Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Την κατάθεση εθνικού σχεδίου για την απεξάρτηση από τα ορυκτά προανήγγειλε ο Τσιρώνης



Αποτέλεσμα εικόνας για tsirvnhs 
Την κατάθεση εθνικού σχεδίου για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Τσιρώνης, μιλώντας σε εκπομπή του «Πρακτορείου 104,9 fm».
Όπως είπε ο ίδιος, «αυτό φυσικά σημαίνει ότι θα σταματήσουμε κάποια στιγμή και στην Ελλάδα -και σύντομα- να καίμε λιγνίτη. Αυτό θα γίνει βαθμιαία και είναι πρώτο
μέλημά μας να μη θιγούν θέσεις εργασίας και δε θα θιγούν. Όπου έγινε αυτή η στοχευμένη και στρατηγικά μεθοδευμένη μετάβαση, δε χάθηκαν θέσεις εργασίας, αντιθέτως κερδήθηκαν, αυτό να το ξέρει η περιοχή (σ.σ.της Κοζάνης)», είπε.
Ερωτηθείς σχετικά με τη συνέχιση ή μη της επένδυσης στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική από την “Ελληνικός Χρυσός”, εν αναμονή και της απόφασης από την Ολομέλεια του ΣτΕ, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «οι Σκουριές είναι μία επένδυση, που, όταν την βρήκαμε, ήταν αδειοδοτημένη από το Ελληνικό Κράτος, υπάρχει συνέχεια της διοίκησης και εκείνο, το οποίο εμείς θα κάνουμε και κάνουμε, είναι να δεσμεύσουμε την εταιρεία, να τηρεί απαραίτητα τους περιβαλλοντικούς όρους».
«Η εταιρεία δεν το κάνει αυτό», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ακόμη και αν «κατάφερε και ίσως καταφέρει μέσω μίας απόφασης δικαστηρίου, που δεν αφορά την ουσία, να καθυστερήσει», σε σχέση με την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, «αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να το κάνει, όπως γίνεται με όλες τις εταιρείες στην Ελλάδα». «Ότι έχει μία άδεια ή ξαναπήρε μία παράταση ακόμα, δε σημαίνει τίποτα. Κι εγώ μπορεί να έχω μία εταιρεία, που ρυπαίνει και να τη γλιτώσω μία, δύο, τρεις… Κάποια στιγμή, όμως, ό,τι άδεια και να έχω, το κράτος θα με κλείσει», είπε.
Για το παράλληλο πρόγραμμα και την απόσυρσή του από τη Βουλή, ο κ. Τσιρώνης απάντησε ότι «στην πολιτική πρέπει να κάνεις και ένα βήμα πίσω, αν δε σου δημιουργεί πρόβλημα. Δε θα αλλάξει τίποτα, αν το παράλληλο πρόγραμμα ψηφιστεί στις αρχές Ιανουαρίου». Και συνέχισε, «μία υποχώρηση δεν είναι ποτέ ευχάριστη, αλλά μία υποχώρηση, όταν δεν αποκλίνεις από τον τελικό σου στόχο, νομίζω ότι δε μπορεί να θεωρηθεί κάτι που δεν είναι συνετό. Είναι αφροσύνη να πηγαίνεις και να κοπανάς και να δημιουργείς μέτωπα εκεί που δεν υπάρχουν».
Ο ίδιος εκτιμά ότι η καθυστέρηση στη συζήτηση για το “παράλληλο πρόγραμμα” θα είναι ολιγοήμερη, καθώς «και το δικό μου υπουργείο έχει πάρα πολύ σημαντικά άρθρα εκεί, τα οποία αφορούν και τα απορρίμματα και άλλα ζητήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου