Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Παρασκήνιο διαβουλεύσεων για τις λιγνιτικές στις Βρυξέλλες - Οι επαφές, οι αρνήσεις και οι αβεβαιότητες

Παρασκήνιο διαβουλεύσεων για τις λιγνιτικές στις Βρυξέλλες - Οι επαφές, οι αρνήσεις και οι αβεβαιότητες


Ποιοί βλέπουν τα στελέχη της Κομισιόν και τι ζητούν
Ασαφής εξακολουθεί να παραμένει η εικόνα σχετικά με την επόμενη ημέρα του ναυαγίου του σχεδίου αποπένδυσης στους λιγνίτες καθώς η DGcomp δεν έχει
τοποθετηθεί ακόμη για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της πρόσβασης τρίτων στο λιγνίτη και της μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική αγορά που ήταν και το βασικό ζητούμενο της αποεπένδυσης.
Ως εκ τούτου, η αγωνία στο υπουργείο Ενέργειας για το ενδεχόμενο να ανοίξει εν όψει προεκλογικής περιόδου θέμα πώλησης υδροηλεκτρικών κορυφώνεται.
Τα μηνύματα εξάλλου που έρχονται από τη DGcomp δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού γι’ αυτό και ο επικεφαλής διευθυντής του γραφείου του Γιώργου Σταθάκη, κ. Μιχάλης Νικολακάκης συνοδευόμενος από τους συμβούλους του υπουργού Βάγια Καραθόδωρου και Νίκο Λιωνή αναχώρησαν για τις Βρυξέλλες με σκοπό να βολιδοσκοπήσουν τις διαθέσεις των Βρυξελλών και να παρουσιάσουν την εναλλακτική πρόταση της επανάληψης του διαγωνισμού με φορέα το ΤΑΙΠΕΔ και με τη δέσμευση ότι θα ληφθούν για την περαιτέρω εξυγίανση των μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης.
Η αντιπροσωπεία του υπουργείου Ενέργειας είχε χθες (12/2) συναντήσεις με την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας όχι όμως και με την καθ’ ύλην αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού με την οποία - αν και σύμφωνα με πληροφορίες επιδίωξαν - δεν κατάφεραν να έχουν επαφές.
Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού πάντως είναι εκείνη που θα αξιολογήσει σε πρώτη φάση την αποτυχία πώλησης των λιγνιτικών και κατά συνέπεια μη επίτευξης των δεσμεύσεων του Γ Μνημονίου.

 Οι προσπάθειες προώθησης των θέσεων του ΥΠΕΝ

Το γεγονός ενίσχυσε της ανησυχίες της ελληνικής πλευράς δεδομένου μάλιστα, όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες, μία ημέρα πριν την ίδια τύχη είχαν και οι προσπάθειες του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη για τηλεφωνική επικοινωνία με την Επίτροπο Ανταγωνισμού κ. Βεστάγκερ.
Κατόπιν αυτού, οι απεσταλμένοι του κ. Σταθάκη συναντήθηκαν με τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, επιδιώκοντας την παρέμβαση του φιλέλληνα Ντέκλαν Κοστέλο προς τη DGcomp για μια επιεική αντιμετώπιση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα απασχολεί και την Διεύθυνση του κ. Κοστέλου, καθώς ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του σχεδόν 1 δισ. ευρώ και θα πρέπει στην Έκθεση Αξιολόγησης της 27ης Απριλίου να περιγράφονται με σαφήνεια τα μέτρα που θα ληφθούν μετά το ναυάγιο του διαγωνισμού για να κλείσει το κεφάλαιο «λιγνίτες» που άνοιξε από το 2008 με απόφαση της ΕΕ αλλά και το κεφάλαιο άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού.
Προεξοφλείται σκληρή στάση από την Κομισιόν

Tα μηνύματα που λαμβάνουν άπαντες από τη DGcomp είναι ότι θα κρατήσει μια αυστηρή στάση, βάζοντας όλα τα σενάρια στο τραπέζι μηδέ εξαιρουμένου της πώλησης υδροηλεκτρικών
που για την κυβέρνηση αποτελεί casus belli.
H εναλλακτική πρόταση της ελληνικής πλευράς θα τεθεί επίσης υπό συζήτηση με ελάχιστες έως μηδαμινές όμως πιθανότητες να περάσει, αφού τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την Επιτροπή έδειξαν ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και άρα δεν είναι εύκολο να πειστεί ότι ένας ακόμη διαγωνισμός θα ανατρέψει τα δεδομένα.
Για τον λόγο αυτό το ΥΠΕΝ επισπεύδει την κατάθεση της πρότασής τους για τα ΑΔΙ των λιγνιτικών εντός του Φεβρουαρίου με στόχο να πείσει τα στελέχη της Κομισιόν για την αξιοπιστία του νέου διαγωνισμού για τους λιγνίτες.
Όμως αν και κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο και αντίστοιχα εκτιμάται σαν  βέβαιο ότι σε μετεκλογική περίοδο θα έχουμε ένα διαφορετικό σκηνικό, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί να δούμε διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών χωρίς κατώφλι, που θα μπορεί και τυπικά πλέον να οδηγήσει σε μηδενισμό της αξίας των λιγνιτικών μονάδων.
Η προεκλογική περίοδος έχει πολιτική σημασία αυξημένη και για τον λόγο αυτό μπορεί να υπάρξει ροκάνισμα του χρόνου που δεν θα συνεισφέρει όμως τίποτε στην επίλυση των προβλημάτων της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης της αγοράς.
Η ΔΕΗ μόνον με θαύμα μπορεί πλεόν να ευθυγραμμμιστεί στον στόχο απελευθέρωσης της αγοράς και παράλληλα να λειτουργήσει υπέρ της το μείγμα που επιχειρείται να ακολουθηθεί.
Η αναδιάρθρωσή της δεν θα είναι εύκολη γιατί θα πρέπει να περιλαμβάνει και άλλα μέτρα που ούτε καν μπαίνουν στο τραπέζι στην παρούσα φάση, αφήνοντας την ουσία των εξελίξεων για την μετεκλογική περίοδο.
Την ίδια στιγμή όμως η ΔΕΗ χάνει πολύτιμο χρόνο και θα πρέπει τουλάχιστον να δοθεί έμφαση στην κεφαλαιακή της ενίσχυση, ώστε να μην αποβεί σε βάρος της η προεκλογική περίοδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου