Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια εξετάζει ως αντισταθμιστικό μέτρο η κυβέρνηση

 
Μετά την επίτευξη χθες προκαταρκτικής συμφωνίας στο Eurogroup, σύμφωνα με την οποία για κάθε μείωση του αφορολόγητου, η ελληνική πλευρά θα μπορεί να νομοθετεί αντίστοιχες μείωσεις φόρων ως αντισταθμιστικά μέτρα, η κυβέρνηση φέρεται να έχει ήδη προετοιμάσει κάποιες σχετικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ
από 01/01/2019 (από όταν δηλαδή ισχύσουν, εφόσον χρειαστεί, τα προνομοθετημένα μέτρα).
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα αντισταθμιστικά μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6%.
Το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ είναι πιθανό να επεκταθεί και στις μεταφορές (όπου από το 24% που είναι σήμερα ο συντελεστής η κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει μείωση το 13%), αλλά και σε βασικά είδη διατροφής (από 24% στο 13%).
Πέραν του ΦΠΑ, η κυβέρνηση εξετάζει σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις και στον ΕΝΦΙΑ, όπου πληροφορίες τη θέλουν να εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της τάξης του 35 – 40 %, αλλά και το συνολικό επανασχεδιασμό του φόρου, με άξονα την επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π., προκειμένου της μείωσης να επωφεληθούν κυρίως οι οικονομικά ασθενέστεροι.
Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, στο τραπέζι έχει μπει η επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ενώ, εφόσον τεθεί ζήτημα μείωσης των κρατικών δαπανών για κοινωνική ασφάλιση, η κυβέρνηση προτείνει αντίστοιχη αύξηση στοχευμένων δαπανών, αποσκοπώντας στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας. Όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές, τέτοιες παρεμβάσεις δε θα έχουν άμεσο, αλλά μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και θα ισχύσουν (εφόσον τεθεί τέτοιο ζήτημα) για το διάστημα από 01/01/2020 έως 01/01/2025.
Όπως καθίσταται σαφές από τη χθεσινή συμφωνία, κανένα από τα μέτρα δε θα έχει άμεση εφαρμογή, αλλά θα αποτυπωθούν από τώρα προκειμένου να είναι σαφής η αντιστοίχηση των επιβαρυντικών με ισόποσης αξίας αντισταθμιστικών μέτρων, τα οποία θα νομοθετηθούν εκ των προτέρων το αμέσως επόμενο διάστημα.
Δηλαδή, όπως ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές, στη Βουλή θα έρθουν ταυτόχρονα όλες οι μεταρρυθμίσεις, προκειμένου στο σχετικό νομοσχέδιο να αποτυπώνεται η δημοσιονομική ισορροπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου