Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Νίκος Ι. Νικολόπουλος: ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για νικολοπουλος «Τα ΕΛ.ΠΕ «αγοράζουν» αλλά η ΔΕΗ δεν .. πουλάει»

Τετάρτη 20 Ιαν 2016
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ- ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΑΧΑΙΑΣ

Αρ.Πρ.:2463/19-1-2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ    ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Θέμα: «Τα ΕΛ.ΠΕ «αγοράζουν»  αλλά η ΔΕΗ δεν .. πουλάει»

Σενάρια για την  αγορά της ΔΕΗ τροφοδότησε ενημέρωση
από τον CEO των Ελληνικών Πετρελαίων, κ.Γρηγόρη Στεργιούλη, παρουσία μάλιστα  του προέδρου του ομίλου κ.Στάθη Τσοτσορού. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος, ο ελληνικός πετρελαϊκός όμιλος προετοιμάζει την είσοδό του σε νέες ενεργειακές αγορές , υπονοώντας και την ΔΕΗ.
 Έτσι για δύο μέρες αναπτύχτηκαν διάφορα σενάρια   μέχρι να υπάρξει διάψευση από το Διοικητικό  Συμβούλιο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού , ότι «δεν πουλάμε».
 Βέβαια, η λαϊκή σοφία επιτάσσει ότι «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά», ωστόσο στο φερόμενο φλερτ υπάρχουν οι καταλύτες που θα μπορούσαν να το αναζωπυρώσουν, έστω και αν επισήμως δεν υπάρχει καπνός.
Τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα εννιαμήνου που ο όμιλος των ΕΛ.ΠΕ «έγραψε» κέρδη της τάξης 575 εκατ. ευρώ και παρουσίασε βελτιωμένες επιδόσεις   σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του, δίνουν την δυνατότητα στους διοικούντες να κάνουν επιθετικές  - όχι παράτολμες – επενδυτικές κινήσεις , προκειμένου να ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο την θέση των ΕΛ.ΠΕ στην αγορά. Έτσι,  αποκρυπτογραφώντας τα όσα είπαν στην ενημέρωση οι δύο ισχυροί άντρες , Τσοτσορός  και Στεργιούλης, εξάγεται το συμπέρασμα πως ο όμιλος είναι ανοιχτός σε συνεργασία με την ΔΕΗ, που θα διευκόλυνε το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα επιτρέψει επιπλέον στην επιχείρηση να αντισταθμίσει απώλειες που θα υποστεί από τον αναγκαστικό  περιορισμό του μεριδίου αγοράς της.
Όπως  προαναφέρθηκε, ο κ. Στεργιούλης τόνισε, σε ενημερωτική εκδήλωση παρουσία του κ. Τσοτσορού, ότι “τα ΕΛ.ΠΕ προετοιμάζουν την είσοδο τους σε νέες ενεργειακές αγορές εκτός των πετρελαιοειδών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι προβλέψεις διεθνώς αναφέρουν πως τα υγρά καύσιμα σε ορίζοντα δεκαετίας θα χρησιμοποιούνται για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, ενώ στις αστικές μετακινήσεις θα κυριαρχήσουν νέες πηγές ενέργειας όπως ο ηλεκτρισμός και πιθανώς το υδρογόνο. Αυτό συνεπάγεται μεταβολές και στην δομή του δικτύου λιανικής , δηλαδή τα πρατήρια καύσιμων που θα πρέπει να ανασχεδιαστούν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις νέες ανάγκες”.
Σε σχέση ειδικότερα με τις προοπτικές συνεργασίας με την ΔΕΗ, παράγοντες των ΕΛ.ΠΕ τόνιζαν ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημονίου, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική θα πρέπει να περιοριστεί στο 50% έως το 2020. Πρόσθεταν μάλιστα  ότι βέλτιστη επιλογή για την ΔΕΗ, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες αυτές, θα είναι να προχωρήσει σε συμπράξεις στον τομέα της παραγωγής ενέργειας , με την κατασκευή από κοινού νέων μονάδων ή με την δημιουργία πολυμετοχικών σχημάτων στα οποία κάθε πλευρά θα εισφέρει το παραγωγικό της δυναμικό.
Επειδή , τα ΕΛ.ΠΕ , δραστηριοποιούνται ήδη  στην ηλεκτροπαραγωγή αλλά και στην λιανική ρεύματος μέσω της Elpedinon , κοινή εταιρία με την ιταλική  Edison.
Κατόπιν όλης αυτής της φιλολογίας για το τι θα συμβεί σχετικά με το deal των δύο μεγάλων εταιριών, ερωτάσθε:
  1. Η κυβέρνηση για την ΔΕΗ επιδιώκει τις επιχειρηματικές συνεργασίες και εργάζεται για αυτές με ισχυρές εταιρίες όπως τα ΕΛ.ΠΕ;
  2. Η κυβέρνηση εννοεί και την πώληση μονάδων παραγωγής;
  3. Αυτό που εγράφη ως διαρροή ότι το αρμόδιο υπουργείο και διαμηνύει προς όλους ότι: «όποιος θέλει, αντί να επιδιώκει να πάρει από τα έτοιμα, ας κάνει τις αναγκαίες επενδύσεις», εκφράζει τον Πρωθυπουργό και αποτελεί Κυβερνητική θέση – δέσμευση;
  4. Πως αντιμετωπίζουν τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες από εταιρίες της αξιοπιστίας και δυναμικής των ΕΛ.ΠΕ;
  5. Τι λέγουν ότι πρέπει να συμβεί ειδικότερα στην αγορά προμήθειας Η.Ε (λιανική αγορά), και εάν κρίνουν πως αυτή  είναι αναγκαία;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου