Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ομιλία Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Μ. Παναγιωτάκη στην εκδήλωση κοπής πίτας της ΔΕΗ Α.Ε.

Αποτέλεσμα εικόνας για παναγιωτακης εμμανουηλ 
Η χρονιά που πέρασε ήταν εξαιρετικά πλούσια σε γεγονότα, και καταστάσεις για την ΔΕΗ και τη χώρα.
Δεν είναι υπερβολή να μιλήσουμε για αλλαγές ιστορικών διαστάσεων.
Σ΄ένα εξαιρετικά πολύπλοκο περιβάλλον η Επιχείρηση επετέλεσε σημαντικό έργο, διαχειριζόμενη δύσκολες καταστάσεις και παράλληλα κάνοντας ορισμένα αξιόλογα βήματα εκσυγχρονισμού.
Επιβεβαιώσαμε το ρόλο μας ως παράγοντα σταθερότητας και
συνέχειας της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας .

Αυτό φάνηκε πολύ καθαρά ιδιαίτερα στις πρώτες δύσκολες βδομάδες της επιβολής των Capital Controls, κατά τις οποίες όχι μόνο διασφαλίσαμε την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας αλλά και τροφοδοτούσαμε αδιάλειπτα την αγορά με χρήμα. Ακόμη και σε συνθήκες κλειστών Τραπεζών πραγματοποιήσαμε κρίσιμες πληρωμές συνολικού ύψους 345 εκ. Έτσι διασφαλίσαμε τη συνέχεια της λειτουργίας των ορυχείων και την επάρκεια της λιγνιτικής παραγωγής, η οποία ήταν απολύτως αναγκαία λόγω και της έλλειψης εισαγωγών τη θερινή αιχμή, και τροφοδοτήσαμε αδιάλειπτα τα νησιά καλύπτοντας με πλήρη επάρκεια τις αυξημένες ανάγκες τους πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο λόγω του πετρελαίου.
Η πολιτική που ακολουθήσαμε συνοψίζεται :
- Στην ριζική αλλαγή της εικόνας της ΔΕΗ στην κοινωνία η οποία διαστρεβλώνεται συστηματικά.
- Στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της υπηρηφάνειας των στελεχών και των εργαζομένων.
- Στην ανάδειξη με αποφασιστικότητα και τόλμη των πραγματικών προβλημάτων της αγοράς, τόσο της παραγωγής όσο και της προμήθειας, καθώς και των αιτίων τους και των αιτίων αύξησης των τιμών Η.Ε.
- Στην προβολή των θέσεων και των προβλημάτων της Ελληνικής αγοράς Η.Ε. στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και στα διάφορα διεθνή φόρα. 
- Στην ανάδειξη της αναγκαιότητας ενεργειακού σχεδιασμού, με τον προσδιορισμό του ρόλου, της λιγνιτικής παραγωγής και των ΑΠΕ, με αποφασιστική αντιμετώπιση κάθε δογματικής ή μονόπλευσης θεώρησης των σχετικών ζητημάτων.
- Στην ανάδειξη του προβλήματος της εισπραξιμότητας, σε συνδυασμό με την προβολή του κοινωνικού προσώπου της Επιχείρησης, καθώς και της αναγκαιότητας επαναπροσδιορισμού των σχέσεών της με τους πελάτες της. Η ΔΕΗ να πάψει να είναι ξέφραγο αμπέλι. Κανείς, όσο ισχυρός και αν είναι, δεν μπορεί να παρανομεί και να ζημιώνει την Επιχείρηση σε βάρος όλων των άλλων.
- Στην ανάδειξη του χαρακτήρα της Επιχείρησης ως Α.Ε. εισηγμένης στο Χρηματιστήριο με μετόχους αλλά και ανταγωνιστές, πράγμα που προϋποθέτει την απρόσκοπτη ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, χωρίς τα δεσμά που της έχουν επιβληθεί από τις παρεμβάσεις ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Πιστεύω ότι σε όλους αυτούς τους τομείς έγιναν σημαντικά βήματα, αν και βέβαια χρειάζεται ακόμη να γίνουν πολλά. Όλα τα μέτωπα θα είναι πάντα ανοιχτά, αφού στο υπόβαθρό τους υπάρχουν συμφέροντα, αλλά και γενικότερες παθογένειες.
- Εγινε η εκκίνηση του μεγάλου έργου της Πτολεμαΐδας V, από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα μας την τελευταία 10ετία. Καταβάλαμε έγκαιρα την προκαταβολή των 200 εκατ € πράγμα που από μόνο του συνιστά άθλο.
- Θέσαμε με πλήρη επιτυχία σε λειτουργία το νέο πληροφοριακό σύστημα SAP του οποίου τα μεγάλα πλεονεκτήματα και δυνατότητες έχουμε ήδη αρχίσει να αξιοποιούμε με επιταχυνόμενους ρυθμούς.
- Αναδείξαμε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και προωθήσαμε σε διάφορους διεθνείς φορείς την υπόθεση της χορήγησης δωρεάν πιστοποιητικών CO2 , πράγμα που παρά τις προσπάθειες των υπηρεσιών μας τα προηγούμενα χρόνια, βρισκόταν στο σκοτάδι, και παράλληλα δημιουργήσαμε ισχυρές συμμαχίες για το ζήτημα αυτό (ΣΕΒ, Ευρωβουλευτές κ.λπ).
- Επεξεργαστήκαμε και εισαγάγαμε ένα νέο σύστημα διακανονισμού οφειλών των πελατών μας, με το οποίο όχι μόνο επιβεβαιώσαμε το κοινωνικό μας πρόσωπο, αλλά και δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις βελτίωσης της εισπραξιμότητας.
- Επεξεργαστήκαμε και εφαρμόσαμε μία σύγχρονη τιμολογιακή πολιτική με επιχειρηματικά κριτήρια, και καθιερώσαμε, για πρώτη φορά στα χρονικά, ένα πρόγραμμα επιβράβευσης των συνεπών πελατών μας, πράγμα που κατά τη γνώμη μου έχει γενκότερη κοινωνική σημασία.
- Στο κρίσιμο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, διαμορφώσαμε πλήρως τεκμηριωμένες εναλλακτικές προτάσεις για όλα τα ζητήματα (ΑΔΜΗΕ – ΝΟΜΕ – ΑΔΙ κ.λπ). Υποστηρίξαμε το Υπουργείο ουσιαστικά και αναπτύξαμε έντονες πρωτοβουλίες στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Αναδείξαμε την αναγκαιότητα της ταχύτερης δυνατής μετάβασης στο TARGET MODEL και γενικότερα φέραμε στο προσκήνιο τα ουσιαστικά ζητήματα της αγοράς Η.Ε, τόσο της χονδρικής όσο και της προμήθειας.
- Επενδύσαμε στα ορυχεία περίπου 130 εκ., αυξήσαμε έστω οριακά το βαθμό αξιοποίησης ίδιου εξοπλισμού κατά 1,4% σε σχέση με το 2014.
- Ολοκληρώθηκε η Ημιεμπορική λειτουργία της Μεγαλόπολης V, εγκαταστάθηκαν οι Α/Σ σε Πάρο και Μύκονο, επιταχύνθηκαν οι ρυθμοί των εργασιών για τον ΘΗΣ Νότιας Ρόδου.
- Ανατέθηκαν και ξεκινούν σύντομα τα έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης του ΑΗΣΑΔ
- Στα θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού υπογράφηκε η 3ετής ΕΣΣΕ , η υλοποίηση της οποίας με το συγκεκριμένο τρόπο αποτελεί σημαντική οικονομική ανακούφιση για το προσωπικό, ιδιαίτερα σημαντική στην παρούσα συγκυρία.
- Αποπληρώσαμε τοκοχρεωλύσια 539 εκατ., ενώ διαχειριστήκαμε συνολικές πληρωμές ύψους 8,3 δις για τη λειτουργία και ανάπτυξη της εταιρείας. Η ΔΕΗ, ακόμη και σ΄ αυτή τη συγκυρία παραμένει στην πρώτη γραμμή της συνέπειας πληρωμών στην αγορά.
- Ξεκίνησε, μετά τη λήψη της σχετικής άδειας, τη λειτουργία της η θυγατρική μας στη Βουλγαρία, με συνεταίρο την ALPIQ και προχωρήσαμε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής μας στην Τουρκία. Οι εταιρείες αυτές, πέραν του Τrading, στο οποίο δραστηριοποιούνται, θα αξιοποιηθούν ως πολύτιμα προγεφυρώματα για την ανάπτυξη περαιτέρω δραστηριότητάς μας σε άλλες αγορές.
 
Αυτό το έργο πιστώνεται σε όλους μας. Είναι μέρος της δουλειάς μας. Ωστόσο κάθε άλλο παρά είναι αποτέλεσμα ρουτίνας. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια, πρωτοβουλία, ικανότητα, αυξημένο επαγγελματισμό και αφοσίωση στην επιχείρηση, και κάποτε θυσία και τόλμη.

Θα ήθελα να σας κάνω κοινωνούς των τεσσάρων σημαντικότερων, κατά τη γνώμη μου, προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ.

Πρόκειται για την οικονομική κατάσταση της Επιχείρησης, την κατάσταση της παραγωγής Η.Ε. και ειδικότερα της λιγνιτικής παραγωγής, την κατάσταση και τις νέες συνθήκες της λιανικής αγοράς.

Το 2015 είχαμε μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας συνεπεία των πολύ αυξημένων προβλημάτων. Το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν οι επενδύσεις πάνω από 100 εκ. και μειώθηκε το χρέος κατά 75 εκ.

Το 2016 απαιτείται χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος 980 εκ. και πληρωμή των χρεολυσίων 620 εκ.

Αναδεικνύονται δύο κυρίαρχα ζητήματα που προσλαμβάνουν πλέον στρατηγικές διαστάσεις για τη ΔΕΗ.

Πρόκειται για την εισπραξιμότητα – μείωση των οφειλών προς την Επιχείρηση, και την καταναλωθείσα και μη τιμολογηθείσα ενέργεια, τις ρευματοκλοπές, η αξία των οποίων μετράται πλέον σε πενταψήφια νούμερα εκατομμυρίων.
 
Επιβάλλεται επειγόντως να σημειωθεί σημαντική, αν όχι θεαματική πρόοδος σ΄αυτά τα ζητήματα.

Η συνολική καθαρή παραγωγή της ΔΕΗ το 2015 μειώθηκε κατά 3,5% έναντι του 2014 (33,9 TWH έναντι 35,1 TWH). Αυτό οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών και των ΑΠΕ, και στη λειτουργία της αγοράς σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών Φ.Α.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα – πρόκληση είναι η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, η οποία από 30,5 TWH το 2009 έπεσε στις 19,5 ΤWH το 2015 με προοπτική τις 17-18 TWH το 2016, (κάτω από 34% στο σύνολο). Αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, όπως ο επιβαλλόμενος συνυπολογισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης Φ.Α. στις προσφορές ένταξης. Η προβολή της εξέλιξης της λιγνιτικής παραγωγής για το 2030 κυμαίνεται από 14 TWH με το αισιόδοξο σενάριο μέχρι και κάτω από 12 TWH με το απαισιόδοξο.

Κατά τη γνώμη μου η προοπτική αυτή είναι ζοφερή, όχι μόνο για τη ΔΕΗ άλλα και για την οικονομία της χώρας, της οποίας η εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα και η έκθεση στις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών θα αυξηθούν σε βαθμό πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο.

Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά μειώθηκε κατά 4% περίπου, από 98,5% σε 94,5%.

Ωστόσο η μείωση του στην Εμπορική και Βιομηχανική χρήση Μέσης και Χαμηλής Τάσης αγγίζει το 20% (μερίδιο ΔΕΗ 80%). Αυτοί οι πελάτες είναι και οι πιο κερδοφόροι, και οι πιο συνεπείς.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα – πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η υποχρεωτική – βάση των δεσμεύσεων έναντι των θεσμών – μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% (στα επόμενα 1-2 χρόνια) και 50% μέχρι το 2020.

Αν λάβουμε υπόψη ότι ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, - Υ.Τ., αγρότες , δημόσιοι φορείς, ευάλωτοι καταναλωτές, πελάτες με οφειλές και διακανονισμούς ή μη - που υπερβαίνει το 50%, δε μετακινείται από τη ΔΕΗ, εάν δεν ληφθούν μέτρα και ρυθμίσεις, γενικότερα εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, η μείωση του μεριδίου μας θα προέλθει από την απώλεια πλέον του 50% των λοιπών πελατών, αυτών που καλύπτουν σήμερα τις απώλειες από τους άλλους. Δε χρειάζεται να πούμε πολλά για τις καταστροφικές συνέπειες, που αυτό θα έχει για την Επιχείρηση.

Η ΔΕΗ στον τομέα αυτό δραστηριοποιείται την τελευταία 8ετία, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗΑΝ η οποία ιδρύθηκε το 1998, αλλά η ουσιαστική της λειτουργία χρονολογείται με την απόσχιση της ΔΕΜΕ από τη ΔΕΗ και των σχετικών περιουσιακών στοιχείων το 2007.

Η ΔΕΗΑΝ έχει σταθμούς συνολικής ισχύος 153 MW, (≈ 3% του συνόλου των ΑΠΕ) στη συντριπτική τους πλειοψηφία από την εποχή της ΔΕΗ και το 2015 παρήγαγε περίπου 400 GWH (≈ 4,5% του συνόλου). Ειδικότερα στα Φ/Β έχει μόλις 1,32 MW, 0,05% του συνόλου. Δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να μην αναφερθώ στα μεγαλεπήβολα σχέδια για 50 MW Φ/Β στη Μεγαλόπολη και 200 MW στην Πτολεμαΐδα, που έμειναν αναπόφευκτα στα χαρτιά την περίοδο που οι επενδύσεις – και η προοπτική κερδοφορίας – των ιδιωτών είχαν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Μια ολόκληρη εποχή, πέρασε ανεκμετάλλευτη.

Σήμερα η ΔΕΗΑΝ βρίσκεται σε μεταβατική φάση. Από τη μια πλευρά είναι αντιμέτωπη με σοβαρές εκκρεμότητες του παρελθόντος. Από την άλλη εκσυγχρονίζει την οργανωτική της δομή και υποδέχεται ένα αξιόλογο Ανθρώπινο Δυναμικό – μέσω ΑΣΕΠ, 65 ατόμων, μηχανικών και λοιπών επιστημόνων, με πολλά προσόντα στη συντριπτική του πλειοψηφία.

Είναι φανερό, ότι με κατάλληλη στρατηγική και επιχειρησιακό σχεδιασμό σε συνδυασμό με καλό management μπορούν να γίνουν άλματα. Η ΔΕΗΑΝ να γίνει ένας από τους Leaders του κλάδου με πολλά οφέλη για τη ΔΕΗ.

Ας μη διαφύγει της προσοχής μας ότι μεγάλες Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις Η.Ε. όπως η RWE, βασίζουν πλέον το μέλλον τους στη δραστηριοποίησή τους στις ΑΠΕ.

Το περιβάλλον όπως ήδη διαμορφώνεται θα είναι μετά από πολύ λίγα χρόνια εντελώς διαφορετικό από ό,τι το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Η ΔΕΗ θα κληθεί να διαχειριστεί μια εντελώς καινούργια κατάσταση, για την οποία επιβάλλεται ν΄αρχίσουμε σήμερα να προετοιμαζόμαστε, να σχεδιάζουμε και να παίρνουμε τα μέτρα μας.

Όπως έχω τονίσει κατ΄επανάληψη για την επίτευξη των στόχων μας δεν υπάρχουν ταμπού. Καμμία προκατάληψη δε μπορεί να στέκεται εμπόδιο. Ένα συναίσθημα υπάρχει: αυτό της μεγάλης, ακόμη μεγαλύτερης και ισχυρότερης ΔΕΗ. Κάθε τι που εξυπηρετεί αυτό το στόχο, είναι αποδεκτό. Αντίθετα, οτιδήποτε τον αντιστρατεύεται, απορρίπτεται.

Κατ΄αρχάς να δούμε τον εαυτό μας. Να αναμετρηθούμε με τις αδυναμίες μας και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας. Δε μπορεί να μένουμε σ΄ότι ίσχυε μέχρι σήμερα. Το management στην Επιχείρηση πρέπει να ενισχυθεί σε όλα τα επίπεδα. Καμμία πλευρά της διοικητικής λειτουργίας δεν μπορεί να παραμελείται ή να αντιμετωπίζεται ως ρουτίνα. Από την αξιολόγηση μέχρι τον έλεγχο. Από την καθοδήγηση μέχρι την εκπαίδευση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Από την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου, μέχρι την επιβράβευση.

Στην αιχμή βρίσκεται η εμπορία, το εργαλείο και η πύλη εισόδου ρευστότητας στην επιχείρηση. Πέρα από τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των συστημάτων της, τη διαμόρφωση ευέλικτων πολιτικών για την αύξηση της εισπραξιμότητας και τη συγκράτηση των καλύτερων πελατών μας πρέπει να ενισχύσει την παρουσία της σε κάθε περιοχή Να γνωρίσουν τα καταστήματα την πελατεία τους. Να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στις τοπικές κοινωνίες.

Άφησα τελευταία τη στρατηγική. Επιβάλλεται να αναπροσανατολίσουμε τη σκέψη και τη δράση μας. Είναι αναγκαία, αλλά πλέον δεν αρκεί η στρατηγική της βελτίωσης μας με παραμονή στο ίδιο πεδίο δραστηριοτήτων. Πρέπει να αναζητούμε διαρκώς και να αξιοποιούμε με σχεδιασμό και προσοχή αλλά και τόλμη, νέες ευκαιρίες. Στον τομέα του ηλεκτρισμού, διαβλέποντας ωστόσο τις νέες εξελίξεις, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και σε άλλους τομείς, όπως το φυσικό αέριο.
Να ανιχνεύσουμε και να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες ανάπτυξης έξω από τα σύνορά μας.
Να μη διστάσουμε, αντίθετα να αξιοποιήσουμε στο έπακρο επιχειρηματικές συνεργασίες με άλλες εταιρείες, ιδιωτικές ή δημόσιες, εγχώριες ή ξένες.
Έχουμε πολλές δυνατότητες ως επιχείρηση. Ας τις αξιοποιήσουμε ώστε όχι μόνο να αντισταθμίσουμε τις απώλειες που θα έχουμε στις παραδοσιακές μας δραστηριότητες αλλά και να αναπτυχθούμε και ενισχυθούμε παραπέρα. Στην κατεύθυνση αυτή θα διαμορφώσουμε σύντομα το Στρατηγικό μας σχέδιο, και τα επιχειρηματικά μας πλάνα.

Η ΔΕΗ του μέλλοντος θα είναι διαφορετική από τη σημερινή. Ας βάλουμε σήμερα τις βάσεις, ας δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να είναι μεγαλύτερη και ισχυρότερη.

Μ΄ αυτές τις σκέψεις εύχομαι σε όλους σας Καλή Χρονιά με υγεία και προσωπική και οικογενειακή προκοπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου