Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Αναμόρφωση του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου Τι θα αλλάξει στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ

Αποτέλεσμα εικόνας για κοινωνικα τιμολογια 
Το Υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας σχεδιάζει αναμόρφωση του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου (ΚΟΤ), όπου οι εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος ήταν υποχρεωμένες να προσφέρουν σε ευάλωτες ομάδες καταναλωτών.
Επιπλέον σε διερεύνηση των δικαιούχων έχει δρομολογήσει και η ΕΥΔΑΠ.
Σχετικά με το ρεύμα σύμφωνα με την εφημερίδα documento εξετάζεται η διεύρυνση του ΚΟΤ και στη νυχτερινή
κατανάλωση ρεύματος, χωρίς όμως να διαφοροποιηθούν τα οριζόμενα όρια κατανάλωσης για κάθε περίπτωση ευάλωτου καταναλωτή.
Όσοι καταναλωτές ενταγμένοι στο ΚΟΤ υπερβούν το όριο κατανάλωσης που αναλογεί στην κατηγορία τους θα πληρώνουν μόνον τις υπερβάλλουσες κιλοβατώρες, με βάση το κανονικό ισχύον τιμολόγιο ρεύματος δίχως να σταματήσουν να εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο.
Επίσης, δεν θα υπάρχουν καθόλου χρεώσεις υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς των ενταγμένων στο ΚΟΤ καταναλωτών, για το ρεύμα που καίνε εντός των ορίων κατανάλωσης που τους αντιστοιχούν. Ήδη, περισσότερα από 600.000 νοικοκυριά από τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών (άτομα χαμηλού εισοδήματος, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία, άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και υπερήλικες) ωφελούνται από τα χαμηλότερα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Η ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο γίνεται με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε κατηγορία.
Η τιμή του ΚΟΤ είναι μέχρι και 42% χαμηλότερη από το σύνηθες οικιακό τιμολόγιο. Στους πελάτες που εντάσσονται στο ΚΟΤ παρέχονται από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ειδικά μέτρα προστασίας, όπως είναι προθεσμία εξόφλησης λογαριασμών κατανάλωσης τουλάχιστον 40 ημερών, δυνατότητα τμηματικής και άτοκης εξόφλησης, αναστολή της δυνατότητας του προμηθευτή να δώσει εντολή διακοπής ρεύματος λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριο έως Μάρτιο) και κατά τη θερινή περίοδο (Ιούλιο και Αύγουστο), καθώς και αυστηρότερες προϋποθέσεις για την καταγγελία της σύμβασης εκ μέρους του προμηθευτή.
Ανάλογα με την ομάδα πληθυσμού και τα εισοδηματικά κριτήρια οι καταναλωτές αυτοί τιμολογούνται με χαμηλότερα τιμολόγια (ΚΟΤ 1 και 2). Αναθεώρηση από την ΕΥΔΑΠ Από πέρυσι η ΕΥΔΑΠ προχώρησε στην καθιέρωση νέου κοινωνικού τιμολογίου (ΕΕΤ – Έκτακτο Ειδικό Τιμολόγιο) για τις ευπαθείς ομάδες.
Παρότι υπολογιζόταν πως μέσω του νέου κοινωνικού τιμολογίου, η ΕΥΔΑΠ θα έδινε δωρεάν νερό για ένα χρόνο σε περισσότερους από 111.000 πολίτες, δηλαδή σε 58.000 νοικοκυριά, τελικά εντάχθηκαν, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, μόλις 6.800 νοικοκυριά. Η μικρή προσέλευση κινητοποίησε τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και ήδη σχεδιάζεται η αναθεώρηση των παροχών μέσω του κοινωνικού τιμολογίου, προκειμένου να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Συγκεκριμένα εξετάζεται ο υπερδιπλασιασμός της δωρεάν παροχής νερού ημερησίως (σήμερα είναι 33 λίτρα), καθώς και η ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο των δικαιούχων του ΚΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου