Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Υπογράφηκαν οι αποφάσεις για «νέα ΑΔΙ» και διακοψιμότητα - Χωρίς αλλαγές η εισφορά που θα πληρώνουν οι ΑΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΥΠΟΓΡΑΦΕς 
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης υπέγραψε την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες τουenergypress, τις Υπουργικές Αποφάσεις για την εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας και τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος του προσωρινού μηχανισμού του 2016.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, παρά την προσπάθεια που έγινε από τους επιτελείς του υπουργείου, και παρά την πρόθεση που είχε εκφράσει ο κ. Σκουρλέτης κατά τη σχετική
σύσκεψη με τους φορείς  να επιφέρει «έστω και οριακές αλλαγές στις τελικές αποφάσεις, στη βάση των παρατηρήσεων και των προτάσεων που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης», τελικά η απόφαση για τη διακοψιμότητα θα εφαρμοστεί χωρίς αλλαγές. Δηλαδή όπως είχε παρουσιαστεί στη συνάντηση με τους φορείς και, εν πολλοίς, με βάση όσα προέβλεπε το παλιό και εγκεκριμένο από την Κομισιόν σχέδιο Παπαγεωργίου – Μανιάτη για όλες τις υπόλοιπες ΑΠΕ εκτός από τα οικιακά φωτοβολταϊκά που εξαιρούνται εντελώς από την υποχρέωση εισφοράς.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η εισφορά θα είναι 3,6% επί του τζίρου για όλα τα φωτοβολταϊκά πλην των οικιακών, 1,8% επί του τζίρου για τα αιολικά και 0,8% επί του τζίρου για τα μικρά υδροηλεκτρικά.
Η επιβάρυνση των ΑΠΕ είχε αποτελέσει σημείο τριβής κατά τη συνάντηση, με όλους τους «πράσινους» φορείς να επιτίθενται στην ίδια τη λογική της εισφοράς  που την χαρακτήρισαν «φόρο υπέρ τρίτων» δηλαδή φόρο υπέρ της βιομηχανίας η οποία βεβαίως επωφελείται από το μέτρο της διακοψιμότητας. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι με τις εισφορές στο συγκεκριμένο επίπεδο, θα εισπράττεται ένα ποσόν περί τα 48 εκατ. το χρόνο, όταν υπολογίζεται ότι δεν χρειάζονται πάνω από 30 εκατ. το χρόνο. Με βάση αυτό το στοιχείο, φορείς των ΑΠΕ διατύπωσαν την πρόταση να εγγραφούν μεν, αλλά να μην πληρώνονται στο σύνολό τους εξαρχής οι εισφορές, παρά σταδιακά και με βάση τις πραγματικές ανάγκες.
Όσον αφορά το Μηχανισμό Διασφάλισης Επάρκειας Ισχύος (τα νέα ΑΔΙ) το υπουργείο έχει συμφωνήσει με τους δανειστές ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για να προετοιμάσει και εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στη χονδρεμπορική αγορά, ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί ο νέος μόνιμος μηχανισμός ευελιξίας, και έτσι οδηγήθηκε στην οργάνωση προσωρινού μηχανισμού μέχρι το τέλος του 2016, χρόνος που εκτιμάται ότι είναι ικανός ώστε να πάρουν σάρκα και οστά οι νέες συνθήκες στη χονδρεμπορική που θα καταστήσουν εφικτά τα auctions.
Σημειωτέον ότι για το 2015 οι ανεξάρτητοι παραγωγοί δεν πρόκειται να λάβουν χρήματα, με δεδομένο το μπλόκο των Ευρωπαίων για την αναδρομικότητα των προσωρινών ΑΔΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου