Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

W. Hoyer: Φτιάχνουμε ειδική επενδυτική ομάδα για την Ελλάδα. O κλάδος της ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.


Αποτέλεσμα εικόνας για Werner Hoyer 

Συνέντευξη στη Μαρίση Μπαλιούση
capital.gr

Μια νέα πρωτοβουλία αναλαμβάνει η ΕΤΕπ η οποία για πρώτη φορά συστήνει ειδική επενδυτική ομάδα. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Τράπεζας, Werner Hoyer, σε συνέντευξή του στο Capital.gr η συγκεκριμένη ομάδα -η οποία θα αποτελείται από 30 συνολικά άτομα- θα ενισχύσει την επίδραση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων επισημαίνει την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαρθρωτικών μέτρων, δηλώνει αισιόδοξος ότι πολλά έργα στην Ελλάδα θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το "Πακέτο Juncker", ενώ υπογραμμίζει ότι στη χώρα μας δεν
υπάρχει έλλειψη δημιουργικής επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι η κρίση της ελπίδας και της ευκαιρίας είναι μια πραγματικότητα στην Ελλάδα και επισημαίνει την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, δηλώνει ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει αμείωτη την παρουσία της, ενώ εκτιμά πως θα χρειαστεί χρόνος για να επιστρέψουν οι επενδύσεις σε προ κρίσης επίπεδα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη.

- Θα εξέταζε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης; Ποια άλλα μεγάλα ενεργειακά έργα στην Ελλάδα είναι επιλέξιμα από την τράπεζα;O κλάδος της ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τον περασμένο Νοέμβριο η ΕΤΕπ υπέγραψε δάνεια ύψους 285 εκατ. ευρώ για τη στήριξη διάφορων ενεργειακών projects στην Ελλάδα, projects τα οποία ήταν σχεδιασμένα με στόχο αφενός να βελτιώσουν το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού και την διασυνδεσιμότητά του σε όλη τη χώρα και αφετέρου να ενισχύσουν την φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή ασφάλεια και αποδοτικότητα. Στα δάνεια αυτά περιλαμβανόταν κι ένα δάνεια για την ηλεκτρική διασύνδεση των

Κυκλάδων. Με βάση το project ένα υποθαλάσσιο καλώδιο θα συνδέει τα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων, τη Σύρο, την Τήνο, τη Μύκονο και την Πάρο με την ηπειρωτική χώρα. Η διασύνδεση θα επιτρέψει την αντικατάσταση των τοπικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, με πολύ χαμηλότερου κόστους και πολύ μικρότερης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης ηλεκτρική ενέργεια από μονάδες συνδυασμένου κύκλοι φυσικού αερίου που λειτουργούν στο ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού. Θα υπάρξουν και περιβαλλοντικά οφέλη αλλά και οι λογαριασμοί για τους καταναλωτές θα μειωθούν.

Επίσης, χρηματοδοτήσαμε επενδύσεις βελτίωσης στο κυρίως δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού στην ηπειρωτική χώρα καθώς και επενδύσεις αναβάθμισης στο δίκτυο διανομής της ΔΕΗ. Στον τομέα του φυσικού αερίου υπογράψαμε ένα δάνειο με σκοπό την ολοκλήρωση της τρίτης αποθήκης στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Αυτή την εβδομάδα συζητήσαμε τη διασύνδεση της Κρήτης με τον ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο κυρίως εξαιτίας της δυνατότητας που δημιουργείται για να αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια προμήθειας στο νησί, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Αυτό είναι ένα παράδειγμα win-win το οποίο μπορεί να καταστήσει ένα project ελκυστικό για την Τράπεζα της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου