Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Μ. Πίου. Ενδιαφέρον για μονάδες της ΔΕΗ από τα ΕΛΠΕ

Ενδιαφέρον για μονάδες της ΔΕΗ από τα ΕΛΠΕ Τα κoινοπρακτικά σχήματα στην παραγωγή ηλεκτρισμού με ιδιωτικές εταιρίες που θα μπορούσαν να συμπράξουν με τη ΔΕΗ ή να αγοράσουν κάποιες από τις μονάδες της μπορούν να συμβάλουν στη μείωση στο 50% του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού ως το 2020, όπως επιτάσσει το μνημόνιο, αναλύουν τα ΕΛΠΕ και δηλώνουν το παρών στις νέες εξελίξεις.
Υψηλόβαθμο στέλεχος των Ελληνικών Πετρελαίων σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους δήλωσε πως με δεδομένη τη μνηνονιακή δέσμευση μπορούν να διαμορφωθούν πολυμετοχικά σχήματα στην παραγωγή ρεύματος με ένα «καλάθι» πρώτων υλών από φωτοβολταϊκά και αιολικά μέχρι και λιγνιτικά εργοστάσια ή μονάδες φυσικού αερίου. Πρόσθεσε δε ότι τα ΕΛΠΕ, τα οποία ήδη δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρισμού μέσω της Elpedison, επιδιώκουν τη συνεργασία με τη ΔΕΗ στην ενδεχόμενη κατασκευή και από κοινού λειτουργία νέας λιγνιτικής μονάδας, ή και αγοράς ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου αν η εταιρeία αποφασίσει να πουλήσει μονάδες.
Μέχρι στιγμής πάντως η κυβέρνηση έχει απορρίψει τα σχέδια για πώληση της «μικρής ΔΕΗ» ή μεμονωμένων μονάδων και επιχειρεί να υλοποιήσει τη δέσμευση του μνημονίου μέσω των δημοπρασιών ηλεκτρισμού παραγόμενου από μονάδες της ΔΕΗ (NOME). Tελευταία ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο οι δανειστές να επιμείνουν στην «μικρή ΔΕΗ» ή την πώληση μονάδων λόγω των πολλών προβλημάτων που παρουσιάζει η εφαρμογή του ΝΟΜΕ.
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης δήλωσε ότι τα ΕΛΠΕ σχεδιάζουν σταδιακά τη διαφοροποίησή τους ώστε να μπορούν να προμηθεύουν μία ευρεία γκάμα ενεργειακών προϊόντων, επενδύοντας σε δραστηριότητες, όπως ο ηλεκτρισμός, η ηλεκτροκίνηση, η αεριοκίνηση αλλά και οι κυψέλες υδρογόνου. Τόνισε ότι για να συνεχίσει ο όμιλος να είναι κερδοφόρος θα πρέπει να μπει δυναμικά σε άλλους τομείς, αξιοποιώντας το δίκτυο των πρατηρίων αλλά και τις συμμαχίες με μεγάλες ξένες εταιρείες, λόγω των ραγδαίων ανακατατάξεων στην ενεργειακή αγορά και των προτιμήσεων των καταναλωτών για ενεργειακά προϊόντα, πέραν των πετρελαιοειδών. Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της νέας διοίκησης των ΕΛΠΕ, υπό τον πρόεδρο Στάθη Τσοτσορό.
Στην εσωτερική αγορά ανασχεδιάζονται τα πρατήρια, ώστε να λειτουργούν ως σημεία πώλησης όχι μόνον καυσίμων αλλά και ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για οχήματα.
Οσον αφορά στα κέρδη του ομίλου το 2015 εκτιμάται ότι θα κλείσουν σε επίπεδα ρεκόρ, παρότι η συνολική κατανάλωση καυσίμων στην εγχώρια αγορά δείχνει μείωση σε σχέση με το 2014. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ούτε τις τελευταίες «κρύες» ημέρες δεν ανέβηκε η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης, ανέφεραν στελέχη του ομίλου.
Τέλος για τη διευθέτηση των οφειλών των ΕΛΠΕ προς το Ιράν έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας και εξετάζεται η πρόταση για την αποπληρωμή σε βάθος χρόνου με ένα premium επί της τιμής του αργού. Οι οφειλές προέκυψαν από τις αγορές ιρανικού πετρελαίου, προ του εμπάργκο.

Πηγή http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου