Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Το φτηνό αέριο πυροδοτεί τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής

Αποτέλεσμα εικόνας για μοναδεσ φυσικο αεριο γερμανια 
Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο αποφέρουν και πάλι κέρδη στις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας. Ετσι διαμορφώνεται η πραγματικότητα στους δύο μεγαλύτερους χρήστες ηλεκτρισμού της Ευρώπης, τηΓερμανία και τη Γαλλία.

Η κερδοφορία των Γερμανικών μονάδων αερίου στις
περιόδους κορύφωσης της ζήτησης γύρισε σε θετικό πρόσημο στις 7 Δεκεμβρίου 2015 και έφτασε την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, στο υψηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο του 2012.

Στη Γαλλία, οι μονάδες αερίου συνεχούς παραγωγής παρουσιάζουν κερδοφορία για 7 εβδομάδες τώρα -- την πιο εκτεταμένη περίοδο σε τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Αυτό έγινε αφού η Ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσ. αερίου έπεσε κατά 14% για το 2016 διευρύνοντας την πτώση κατά 31% στο 2015.

Το φυσ. αέριο παράγει περίπου το μισό των εκπομπών ρύπων από τον άνθρακα όταν χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή κι αυτό το κάνει πιο 'πράσινη' επιλογή για την κάλυψη της διακοπτόμενης Αιολικής και Ηλιακής παραγωγής. Ωστόσο, το αέριο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον πιο προσοδοφόρο άνθρακα και αυτό εξαναγκάζει μεγάλες εταιρείες (από την EON SE έως την Statkraft AS) να κλείσουν μονάδες αερίου.

Η πρόβλεψη είναι ότι η τιμή του καθαρότερου καυσίμου στην Ευρώπη θα μειωθεί κι άλλο καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες τελειώνουν και η πτώση του πετρελαίου θα οδηγήσει σε μακροχρόνια συμβόλαια.

Οι τιμές του καυσίμου είναι τόσο χαμηλές που στη Γαλλία οι μονάδες αερίου θα ανταγωνιστούν με τις πυρηνικές για την χαμηλότερου κόστους ηλεκτροπαραγωγή. (Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες παρέχουν στη Γαλλία το 75% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου