψηφισμός οφειλών ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ. Οι δανειακές υποχρεώσεις της ΔΕΗ αποτελούν κρίσιμο θέμα ως προς τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ που απαιτεί η συμφωνία με τους θεσμούς, καθώς τα δάνεια έχουν δοθεί με υποθήκη και περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον ΑΔΜΗΕ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τη δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ, που προβλέπει όρο επιστροφής σε ρευστό ή σε μετοχές που μπορούν να εξαγοραστούν σε διάστημα έξι μηνών σε περίπτωση πώλησης περιουσιακών στοιχείων κατά το αντίστοιχο ποσό. Η ολοκληρωμένη πρόταση προς τους πιστωτές θα σταλεί σήμερα και θα λαμβάνει υπόψη της και τις χθεσινές συζητήσεις, αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ. Το μεγάλο «αγκάθι» των συζητήσεων παραμένει το μάνατζμεντ, με τους πιστωτές να επιμένουν ότι η μεταβίβαση της διοίκησης σε ιδιώτες θα λειτουργούσε προς όφελος της αγοράς και την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι κατά τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε. δεν τίθεται θέμα ιδιωτικού μάνατζμεντ. Αρμόδιοι παράγοντες πάντως διαβλέπουν αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον ΑΔΜΗΕ, που δύσκολα θα αρθεί χωρίς πολιτική παρέμβαση. Οι διαπραγματεύσεις για τις δημοπρασίες ισχύος μετατίθενται για μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, με κύκλους του υπουργείου να εκτιμούν ότι θα είναι ακόμη πιο δύσκολες από αυτές του ΑΔΜΗΕ.
Χρ. Λιάγγου
(Καθημερινή, 10/12/2015)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου