Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Στον «αέρα» τα βιομηχανικά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

 
Τις σχέσεις ΔΕΗ – Βιομηχανίας πυροδοτούν οι καθυστερήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε μια σειρά από μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον «αέρα» αυτήν τη στιγμή τα βιομηχανικά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας αποδέχτηκαν κατ’ αρχήν τα τιμολόγια με εκπτώσεις όγκου που ενέκρινε η ΔΕΗ μέσα
στον Δεκέμβριο, και δέχτηκαν να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με την επιχείρηση για την υπογραφή συμβάσεων, έχοντας διασφαλίσει δεσμεύσεις από το αρμόδιο υπουργείο ότι θα προχωρήσει η εφαρμογή τριών μέτρων που εκκρεμούν για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Αυτά είναι η εφαρμογή των κατευθυντηρίων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στη βιομηχανία, οι οποίες θέτουν πλαφόν στην επιβολή ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) για τη μεγάλη βιομηχανία, το μέτρο της αντιστάθμισης που επιστρέφει στη βιομηχανία μέρος της επιβάρυνσης για διοξείδιο του άνθρακα και η διακοψιμότητα, η οποία επιδοτεί την απελευθέρωση φορτίων σε ώρες αιχμής. Αντ’ αυτού, οι ρυθμίσεις που προωθούνται για το ΕΤΜΕΑΡ δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις κατευθυντήριες γραμμές, η χρηματοδότηση της αντιστάθμισης, με ρύθμιση σε άσχετο νομοσχέδιο μέσα στον Δεκέμβριο, προς δυσάρεστη έκπληξη της βιομηχανίας, μειώθηκε από το προβλεπόμενο ποσοστό 20% των χρηματορροών από μελλοντικές δημοπρασίες ρύπων στο 6%, ενώ η διακοψιμότητα δεν έχει ακόμα προχωρήσει.
Κύκλοι της βιομηχανίας δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν συμβάσεις με τη ΔΕΗ, εάν δεν διασφαλιστούν τα τρία αυτά μέτρα, θέτοντάς τα ως προαπαιτούμενα, ενώ κάνουν λόγο για «έλλειμμα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης» από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να εκφραστούν και επισήμως οι αντιδράσεις, ενώ η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) έχει ήδη καταθέσει τις θέσεις της στις αρμόδιες αρχές, αναμένοντας τις κινήσεις τους.
Συγκεκριμένα, η ΕΒΙΚΕΝ προτείνει μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ (και τέλος λιγνίτη), βάσει των κατευθυντηρίων γραμμών για κρατικές ενισχύσεις των βιομηχανιών έντασης ενέργειας, εξασφάλιση των πόρων για την αντιστάθμιση από τα έσοδα δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε ποσοστό κατ’ ελάχιστον 20%, όπως προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση, απαλλαγή από τον ΕΦΚ στην ηλεκτρική ενέργεια και κλιμακωτή μείωση του ΕΦΚ για το φυσικό αέριο, καθότι είναι δεκαπλάσιος από τον ελάχιστο της οδηγίας.

 της Χρύσας Λιάγγου
http://www.kathimerini.gr/845791/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ston-aera-ta-viomhxanika-timologia-hlektrikoy-reymatos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου