Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Στην Αθήνα το αφεντικό της CMEC – Τα κλειδιά που θα κρίνουν αν θα γίνει ή όχι η Μελίτη ΙΙ

 
Στρατηγικής σημασίας φαίνεται ότι είναι η επένδυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη ΙΙ» για τους Κινέζους της CMEC, ο ισχυρός άνδρας της οποίας Ζανγκ Τσαν, πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να βρεθεί εκ νέου στην Ελλάδα.
Στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης τεχνικού κλιμακίου της CMEC στα ορυχεία και τις εγκαταστάσεις της «Μελίτη Ι» στη Φλώρινα, το αφεντικό της κινεζικής εταιρείας, πρόκειται
σύντομα να συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκη.
Εχοντας μαζί του, όπως λένε οι πληροφορίες, την έκθεση των συμπερασμάτων που έχουν συντάξει οι τεχνικοί της CMEC, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες και το υλικό το οποίο έχει προσκομίσει στο πρόσφατο παρελθόν η ΔΕΗ, ο επικεφαλής της εταιρείας θα ενημερώσει την διοίκηση της ΔΕΗ για τις αποφάσεις που έλαβε. Είχε προηγηθεί πριν από περίπου μια εβδομάδα, δίχως όμως να δοθεί ιδιαίτερη δημοσιότητα, επίσκεψη στην μονάδα «Μελίτη Ι» του Κινέζου πρέσβη στην Αθήνα Ζου Ξιαολί, και συνάντησή του με τον κ. Παναγιωτάκη, ο οποίος επίσης βρίσκονταν στην περιοχή.
Η επίσκεψη του Ζανγκ Τσαν στην Αθήνα, η δεύτερη μετά τον περασμένο Οκτώβριο οπότε και υπέγραψε το σύμφωνο συνεργασίας με την ΔΕΗ, θεωρείται σημαντική, καθώς πλησιάζει για τους Κινέζους η ώρα των αποφάσεων. Εχοντας αποτυπώσει με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες τις υπάρχουσες υποδομές, και την κατάσταση των ορυχείων που θα αναλάβουν την τροφοδοσία της «Μελίτη ΙΙ», οι Κινέζοι έχουν καταλήξει σε κάποια πρώτα συμπεράσματα, τα οποία και αναμένεται να μεταφέρει το αφεντικό της CMEC στον κ. Παναγιωτάκη.
Τα τρία ωστόσο ερωτήματα που θέτουν μετ’ επιτάσεως οι Κινέζοι, δίχως ωστόσο να έχουν ακόμη πάρει απάντηση, καθώς εξαρτώνται από τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και τις αλλαγές που θα φέρει το Target Model στην χονδρεμπορική αγορά, και όχι από την ΔΕΗ, αφορούν :
  • Στο πόσες ώρες θα λειτουργεί η «Μελίτη ΙΙ» σε ετήσια βάση.
  • Σε τι τιμή θα αμοίβεται η μονάδα.
  • Από που θα βρεθούν οι απαιτούμενες ποσότητες νερού που θα καταναλώνει.
Δεδομένου ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, η «Μελίτη ΙΙ» δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν από 4-5 χρόνια, δηλαδή το 2021-2022, η λειτουργία της, επομένως και η αμοιβή της, θα διέπεται από τους νέους κανόνες λειτουργίας του Target Model.
Στις αλλαγές που θα επιφέρει ως προς το τιμολογιακό σκέλος, (και όχι μόνο), το Target Model όταν και θα τεθεί σε λειτουργία από το 2018 και μετά, εστίασε και το κλιμάκιο των ανθρώπων της CMEC, υπό τον διευθυντή ανάπτυξης επιχειρήσεων, Ουάνγκ Τσινγουέι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στη Φλώρινα.
Επέμειναν οι Κινέζοι να μάθουν αν η μονάδα θα μπορεί να κάνει απευθείας διμερή συμβόλαια με τους μεγάλους καταναλωτές, καθώς και για τις αλλαγές που προβλέπει το νέο καθεστώς συγκριτικά με το υφιστάμενο ανώτατο πλαφόν των 300 ευρώ/ MWh, που ισχύει στην προημερήσια αγορά, προκειμένου να προφυλάσσονται οι συμμετέχοντες από ακραίες διακυμάνσεις.
Ολα τα παραπάνω, μαζί με τις διαθέσιμες και εκμεταλλεύσιμες ποσότητες λιγνίτη στα πέριξ της Μελίτη ορυχεία, καθώς και στη σχέση εξόρυξης που σήμερα είναι 5 προς 1, (δηλαδή για να εξορυχθεί 1 τόνος λιγνίτη εξορύσσονται 5 κυβικά μέτρα άγονων υλικών), θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις της CMEC.
Δεν αποκλείεται, κατά την νέα παραμονή της στην Αθήνα, η αντιπροσωπεία της CMEC να συναντηθεί και με στελέχη του Ακτωρα όπως και της ΤΕΡΝΑ, που ελέγχουν το λιγνιτορυχείο της Βεύης, και το οποίο θεωρείται απαραίτητο για την τροφοδοσία της νέας μονάδας. Τα άλλα τρία ορυχεία που συζητώνται να ενταχθούν στο σχήμα, είναι της Αχλάδας (ιδιοκτησία Παυλίδη), καθώς επίσης του Αμυνταίου και του Κλειδιού (ιδιοκτησίας ΔΕΗ).
Θυμίζουμε ότι ο σχεδιασμός για την «Μελίτη ΙΙ» προβλέπει την κατασκευή μονάδας ισχύος 450MW, προυπολογισμού 750 εκατ ευρώ, με υψηλό βαθμό απόδοσης 41,5% και λιγνίτη με μεγάλη θερμογόνο δύναμη.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου