Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Πώς θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις στο Δημόσιο Τι ισχύει για τα ποσοστά αναπλήρωσης και τα πλασματικά έτη ασφάλισης εργαζομένων στο Δημόσιο. Πώς καταβάλλεται η «προσωπική διαφορά» και πόσο μειώνεται με την πάροδο των χρόνων.


Πώς θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις στο Δημόσιο 
Τον υπολογισμό της κύριας και της ανταποδοτικής σύνταξης, για τους νέους συνταξιούχους του Δημοσίου (ν.4387/2016), περιγράφει Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.
Στην ΚΥΑ, φαίνονται με παραδείγματα οι μειώσεις που θα υπάρξουν όταν εκδοθούν οι νέες συντάξεις με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για το σκέλος της ανταποδοτικής
σύνταξης, δηλαδή το μέρος εκείνο των συντάξιμων αποδοχών που προκύπτει από τις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος στη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Βεβαια, όπως και για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, η εγκύκλιος τονίζει ότι δεν μπορούν να υπολογιστούν για όσους έχουν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης από 13.5.2016 και μετά, αφού δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή η «ετήσια μεταβολή μισθών».
Γι’ αυτό, επισημαίνεται ότι θα ακολουθήσουν «νέες οδηγίες», όταν υπάρξει επίσημα η συγκεκριμένη παράμετρος.
Ειδική αναφορά γίνεται για τη διαδικασία που διέπει τις περιπτώσεις αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης. Υπογραμμίζεται ότι τα πλασματικά έτη συνυπολογίζονται στο ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης, μόνο εάν η αίτηση εξαγοράς έχει γίνει από το 2002 και μετά, όχι νωρίτερα. Επίσης, για αιτήσεις αναγνώρισης πλασματικών ετών που θα υποβληθούν από 1.1.17 και μετά ισχύουν τα αυξημένα ποσοστά ασφάλισης για εργαζόμενους και εργοδότες, όπως αυτά θεσπίστηκαν. Άρα για φέτος ισχύει εξαγορά πλασματικών ετών με ποσοστό ασφάλισης 6,67% για τις εισφορές εργαζομένου, συν 13,33% για τις εισφορές εργοδότη.
Αποσαφηνίζεται επίσης ποιο ποσό συνεχίζει να καταβάλλεται ως «προσωπική διαφορά» για συντάξεις που θα αφορούν στο χρονικό διάστημα από 13.5.2016 έως 31.12.2016 και για το 2017 και για το 2018. Όπως επισημαίνεται στην πρώτη περίπτωση, εάν υπάρχει διαφορά με τον νέο τρόπο υπολογισμού άνω του 20%, σε σχέση με τον παλιό, το ήμισυ αυτής συνεχίζει να καταβάλλεται ως «προσωπική διαφορά».
Για αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν το 2017, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 1/3 και για το 2018, στο ¼.

* Δείτε όλη την εγκύκλιο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου