Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

ΔΕΗ : Πληρωμές 500 εκατ ευρώ ως τον Απρίλιο, περιμένει ωστόσο και να εισπράξει πάνω από 700 εκατ. ευρώ


  Γιώργος Φιντικάκης
Διπλό στοίχημα για την έγκαιρη αποπληρωμή των υποχρεώσεών της, αλλά και την ολοκλήρωση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, έχει βάλει για τους αμέσως επόμενους μήνες η διοίκηση της ΔΕΗ.
Κι αυτό καθώς η επιχείρηση καλείται να αποπληρώσει 500 εκατ. ευρώ ομολογιακών δανείων (100 εκατ ευρώ τον
Φεβρουάριο, και 400 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο), ενώ την ίδια στιγμή έχει φέτος να λαμβάνει από το Δημόσιο, τις τράπεζες και τους Κινέζους της State Grid ένα συνολικό ποσό αρκετά πάνω από 700 εκατ. ευρώ.
Εξ αυτών, τα 200 εκατ. ευρώ αφορούν το δάνειο που ενέκριναν προ ημερών οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, όπως ανέφερε το Σάββατο από την Πτολεμαίδα ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.
Επειτα, η επιχείρηση αναμένει από το κράτος να της προκαταβάλει 100 περίπου εκατ. ευρώ, που αφορούν την κατανάλωση σε ρεύμα του Δημοσίου για ένα χρόνο, με αντάλλαγμα έκπτωση 6% από την ένταξή του στο εκπτωτικό πρόγραμμα της επιχείρησης. Ταυτόχρονα, και εφόσον εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ θα εισπράξει 93 εκατ ευρώ ως επιστροφή κεφάλαιου, καθώς επίσης και 320 εκατ ευρώ από την State Grid για την εξαγορά του 24% της εταιρείας.
Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τα χρήματα που θα της καταβάλει το Δημόσιο για την απόκτηση του 25% του ΑΔΜΗΕ, και αφού νωρίτερα θα έχει προηγηθεί η αποτίμησή του. Το τίμημα απόκτησης ανά μετοχή θα προσδιοριστεί από οίκο κατόπιν αποτίμησης του 25% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ.
Το ευχάριστο για την επιχείρηση είναι ότι κατόπιν συννεόησης με τον υπ. Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, η ΔΕΗ δεν θα πληρώσει φέτος, τα περίπου 300 εκατ ευρώ των φόρων που αναλογούν στην ολοκλήρωση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, αλλά μέσα στο 2018.
Ερωτηθείς για την πορεία έγκρισης της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, ο κ. Παναγιωτάκης, επανέλαβε ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αν πρώτα δεν παρέλθουν 60 ημέρες από την σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ (17 Ιανουαρίου). Οι δύο αυτοί μήνες είναι το χρονικό περιθώριο που παρέχει ο νόμος σε κάθε είδους πιστωτές να εγείρουν ενστάσεις, γεγονός που σημαίνει ότι η αγωνία της ΔΕΗ θα κρατήσει έως τα τέλη Μαρτίου.
Πάντως και παρ' ότι η Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ο μεγαλύτερος ξένος πιστωτής της ΔΕΗ, δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επί τους θέματος, το μήνυμα του κ. Παναγιωτάκη ήταν ότι μεταδίδεται μια θετική εικόνα. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει ακόμη ενημέρωση σχετικά με την έγκριση από τον SSΜ, (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) της συμφωνίας ανάμεσα στο Δημόσιο και τις τράπεζες για την δανειοδότηση της ΔΕΗ και την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, ενώ άγνωστη είναι και η στάση που θα τηρήσουν οι πολλοί μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι προμηθευτές-πιστωτές της επιχείρησης.
Τα χρονοδιαγράμματα τρέχουν, και όπως αναγνώρισε και ο ίδιος ο επικεφαλής της επιχείρησης, αν δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, τότε μπορεί οι δανειστές να ξαναβάλουν στο τραπέζι την πώληση του 100% της εταιρείας, όπως αναφέρει άλλωστε και το ίδιο το μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου