Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Στα 40 εκατ ευρώ τα χρέη της ΔΕΗ στους εργολάβους των ορυχείων της Μακεδονίας.


Γιώργος Φιντικάκης
Πτωτικά κινούνται οι οφειλές της ΔΕΗ προς τους εργολάβους των ορυχείων της Βορείου Ελλάδος, καθώς από τα 85-90 εκατ ευρώ παλαιότερα, έχουν πέσει στα επίπεδα των 40 εκατ. ευρώ.
Σε μια εποχή που η ρευστότητα της ΔΕΗ δοκιμάζεται για τα καλά, η επιχείρηση κατάφερε να βρει κάποια χρήματα και να αποπληρώσει μέρος των οφειλών της, δίχως αυτό φυσικά να σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει πάψει να υφίσταται. Αλλωστε η
ΔΕΗ χρωστά συνολικά στην αγορά γύρω στα 100-120 εκατ ευρώ, στα οποία αν προσθέσει κανείς τις οφειλές σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, η συνολική της οφειλή φτάνει τα 900 εκατ. ευρώ, όπως είχε πει παλαιότερα και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Σταύρος Γούτσος.
Ετερο κεφάλαιο που παρουσιάζει βελτίωση στα ορυχεία αφορά την απορρόφηση του στοκ από λιγνίτη που είχε συγκεντρωθεί σε αυτά όλο το προηγούμενο διάστημα. Ευτυχώς, η πρόσφατη ενεργειακή κρίση είχε σαν αποτέλεσμα η πλεονάζουσα αυτή ποσότητα να απορροφηθεί από τις λιγνιτικές μονάδες που τις ημέρες της βαρυχειμωνιάς δούλεψαν στο φουλ, προκειμένου να καλύψουν την ζήτηση σε ρεύμα.
Τα πράγματα πάντως αναφορικά με τις πληρωμές των εργολάβων της ΔΕΗ στα ορυχεία ήταν πολύ χειρότερα πριν από επτά-οκτώ μήνες. Το τρίμηνο περιθώριο για πληρωμές είχε γίνει εξάμηνο, ενώ η γενικευμένη έλλειψη ρευστότητας το είχε επιτείνει. Πριν τη διακοπή, αλλά και τον περιορισμό από τη ΔΕΗ της ροής των εργασιών σε μια σειρά από συμβολαιοποιημένα έργα, οι οφειλές προς τους εργολάβους στην περιοχή Πτολεμαΐδας-Φλώρινας είχαν φτάσει στα 60 εκατ. ευρώ. Τα πράγματα ως προς τη ρευστότητα παραμένουν ιδιαίτερα επισφαλή, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ντόμινο σε όλη την περιοχή, αφού οι απλήρωτες εταιρείας αφήνουν με τη σειρά τους απλήρωτους τους εργαζόμενους, και εντέλει την “πλήρωναν” οι τοπικές αγορές.
Ολο το προηγούμενο διάστημα οι εργολάβοι της περιοχής είχαν επιχειρίσει να διατηρήσουν τον ρυθμό των εργασιών τους και άρα αρκετές από τις θέσεις εργασίας. Δεν λείπουν φυσικά εκείνοι που έχουν αναγκαστεί να προβούν σε μείωση των ρυθμών παραγωγής έως και παύση εργασιών, λόγω του σοβαρού προβλήματος ρευστότητας στην αγορά.
Το μεγάλο ερώτημα για τους εργολάβους της Μακεδονίας είναι κατά πόσο η ΔΕΗ θα συνεχίσει να βρίσκει χρήματα για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών της, αφού η στενότητα είναι δεδομένη. 

ΑΠΟ  http://energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου