Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Έφοδος των ευρωπαϊκών αρχών στα κεντρικά της ΔΕΗ

Έφοδος των ευρωπαϊκών αρχών στα κεντρικά της ΔΕΗ 
 Tου Γιάννη Κανουπάκη     jkan@naftemporiki.gr  

H «κερκόπορτα» που άνοιξε προ ημερών στην Πτολεμαΐδα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, καταγγέλλοντας τους ιδιώτες παραγωγούς για χειραγώγηση των τιμών στην ενεργειακή κρίση της βαρυχειμωνιάς, επέτρεψε, όπως ήταν φυσικό, σε όσους προσβλέπουν στο πραγματικό άνοιγμα της αγοράς, να… εισβάλουν στο κάστρο της Χαλκοκονδύλη. 
 Αυτό προκύπτει από την ξαφνική προχθεσινή έφοδο τόσο
στη ΔΕΗ όσο και στον ΑΔΜΗΕ, κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού κατόπιν καταγγελίας για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού στην αγορά, ειδικά στις ίδιες ακριβώς, ημέρες που το σύστημα αντιμετώπισε πρόβλημα επάρκειας. 
 Δεν έγινε γνωστό από ποιον ή ποιους έγινε η καταγγελία, αλλά, είναι σαφές ότι πλήρωσαν με το ίδιο νόμισμα την επίθεση του επικεφαλής της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας. Ως αργά το μεσημέρι, από πλευράς ΔΕΗ δεν υπήρχε καμία τοποθέτηση επί του προκειμένου. 
 Προφανώς, στη ΔΕΗ αιφνιδιάστηκαν, όταν τους ζητήθηκε να δώσουν όλα τα στοιχεία τα οποία έχουν να κάνουν με το πώς διαμόρφωσε η Επιχείρηση την Οριακή Τιμή Συστήματος (χονδρική), καθώς και με το πως αυτή επηρεάζεται από τις λιγνιτικές μονάδες και τα υδροηλεκτρικά που έχει στη διάθεσή της η ΔΕΗ όσον αφορά την συμμετοχή τους ή μη, δίκτυο, σε συγκεκριμένους χρόνους. 
 Δεν ήταν, βεβαίως, η πρώτη φορά που «έπεφτε» καταγγελία σε βάρος της δημόσιας επιχείρησης –είχε γίνει ξανά και μάλιστα αφορούσε διαρκές φαινόμενο χειραγώγησης, γεγονός που εξετάστηκε ενδελεχώς από τις Βρυξέλλες. Όλες οι πλευρές, επί του παρόντος τηρούν σιγήν ιχθύος και δεν έχει διαρρεύσει η παραμικρή λεπτομέρεια για το τι προκύπτει από τα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου