Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Ταξική Συσπείρωση: Σε αποσύνθεση το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης-Εκφυλιστικά φαινόμενα-Πλήρη συνδικαλιστική, ηθική οικονομική χρεοκοπία

 
Σε μια εποχή που η εργατική τάξη στην περιοχή μας και στην χώρα γενικότερα βάλλεται από την Ε.Ε, από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις που πέρασαν, και κυρίως από το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Την ώρα που πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις, τα πενιχρά μας εισοδήματά δέχονται άγρια φοροληστεία και τα εργασιακά και δημοκρατικά μας δικαιώματα συρρικνώνονται. Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος όχι μόνο απουσιάζει αλλά εμφανίζει και σημάδια πλήρους αποσύνθεσης. Με πρώτη και χειρότερη την
γραφειοκρατική εργοδοτική ηγεσία της ΓΣΕΕ αλλά και τα εργατικά κέντρα όπου την ηγεσία την έχουν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως κι αν ονομάζονται κάθε φορά και  φυσικά  μέσα σ όλους αυτούς και το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.
Στο προηγούμενο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης οι δυνάμεις που εκλέχτηκαν στο ΕΚΚ είχαν ως εξής: Πρώτη η ΔΑΚΕ με 6 μέλη στο ΔΣ, δεύτερη δύναμη η  ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΩΤΗΤΑ (ΠΑΜΕ) με 4 μέλη. Το 4ο μέλος το έλαβε μετά από κλήρωση αφού ισοψήφησε με την ΠΑΣΚΕ που έχει πλέον 3 μέλη και από ένα μέλος στο ΔΣ έχουν η Ταξική Συσπείρωση και ο «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» (διάσπαση της ΠΑΣΚΕ).
Το προεδρείο και όλα τα όργανα μοιράστηκαν με το γνωστό μοτίβο της αναλογικότητας από τις τρείς παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΩΤΗΤΑ και ψηφίστηκαν με 13 ψήφους υπέρ και δύο λευκά. Μια από τις λευκές ψήφους ήταν της «Ταξικής Συσπείρωσης» η οποία τάχθηκε κατά της αναλογικής μοιρασιάς των θέσεων και υπέρ της αντιπροσωπευτικότητας στην Εκτελεστική Επιτροπή και του προγραμματικού Προεδρείου. Πάγια θέση της ΤΑ.ΣΥ είναι τα προγραμματικά προεδρεία, όπου υπάρχουν οι δυνατότητες και τάσεται κατά των αναλογικών προεδρείων διότι τα χάλια και την αναποτελεσματικότητα αυτής της αταξικής, απολίτικης συνδιαλλαγής τα ζούμε σε όλη την κλίμακα του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Δυστυχώς σ αυτή τη διαδικασία προσχώρησε και η «Ταξική Ενότητα» παίρνοντας τη θέση του Γραμματέα (αναλογικότητα) αποκλείοντας μάλιστα τις δυο μικρότερες παρατάξεις από τη σύνθεση της Ε.Ε κι ας διατείνεται ψευδώς ότι είναι υπέρ της αντιπροσωπευτικότητας.
Όλο αυτό το διάστημα από εκεί και πέρα το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης με κύρια την ευθύνη των (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), λειτούργησε ουσιαστικά ως γραφειοκρατικό υποκατάστημα της ΓΣΕΕ και οδήγησε το Εργατικό Κέντρο και το Συνδικαλιστικό κίνημα του νομού σε αδράνεια, πλήρη απαξίωση από τους εργαζόμενους και στο χειρότερο επίπεδο συνδικαλιστικής δράσης των τελευταίων ετών.
Μεγάλη ευθύνη για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης έχει και η παράταξη του ΠΑΜΕ
 «Αγωνιστική Ενότητα» γιατί ενώ μπήκε στη μοιρασιά της αναλογικότητας και πήρε τον Γραμματέα σαν δεύτερη δύναμη δεν προσπάθησε καν να αλλάξει την κατηφορική πορεία του  θεσμού αφήνοντας στην ουσία τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και κυρίως τη ΔΑΚΕ να «αλωνίζει». “Τι ειχες Γιάννη τι χα πάντα.”
Το Προεδρείο του ΕΚΝΚ αντί να οργανώσει τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους του Νομού για να αντιμετωπίσουν την πιο άγρια και λυσσαλέα αντεργατική επίθεση των τελευταίων 60 χρόνων αρκέστηκε να κάνει συνεδριάσεις μόνο τις παραμονές των απεργιών της ΓΣΕΕ για να επικυρώσει απλά την  αυτονόητη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου στις απεργίες.
Με αστείες δικαιολογίες αρνήθηκε πολλές φορές να κάνει διαδηλώσεις στην πόλη μετά την απεργιακή συγκέντρωση προκαλώντας ερωτηματικά και ειρωνικά σχόλια στους εργαζομένους και την κοινωνία του Νομού. Παρά τις προτάσεις που υπήρξαν και από πλευράς μας για ανάπτυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων η πλειοψηφία του Δ.Σ αρνήθηκε. Αναλώθηκαν σχεδόν όλα τα διοικητικά συμβούλια στο κτιριακό πρόβλημα που έχει σχέση με το κτίριο της εργατικής εστίας που το παρέδωσαν αμαχητί στον ΟΑΕΔ.  Αλλά και σε ανούσιες ενδοπαραταξιακές αψιμαχίες της ΔΑΚΕ, παράταξης του Προέδρου.
Με αποκορύφωμα το οικονομικό πρόβλημα του ΙΝΕΚΑ που μας παρουσιάστηκε σε έκτακτες συνεδριάσεις που προκάλεσε το προεδρείο στο τέλος Δεκεμβρίου 2016, αρχές Ιανουαρίου 2017.
Το ΙΝΕΚΑ (Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης) είναι επιχείρηση του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης στα χνάρια του ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Στην ουσία είναι  αυτό που μετέτρεψε το Εργατικό Κέντρο σε εργοδότη και γραφείο ευρέσεως υποαπασχόλησης ανέργων και λειτουργούσε ως ψηφοθηρικός μηχανισμός. Την ευθύνη για την ίδρυση και την διαχείριση την είχαν και την έχουν και οι τρείς παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΠΑΜΕ, που συμμετέχουν και στο διοικητικό του συμβούλιο.
Έφτασαν όμως να μας εμφανίζουν σήμερα ένα χρέος προς το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ απλήρωτο δάνειο  περίπου 130 χιλιάδες ευρώ που δεν γνωρίζει κανείς πόσο ήταν αρχικά, πόσο από αυτό το ποσό είχε την μορφή  δανείου  και πόσα  δόθηκαν μετά από το αλισβερίσι και πάρε δώσε με το ΙΝΕ και τη ΓΣΣΕ. Το ποσό όμως μας το ζητούν αυτούσιο. Και εκεί ξεκίνησε ένα παζάρι διαπραγματεύσεων όχι μόνο με το ΙΝΕ αλλά και με την ηγεσία της ΓΣΕΕ του Παναγόπουλου και του Κουτσιούκη. Με ορατό τον κίνδυνο να μεταφερθεί αυτό το ποσό στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης πράγμα που θα προκαλέσει και την οικονομική του ασφυξία.
Η «Ταξική Συσπείρωση» κατήγγειλε όλες αυτές τις πρακτικές και  ζήτησε επανειλημμένως τα οικονομικά στοιχεία του ΙΝΕΚΑ για το πως προέκυψε αυτό το ποσό αλλά δεν της δόθηκαν ποτέ.
Έτσι προχωρά το Εργατικό Κέντρο προς το εκλογοαπολογιστικό του συνέδριο και το τελευταίο διάστημα παρατηρείτε μια υπέρ-κινητικότητα στα γραφεία του εργατικού κέντρου όπου καθημερνά γίνονται εκλογές σε σωματεία που συνεχώς αυξάνονται και τα περισσότερα των οποίων είναι σωματεία σφραγίδες αφού δεν έχουν καμία δράση και καμία λειτουργία. Παρόλα αυτά εμφανίζουν μεγάλο αριθμό ψηφισάντων και κατά συνέπεια εκλογή πολλών αντιπρόσωπων οι οποίοι θα αλλοιώσουν για ακόμα μια φορά τους συσχετισμούς. Χαρακτηριστικό και ακραίο παράδειγμα ήταν οι εκλογές του σωματείου «Σύλλογος Ανέργων και Απασχολουμένων Υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης» το οποίο δεν έχει καμία λειτουργία, καμία δραστηριότητα, είναι δηλαδή ένα σωματείο φάντασμα και όμως εξέλεξε 13 αντιπροσώπους (μεταξύ αυτών και τον νυν Πρόεδρο του ΕΚΝΚ ο οποίος δεν μπόρεσε να εκλεγεί από το φυσικό του Συνδικάτο που ήταν «Η ΕΝΩΣΗ» ΔΕΗ και για να γαντζωθεί στην καρέκλα του προέδρου χρησιμοποίησε αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο). Αυτό σημαίνει ότι αυτό το «Σωματείο φάντασμα» εκλέγει απ ευθείας 2 στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του Προεδρείου όταν υπαρκτά συνδικάτα και υπαρκτές συνδικαλιστικές συλλογικότητες δεν μπορούν να αντιπροσωπευθούν λόγω αλλαγής συσχετισμών μέσω αυτών των εκτεταμένων νοθειών.
Η ΤΑ.ΣΥ καταγγέλλει όλα αυτά τα φαινόμενα και ζητά:
  1. Να ακυρωθούν και να μη συμμετέχουν στο συνέδριο όλοι οι νόθοι αντιπρόσωποι μαζί και ο νυν Πρόεδρος του ΕΚΝΚ
  2. Να γίνει αντιπαραβολή των ψηφισάντων σε όλα τα συνδικάτα μέλη του ΕΚΝΚ, να διαγραφούν οι διπλοψηφίσαντες και να ακυρωθούν οι παραπανίσιοι σύνεδροι
  3. Να αποδοθούν οι ευθύνες που κύρια φέρουν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ και να καταδειχτεί στους εργαζόμενους ο άχαρος ρόλος τους  ως εργοδοτικός κυβερνητικός  βραχίονας στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος.
  4. Να γίνει δημόσιος απολογισμός για το θέμα του ΙΝΕΚΑ για να μάθουν όλοι οι εργαζόμενοι και οι πολίτες της Περιοχής μας για το που πήγαν και πως χάθηκαν τα λεφτά αλλά και γενικότερα τον πολιτικό ρόλο που έπαιξε και παίζει αυτός ο δουλεμπορικός οργανισμός και αυτοί που τον υπηρετούν
Οι ταξικές δυνάμεις του Συνδικαλιστικού κινήματος οφείλουν να μη συμμετέχουν σε Προεδρεία και να αλληλοψηφίζονται με τον Εργοδοτικό συνδικαλισμό γιατί είτε το παραδέχονται είτε όχι αυτό είναι μια πολιτική συνεργασία και μάλιστα άνευ όρων. Και βεβαίως δεν υπάρχει καμία άφεση αμαρτιών από τη μια να συνεργάζονται μαζί του και να τον καταγγέλλουν από την άλλη και να διαχωρίζονται «χωροταξικά». Ο ρόλος των ταξικών δυνάμεων είναι να ξεσκεπάζει και να αποκαλύπτει συνολικά στα μάτια των εργαζομένων το ρόλο του Κυβερνητικού –Εργοδοτικού Συνδικαλισμού και να παλεύει για τη ανασυγκρότηση του Ταξικού Συνδικαλιστικού κινήματος.
Κοζάνη 14/2/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου