Οι πολύ υψηλές τιμές στις οποίες φτάνει να αγοράζεται το ρεύμα στις δύο τελευταίες δημοπρασίες NOME, έχουν περιορίσει κατά πολύ τις δυνατότητες των εναλλακτικών προμηθευτών να ανταγωνιστούν ουσιωδώς τη ΔΕΗ, στο βαθμό που τα τιμολόγια του δεσπόζοντος παίκτη παραμένουν αμετακίνητα παρά την αύξηση της
χονδρεμπορικής τιμής.
Παρόλα αυτά, η συνέχεια φαίνεται ότι θα είναι ακόμα πιο πιεστική για τους ιδιώτες παρόχους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάνουν αξιόπιστοι παράγοντες, η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών NOME, από τον Ιούνιο και μετά, οπότε θα πρέπει να βγεί νέα υπουργική απόφαση για τον καθορισμό της, θα φτάσει ή και θα υπερβεί τα 55 ευρώ ανά MWh/h, από τα 36,34 ευρώ που είχε καθοριστεί πέρυσι τον Ιούνιο και ίσχυε για τις έκτοτε δημοπρασίες.
Μετά από συμφωνία με τους θεσμούς, η τιμή εκκίνησης καθορίζεται κάθε Ιούνιο με κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας και του υπουργείου Οικονομικών, μετά από γνωμοδότηση της ΡΑΕ. Για να γνωμοδοτήσει η ΡΑΕ λαμβάνει υπόψη της δύο κυρίως παραμέτρους:
· Τη διεθνή τιμή των ρύπων CO2, δηλαδή την τιμή forward των δικαιωμάτων CO2 στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο.
· Τα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ όσον αφορά το μεταβλητό κόστος της λιγνιτικής και (λιγότερο) της υδροηλεκτρικής παραγωγής.
Η ΔΕΗ καταθέτει τα τελικά κοστολογικά αυτά στοιχεία το Μάρτιο κάθε χρόνου, ενώ η τιμή forward των δικαιωμάτων προσδιορίζεται κάθε Δεκέμβριο από Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο.
Σήμερα δεν είναι γνωστά τα τελικά κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ, υπάρχουν όμως εκτιμήσεις με βάση τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των opex costs που θα επηρεάσουν τη νέα τιμή.
Πιο σαφή είναι όμως τα δεδομένα σε σχέση με τις τιμές των ρύπων και δεν είναι καθόλου ευοίωνα. Με βάση τους υπολογισμούς παραγόντων που γνωρίζουν καλά το θέμα, οδηγούν σε τιμή εκκίνησης των NOME πάνω από τα 55 ευρώ ανά MWh/h.
Η νέα τιμή θα ισχύσει για τις δύο τελευταίες δημοπρασίες της χρονιάς, εκείνες δηλαδή που είναι προγραμματισμένες για τις 17 Ιουλίου (500 MWh/h) και 16 Οκτωβρίου (767 MWh/h). Αντίθετα η επόμενη που είναι προγραμματισμένη για τις 17 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί με την τρέχουσα τιμή εκκίνησης των 36,34 ευρώ ανά MWh/h.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι ο υπολογισμός μιας νέας κατά πολύ υψηλότερης τιμής εκκίνησης για τις δημοπρασίες NOME, πέραν του να δημιουργεί κλίμα ασφυξίας στους εναλλακτικούς προμηθευτές, είναι ταυτόχρονα και η «σφραγίδα» του ρυθμιστή για τα πολύ υψηλά επίπεδα κόστους του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, έτσι ώστε να μην αφήνει περιθώρια παραμονής των τιμολογίων της ΔΕΗ στα σημερινά επίπεδα.
Ούτως ή άλλως, βεβαίως, είναι γνωστή η πρόθεση της ΔΕΗ να αυξήσει τα τιμολόγιά της, τόσο μέσω της υιοθέτησης ρήτρας CO2, όσο και μέσω της μείωσης της έκπτωσης 15% που παρέχει στους συνεπείς καταναλωτές. Εκείνο που παραμένει άγνωστο είναι το αν και πότε θα δώσει το πράσινο φως η κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου