Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Με σκληρές απαιτήσεις έρχονται οι δανειστές - Από το μηδέν η διαπραγμάτευση για ΝΟΜΕ, πώληση μονάδων, ΔΕΣΦΑ

Γιώργος Φιντικάκης   
Τις νέες σκληρές απαιτήσεις της τρόικας για το σωρευτικό υπολογισμό των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ενέργειας ΝΟΜΕ ή αν δεν φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, θα βρει απέναντί του ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με την επιστροφή των θεσμών
στην Αθήνα.
Η άφιξη της τρόικας στην Αθήνα συνεπάγεται για τα ενεργειακά, όπως φυσικά και για τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, πως ό,τι βρίσκεται πλέον πάνω στο τραπέζι, δηλαδή το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, και η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, θα πρέπει να κλείσουν, δίχως άλλη καθυστέρηση.
Ειδικά για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, η διαπραγμάτευση ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές ξεκινά από το μηδέν, με την αφετηρία πάνω στην οποία θα γίνουν οι νέες κουβέντες να έχει ως εξής : 
  • Από την μια πλευρά, ο κ. Σταθάκης αναμένεται να επιμείνει στην άποψη πως ο νόμος για τα ΝΟΜΕ είναι σαφής και ορίζει ρητά ποιές ποσότητες πρέπει να δημοπρατούνται κάθε χρόνο, που σημαίνει ότι για φέτος το ποσοστό αφορά το 12%. Σε συνέντευξή του μάλιστα την Κυριακή στο ΑΠΕ, ο υπ. Ενέργειας υποστήριξε ότι "είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αποτυχία των ΝΟΜΕ, ας μην προτρέχουμε".
  • Στον αντίποδα, η τρόικα θα επιμείνει στην απαίτηση για σωρευτικό υπολογισμό των προς δημοπράτηση ποσοτήτων χρόνο με το χρόνο, έχοντας μάλιστα προσθέσει και πιο "σφιχτά" χρονοδιαγράμματα
Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει αποστείλει στον υπουργό, η θέση της είναι ότι ακόμη και αυτή η υστέρηση που υπήρχε στο τέλος του 2016 όσον αφορά το στόχο απώλειας μεριδίων της ΔΕΗ, πρέπει να καλυφθεί στις αμέσως επόμενες δημοπρασίες. Οπως και να έχει, επιμένει φέτος να δημοπρατηθεί εκτός από το 12% που λέει ο νόμος, και οι ποσότητες του 8% που βγήκαν το 2016, ενώ για το 2018, ζητά να διατεθεί συνολικά στην αγορά ένα ποσοστό 33%. Δηλαδή το 8% του 2016, συν το 12% του 2017, συν το 13% του 2018.
Τι προβλέπουν οι νέες ενεργειακές απαιτήσεις της τρόικας
Το καινούργιο ωστόσο στοιχείο, όπως έχει γράψει το "Energypress", αφορά την απαίτηση των δανειστών για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, εφόσον αποδειχθεί ότι τα ΝΟΜΕ δεν αποδίδουν.
Εν προκειμένω έχουν ζητήσει αφενός να αξιολογήσουν οι ίδιοι τον Ιούνιο σε συνεργασία με την κυβέρνηση (και όχι από μόνη της η ΡΑΕ), την πορεία επίτευξης των στόχων ως προς τα μερίδια που πρέπει να χάσει η ΔΕΗ, αφετέρου τα αποτελέσματα της αξιολόγησης να χρησιμοποιηθούν για να τεθούν σε ισχύ σκληρά εναλλακτικά μέτρα.
Ετσι, εφόσον τον προσεχή Ιούνιο η αξιολόγηση δείξει ότι παραμένει η απόσταση από τους στόχους, η τρόικα έχει προτείνει την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ και μάλιστα με διαδικασίες fast track, δηλαδή μέχρι τον Ιούλιο του 2018. Είναι τόσο αυστηρό το χρονοδιάγραμμα που προτείνεται στο κείμενο που έχει πρόσφατα σταλεί στο ΥΠΕΝ, ώστε σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να προσληφθεί σύμβουλος για την πώληση των μονάδων, το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο του 2017.
Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι το μνημόνιο της τρόικας θέτει με αυστηρό τρόπο την προϋπόθεση οι αγοραστές των μονάδων αυτών να μην έχουν καμία σχέση με το Δημόσιο, ούτε να αφορούν σχήματα, στα οποία αυτό συμμετέχει καθ΄οιονδήποτε τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι δεν "παίζει" κάποιο σχήμα συμπράξεων που προκρίνει η ΔΕΗ, ενώ είναι αμφίβολο εάν θα επιτρεπόταν σε επιχειρήσεις, για παράδειγμα όπως τα ΕΛΠΕ, να συμμετάσχουν στη διαδικασία.
Ισως κάνουν πίσω και οι δύο…
Ετσι έχει η εικόνα ως προς τα δεδομένα με βάση τα οποία θα διεξαχθεί η νέα συζήτηση του κ. Σταθάκη με τους δανειστές. Και επειδή μια διαπραγμάτευση προϋποθέτει αμοιβαίες υποχωρήσεις, ένα σενάριο, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια λύση, σαν κι αυτήν : Η μεν ελληνική πλευρά να αποδεχτεί το αίτημα για σωρευτικές δημοπρατούμενες ποσότητες ρεύματος, η δε, τρόικα να δεχτεί με την σειρά της να αφαιρεθεί από το κείμενο η ρητή διατύπωση περί πώλησης του 40% των μονάδων της ΔΕΗ, εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το μνημόνιο που είχε στείλει η τρόικα στο ΥΠΕΝ, δεν θέτει θέμα "Μικρής ΔΕΗ", ενώ δεν αναφέρει πουθενά ως πιθανό ή αποδεκτό εναλλακτικό μέτρο την πώληση πελατολογίου (μέσω θυγατρικών ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο) από τη ΔΕΗ, λύση που έχει αναγάγει σε κεντρική στρατηγική της η διοίκηση της επιχείρησης.
Ηρθε η ώρα του ΔΕΣΦΑ
Ετερο θέμα που εκρεμμεί, αφορά την πολυκαιρισμένη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Είναι καιρός τώρα που ο κ. Σταθάκης υποστηρίζει ότι σύντομα θα προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός για το 66% του ΔΕΣΦΑ, δίχως ωστόσο αυτός να ανακοινώνεται, καθυστέρηση που σχετιζόταν προφανώς με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Τώρα που η τρόικα πρόκειται να έρθει στην Αθήνα, το λογικό και αναμενόμενο, είναι ο κ. Σταθάκης να επισπεύσει τις ανακοινώσεις.
"Η προετοιμασία για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα ανακοινωθεί η μορφή της διαγωνιστικής διαδικασίας", ανέφερε προ ημερών στο ΑΠΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. 
Η προκήρυξη θα αφορά την πώληση του 66%, όπως ακριβώς προέβλεπε και ο αρχικός διαγωνισμός, που σημαίνει εκτιμώμενη ολοκλήρωσή του μεταξύ 16 και 18 μήνες, και φυσικά "τρύπα" στα προγραμματισμένα για φέτος έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, εξέλιξη αναπόφευκτη μετά το ναυάγιο του Δεκεμβρίου με την Socar.

ΑΠΟ energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου