Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Τι θα συμβεί αν το πόρισμα της DG Comp συμπέσει με το review του Ιουνίου για την μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ

Γιώργος Φιντικάκης
Καμπή για την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ θεωρούν στην επιχείρηση και το υπουργείο Ενέργειας τον προσεχή Ιούνιο, καταρχήν επειδή τότε πρόκειται να αξιολογηθεί η πορεία μείωσης του μεριδίου της, σύμφωνα με το υπό διαπραγμάτευση κείμενο με τους θεσμούς.
Ταυτόχρονα όμως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει, ότι το review
του Ιουνίου δεν θα συμπέσει χρονικά με την ολοκλήρωση της έρευνας της DG Comp για την ΔΕΗ (και τον ΑΔΜΗΕ) σχετικά με το ενδεχόμενο χρήσης αθέμιτων πρακτικών, παρέμβαση που ούτως ή άλλως δείχνει πως ήταν στοχευμένη.
Στον απόηχο των εξονυχιστικών ελέγχων που έκαναν όλη την προηγούμενη εβδομάδα οι επιθεωρητές της DG Comp στα αρχεία της ΔΕΗ, άνθρωποι με γνώση της διαδικασίας, εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της έρευνας θα διαρκέσει 4 με 6 μήνες.
Τούτο σημαίνει ότι κάπου γύρω στο Μάιο-Ιούνιο, η Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να είναι σε θέση να προβεί σε ανακοινώσεις ως προς τα ευρήματα των ελέγχων, καθώς και για τα επόμενά της βήματα, εφόσον φυσικά η ΔΕΗ βρεθεί ένοχη. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα συμπεράσματα της DG Comp θα συμπέσουν χρονικά με την πιο κρίσιμη περίοδο για την ΔΕΗ, δηλαδή το review του προσεχή Ιουνίου, οπότε και οι θεσμοί πρόκειται να αξιολογήσουν την πρόοδο ως προς την υποχώρηση του μεριδίου της, με εργαλείο τις δημοπρασίες.
Ο κρίσιμος Ιούνιος
Τότε θα "παιχτεί" και η επόμενη ημέρα για την επιχείρηση. Εφόσον διαπιστωθεί έλλειμμα προόδου ως προς την επίτευξη των στόχων, με βάση το κείμενο που έχει παραλάβει ο ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκης, θα πρέπει να ληφθούν δομικά μέτρα εναλλακτικά των ΝΟΜΕ για την αποτελεσματική πρόσβαση των εναλλακτικών προμηθευτών στην παραγωγή. Δηλαδή, πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ.
Το τελευταίο λοιπόν που θα ήθελαν στην κυβέρνηση είναι μαζί με τις "κρίσεις" για την ΔΕΗ να "σκάσουν" και τυχόν επιβαρυντικά για την επιχείρηση ευρήματα από την έρευνα της DG Comp. Τέτοια τυχόν εξέλιξη θεωρείται βέβαιο ότι θα επιβάρυνε την διαπραγμάτευση με την τρόικα για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, δίνοντας πάτημα στους πιστωτές για πωλήσεις μονάδων. Ή, για να το πούμε διαφορετικά, θα αποδυνάμωνε σε πολιτικό επίπεδο τη διαπραγματευτική ισχύ της κυβέρνησης απέναντι στις οχλήσεις για βίαιη απελευθέρωση και πώληση μονάδων.
Το υπουργείο γνωρίζει ότι μια τέτοια "σύμπτωση" θα το έφερνε σε μειονεκτικότερη από σήμερα θέση, και υπό αυτή την έννοια θα ήταν πιο ευάλωτο σε πιέσεις για διάθεση μονάδων και μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αν και αποφεύγουν να αναφερθούν δημόσια στο θέμα, στο υπουργείο ξέρουν ότι το εγχείρημα για άνοιγμα της αγοράς και η έρευνα της DG Comp, δεν παύουν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
"Ποιό λογικό δεν είναι τον Δεκέμβριο ;"
Αλλά ακόμη και αν αφήσει κανείς στην άκρη την έρευνα της DG Comp, ο Ιούνιος είναι και πάλι εξαιρετικά κρίσιμος μήνας, όπως γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν στενά τα ενεργειακά. Και αυτό καθώς η τρέχουσα δυναμική της αγοράς δεν προιωνίζει ότι το μερίδιο της ΔΕΗ θα έχει υποχωρήσει δραματικά μέχρι το τροϊκανικό review. Σύμφωνα με το μνημόνιο, ο στόχος είναι το μερίδιο της ΔΕΗ να έχει υποχωρήσει στο 75,24% ως τον Δεκέμβριο του 2017. Έλα όμως που τον Ιανουάριο του 2017, το μερίδιο της επιχείρησης έκλεισε σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στο 89,66%, και τίποτα δεν δείχνει ότι σε τέσσερις μήνες από σήμερα, θα έχουν συμβεί δραματικές αλλαγές. Διότι για να επιτευχθεί ο στόχος του 75,24% ως τον Δεκέμβριο, η ΔΕΗ θα πρέπει να χάνει κάθε μήνα 1,5% ή σωρευτικά 14,4%.
Εξηγούν τα παραπάνω και μια αποστροφή του Γιώργου Σταθάκη κατά την διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης με αντικείμενο τη δημιουργία χρηματιστηρίου ενέργειας, που ίσως και να πέρασε απαρατήρητη. Είπε ο υπουργός ότι θα ήθελε η αξιολόγηση ως προς τα μερίδια της ΔΕΗ και την αποτελεσματικότητα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, να γίνει τον Δεκέμβριο (κάτι που προφανώς και θα ζητήσει -αν δεν το έχει ήδη κάνει- από τους δανειστές), προκειμένου όπως εξήγησε να έχει ήδη κλείσει ένας χρόνος από την εφαρμογή τους.
"Πιο λογικό δεν ακούγεται ;", διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης, εξηγώντας ότι τον Δεκέμβριο θα γνωρίζουμε συνολικά πλέον τι ποσότητες αγοράστηκαν μέσω των δημοπρασιών, και τι αντίκτυπο αυτές είχαν στην λιανική.
Η μετατόπιση σε αυτό το ορόσημο, μόνο ήσσονος σημασίας δεν είναι. Εφόσον πειστεί η τρόικα να αξιολογήσει την πορεία μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, όχι στο τέλος Ιουνίου, αλλά τον Δεκέμβριο, η πώληση μονάδων της επιχείρησης παίρνει παράταση. Κερδίζει με άλλα λόγια χρόνο η ΔΕΗ και το ΥΠΕΝ, το οποίο στο μεταξύ θα ευελπιστεί τα ΝΟΜΕ να αποδώσουν καλύτερα, και κατ’ επέκταση να πειστούν οι θεσμοί πως η αγορά μπορεί να ανοίξει, δίχως να βγουν στο σφυρί μονάδες της επιχείρησης.
Εκτός και αν ως αστάθμητος παράγοντας, έρθει το πόρισμα της DG Comp, για να ανατρέψει τους παραπάνω σχεδιασμούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου