Σε κρίσιμη καμπή εισέρχονται οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, με το μεγαλύτερο βάρος αυτή τη στιγμή να πέφτει στο κεφάλαιο «αποεπένδυση στον λιγνίτη» και στο πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο για τη ΔΕΗ και την αγορά ηλεκτρισμού μετά τον άγονο διαγωνισμό για την πώληση των
μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης. Την Παρασκευή το απόγευμα, σε τηλεδιάσκεψη με την DG Comp, το υπουργείο Ενέργειας και τη ΔΕΗ, συζητήθηκε εκτενώς η εναλλακτική πρόταση της ελληνικής πλευράς, για την οποία η DG Comp θα αποφανθεί την Τρίτη 26 του μηνός.
μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης. Την Παρασκευή το απόγευμα, σε τηλεδιάσκεψη με την DG Comp, το υπουργείο Ενέργειας και τη ΔΕΗ, συζητήθηκε εκτενώς η εναλλακτική πρόταση της ελληνικής πλευράς, για την οποία η DG Comp θα αποφανθεί την Τρίτη 26 του μηνός.
Η πρόταση που συνδιαμορφώθηκε από το υπουργείο Ενέργειας και τη ΔΕΗ και είχε φθάσει νωρίτερα γραπτώς στην DG Comp προβλέπει προκήρυξη νέου διαγωνισμού από τη ΔΕΗ με δυνατότητα εισόδου και τρίτων επενδυτών, καθώς και νέα αποτίμηση των μονάδων που να λαμβάνει υπόψη τις παραμέτρους οι οποίες, σύμφωνα με την Κομισιόν, έμειναν εκτός και είναι καθοριστικές για τη διαμόρφωση του λειτουργικού κόστους των μονάδων. Η πρόταση υιοθετεί επίσης εν μέρει το αίτημα της κοινοπραξίας Seven Energy - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για ενσωμάτωση στη συμφωνία αγοραπωλησίας (Spa) που ενέκρινε η ΔΕΗ μηχανισμού ζημιών/ κερδών. Συγκεκριμένα, η πρόταση αποδέχεται τη συμμετοχή της ΔΕΗ στις ζημίες ή και στα πιθανά κέρδη των προς πώληση εταιρειών για διάστημα δύο ετών μετά την πώλησή τους έναντι εξαετίας που ζητούσε η ελληνοτσεχική κοινοπραξία, με το επιχείρημα ότι δεσμεύεται για αντίστοιχο διάστημα για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας.
Το σκεπτικό της ελληνικής πρότασης που ανέπτυξε και η ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης είναι ότι δύο χρόνια είναι επαρκές διάστημα για να προχωρήσει ο επενδυτής στο δικό του μπίζνες πλαν, με αλλαγές στον τρόπο προσέγγισης των εργολαβιών και προμηθειών των μονάδων, τοποθέτηση που αναδεικνύει πάντως και τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν ως προς τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ, η αποδοχή της προσφοράς της Seven Energy - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με μηχανισμό επιμερισμού ζημιών για μια εξαετία σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα εισπράξει τίμημα 103 εκατ. ευρώ και θα επιστρέψει στην κοινοπραξία κατά την εξαετία 250 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της ΔΕΗ παρουσίασε, σύμφωνα με πληροφορίες, στοιχεία στην τηλεδιάσκεψη που δείχνουν ότι το μεταβλητό κόστος των μονάδων της Μεγαλόπολης είναι κάτω από την Οριακή Τιμή Συστήματος, γεγονός που την καθιστά κερδοφόρo, καθώς και ότι είναι από τις πρώτες μονάδες που μπαίνουν στο σύστημα. Η ΔΕΗ ενημέρωσε την Κομισιόν ότι συνομιλεί και με άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η νέα διαγωνιστική διαδικασία θα έχει αποτέλεσμα, αφού θα υπάρχει χρόνος να ολοκληρωθεί η αποχώρηση των 400 εργαζομένων που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου ή μετακίνησης σε μονάδες της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και να επιτευχθεί νέα σύμβαση με τα Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας για τη μείωση του κόστους προμήθειας λιγνίτη της Μελίτης. Καθοριστικής σημασίας ως προς την έκβαση του διαγωνισμού για τη ΔΕΗ εξακολουθεί να είναι ο παράγοντας ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) και επειδή η έγκρισή του από την Κομισιόν καθυστερεί, ζήτησε από την DG Comp έγγραφη δήλωση προθέσεων που να μπορεί να τη θέσει υπόψη των επενδυτών.
Η πλευρά της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι η πρόταση για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει να καταλήγει μετά βεβαιότητoς σε αποτέλεσμα. Ζήτησε από την ελληνική πλευρά να είναι περισσότερο ελαστική στο θέμα του ρίσκου για τους επενδυτές, ενώ εμφανίστηκε να μην έχει καταλήξει σε σαφές συμπέρασμα ως προς την αξιολόγηση της Κάντορ, που λειτούργησε ως ανεξάρτητος εκτιμητής των μονάδων για λογαριασμό της ΔΕΗ. Η DG Comp βρίσκεται σε επικοινωνία με την Κάντορ μέσω της οποίας επιχειρεί να κατανοήσει τις παραδοχές που έλαβε υπόψη της για την αποτίμηση, αλλά και να διερευνήσει εάν είναι πρόθυμη να αποδεχθεί νέες παραδοχές ώστε να κάνει η ίδια τη νέα αποτίμηση ή να απευθυνθεί σε τρίτο αποτιμητή.
Στόχος της νέας αποτίμησης είναι η σύγκλιση κατά το δυνατόν με την εμπορική αξία των μονάδων, όπως καταγράφηκε από την προσφορά των 25 εκατ. ευρώ της «Μυτιληναίος» για τη Μελίτη και την εκτός νομιμότητας προσφορά της Seven Energy - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, των 103 εκατ. ευρώ και για τις τρεις μονάδες. Η αποτίμηση της Κάντορ αναφέρεται σε αξία 153 εκατ. ευρώ για τη Μελίτη και 147 εκατ. ευρώ για τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης. Η DG Comp αναμένεται να ενημερώσει για τις οριστικές αποφάσεις της την Τρίτη, ενώ έχει κάνει σαφές στην ελληνική πλευρά ότι το θέμα «λιγνίτες» πρέπει να κλείσει με την παρούσα κυβέρνηση που το διαπραγματεύθηκε, δηλαδή πριν από τις εκλογές. Η ΔΕΗ πάντως εμφανίστηκε με χρονοδιάγραμμα επικύρωσης και του πλειοδότη από τη γενική συνέλευση τις πρώτες ημέρες του Μαΐου υπό την προϋπόθεση ότι η πρόταση θα γίνει αποδεκτή μαζί με το αίτημά της για τα ΑΔΙ.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ
Για μετά τον Ιούνιο μεταφέρεται η εκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, καθώς σε εκκρεμότητα παραμένει η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή για τη διχοτόμηση της εταιρείας σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών. Το νομοσχέδιο βρίσκεται εδώ και μήνες στο γραφείο του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και έχει «κολλήσει» στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, με μείζον θέμα το μέλλον των 200 συμβασιούχων της ΔΕΠΑ μετά τη διάσπαση και την ιδιωτικοποίηση.
Το θέμα αναδεικνύεται σε υψηλής βαρύτητας λόγω εκλογών, και ο κ. Σταθάκης είναι έτοιμος να παρακάμψει το ΑΣΕΠ, αφού η ΔΕΠΑ δεν μπορεί να προχωρήσει σε προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, με μια καινοφανή και από νομικής άποψης φόρμουλα. Αυτή προβλέπει την πρόσληψη των 200 συμβασιούχων από τις θυγατρικές της ΔΕΠΑ (ΕΠΑ Αττικής, ΔΕΔΑ και ΕΔΑ) με συμβάσεις αορίστου χρόνου και στη συνέχεια τον «δανεισμό» τους πίσω στη ΔΕΠΑ.
Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας, οριστικοποιείται στις αρχές της εβδομάδας και την Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή. Δεδομένου ότι προβλέπει συγχώνευση των θυγατρικών εταιρειών (ΕΠΑ Αττικής, ΕΔΑ Αττικής και ΔΕΔΑ ) από τις ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών αντιστοίχως σε διάστημα ενός τριμήνου, η εκκίνηση της διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 50,1% της Εμπορίας δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν από τον Ιούνιο. Πιθανή μεσολάβηση εκλογών θα μεταθέσει την εκκίνηση της διαδικασίας για το φθινόπωρο.
Σε ό,τι αφορά τα ΕΛΠΕ, η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Στην τελική αυτή φάση του διαγωνισμού οι δύο βασικοί διεκδικητές, Vitol και Glencore, θα προσέλθουν ενισχυμένοι.
H Vitol έχει συμμαχήσει με την αλγερινή Sonatrach και η Glencore με την αμερικανική Carlyle.
www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου