Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Επερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. με θέμα:”Πολιτικά υποκινούμενη παύση καθηκόντων των δύο διευθυντών του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ Α.Ε.”

Αποτέλεσμα εικόνας για nd 
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Πολιτικά υποκινούμενη παύση καθηκόντων δύο διευθυντών του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ Α.Ε.

Το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ ΑΕ, αποτελεί την ενεργειακή καρδιά της χώρας. Με ξαφνική απόφαση (αριθμός 94/2015 της 27/11/2015) του διορισμένου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Προέδρου και Διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ ΑΕ κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκη ο οποίος με αυτή τη θέση εξαργύρωσε πολιτικά τη συνδικαλιστική και πολιτική του δράση, παύθηκαν από τα καθήκοντά τους δύο διευθυντές του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Ο Διευθυντής Υποστήριξης Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας κ. Νίκου Αντώνιος και ο Διευθυντής Μελετών Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας κ. Ιωακείμ Ιωάννης.

Οι δύο αυτοί διευθυντές είχαν τριακονταετή εμπειρία στο χώρο της εξορυκτικής δραστηριότητας των ορυχείων του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και τοποθετήθηκαν στις θέσεις αυτές για τέσσερα χρόνια (με δικαίωμα ανανέωσης της θητείας τους για άλλα τέσσερα), κατόπιν Δημόσιας Προκήρυξης. Η παύση τους έγινε μετά από άσκηση καθηκόντων μόλις δεκατριών μηνών και με προσχηματικό τρόπο.

Το κομματικό «έγκλημα» είχε όμως και συνέχεια. Με την αμέσως επόμενη υπ. αριθμ 95/2015 απόφαση του κ. Παναγιωτάκη, απεφασίσθη εν κρυπτώ και εν μία νυκτί η αλλαγή της Οργανωτικής Μεταβολής. Έγινε τροποποίηση της νέας Διεύθυνσης, από Διεύθυνση Υποστήριξης σε Διεύθυνση Λειτουργικής Υποστήριξης.

Θα πρέπει να γνωρίζετε κ. Υπουργέ ότι η προηγούμενη Οργανωτική Μεταβολή της Επιχείρησης μελετήθηκε από ανεξάρτητο Σύμβουλο, ο οποίος πληρώθηκε με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ,τέθηκε σε διαβούλευση και αποφασίστηκε η εφαρμογή της κατόπιν Σύσκεψης της Διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ και των Στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Ορυχείων που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2014.

Ο λόγος της τροποποίησης είναι προφανής. Δίνεται πλέον η δυνατότητα επαναπροκήρυξης της θέσης του νέου διευθυντή, ώστε να μπορέσει να τοποθετηθεί κάποιο «δικό» τους παιδί. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την έτερηΔιεύθυνση Εκμετάλλευσης, όπου αν και τροποποιήθηκε η οργανωτική της δομή, παραμένει εντούτοις στη θέση του ο Διευθυντής.

Δε χωρεί αμφιβολία πως η εν λόγω ενέργεια «καρατόμησης» των προαναφερθέντων Διευθυντών, εντάσσεται στα πλαίσια του πλήρους ελέγχου των Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και της Δημόσιας Διοίκησης γενικότερα από ημετέρους με τον παράλληλο εξοστρακισμό των μη αρεστών από τους κομματικούς εγκάθετους. Οι πολιτικές διώξεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, γυρίζοντας τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω, ενώ η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρικού ΔΕΗ ΑΕ διοικείται πλέον από την οικογενειοκρατία του Προέδρου, της συζύγου του (Διευθύντρια στη Δ/νση Υγιεινής και ασφάλειας της ΔΕΗ Α.Ε. και γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΗ), καθώς και των «αυλικών» τους.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος της καθαίρεσης των δύο νομίμως τοποθετηθέντων διευθυντών, μετά από άσκηση καθηκόντων μόλις δεκατριών μηνών; Κρίθηκαν ως προς τα αποτελέσματά τους και δεν ήταν επαρκείς;

2. Κοστολογήθηκε η όλη ενέργεια της αλλαγής της Νέας Οργανωτικής Διάρθρωσης;

3. Υπήρξε Ομάδα Εργασίας ή Επιτροπή και ποια είναι αυτή η οποία μελέτησε τη Νέα Οργανωτική Δομή ως πιο αποτελεσματική;

4. Προτίθεστε να αποκαταστήσετε τα δύο διευθυντικά στελέχη ή πρόκειται για μία ακόμη «καρατόμηση» υποκινούμενη από κομματικές σκοπιμότητες, με προφανή στόχο τον έλεγχο της επιχείρησης από ημέτερους;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αντωνιάδης Γιάννης

Αθανασίου Χαράλαμπος

Βούλτεψη Σοφία

Γεωργαντάς Γεώργιος

Καράογλου Θεόδωρος

Κέλλας Χρήστος

Παναγιωτόπουλος Νικόλαος

Φορτσάκης Θεόδωρος

Γιαννάκης Στέργιος

Καββαδάς Αθανάσιος

Γιόγιακας Βασίλειος

Μπουκώρος Χρήστος

Κασαπίδης Γεώργιος

Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ

Οικονόμου Βασίλειος

Αναστασιάδης Σάββας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου