Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Μυτιληναίος για Μελίτη, Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για Μελίτη και Μεγαλόπολη – Επιβεβαίωση του σεναρίου έκπληξη

 
Το σενάριο έκπληξη επιβεβαιώθηκε
Ο όμιλος Μυτιληναίου κατέθεσε προσφορά για τη μονάδα της Μελίτης και η κοινοπραξία Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόσο για τη μονάδα της Μελίτης όσο και για τη μονάδα της Μεγαλόπολης.
Παρά το έντεχνο κλίμα δημιουργίας απαισιοδοξίας ως προς την έκβαση του διαγωνισμού, τελικά επιβεβαιώθηκε η πλευρά που ανέμενε την έκπληξη, όπως κατέγραφε το worldenergynews.gr
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Μυτιληναίος έχει καταθέσει προσφορά αποδεχόμενος τους όρους του διαγωνισμού για τη Μελίτη ενώ από την πλευρά της η κοινοπραξία Seven Energy –  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει θέσει όρους και αιρέσεις σε σχέση με τις προσφορές που έχει κάνει για Μελίτη και Μεγαλόπολη.
Η κοινοπραξία των Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ζητήσει τον επιμερισμό των όποιων ζημιών προκύψουν από τις λιγνιτικές σε έξι έτη.
Παράλληλα, η ίδια η κοινοπραξία θέτει όρους και αιρέσεις για τις προσφορές της οι οποίες είχαν προσκρούσει στις προδιαγραφές που είχε θέσει η ΔΕΗ όσον αφορά την διαδικασία του διαγωνισμού που ακολουθήθηκε και είχαν απορριφθεί από τη ΔΕΗ.
Η κοινοπραξία των Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν φέρεται διατεθειμένη να αλλάξει τα δικά της δεδομένα και εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς την τελική έκβαση του διαγωνισμού.
Όπως σημειώνει η κοινοπραξία το τίμημα που προσφέρει ισχύει μόνο αν γίνουν δεκτοί οι όροι και οι αιρέσεις τις οποίες έχει θέσει στην προσφορά της και είχε γνωστοποιήσει στη ΔΕΗ κατα τη διαδικασία του διαγωνισμού που ακολουθήθηκε το τελευταίο διάστημα.
Η ΔΕΗ θα αξιολογήσει τις προσφορές σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο και μέσα σε δύο ημέρες θα ζητήσει βελτίωσή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος Κοπελούζου και η κινεζική China Energy απέστειλαν μια επιστολή με την οποία δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να καταθέσουν προσφορά εφόσον παραμένει χωρίς λύση, το βασικό πρόβλημα της τροφοδοσίας της μονάδας της Μελίτης, το οποίο και την καθιστά μη βιώσιμη.
Σύμφωνα πάλι με τις ίδιες με πληροφορίες εφόσον καταστεί βιώσιμη η Μελίτη απαλλασσόμενη από την οκταετή σύμβαση τροφοδοσίας της από το Ορυχείο της Αχλάδας, τότε θα ήταν διατεθειμένοι να καταθέσουν προσφορά και για τη Μεγαλόπολη.

Πιο νωρίς το worldenergynews.gr έγραφε:
Στάση αναμονής ενόψει της λήξης του διαγωνισμού αύριο  6/2 στις 12 το μεσημέρι για τις λιγνιτικές τηρεί η αγορά.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ο διαγωνισμός να αποβεί άκαρπος αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια κατάθεση προσφοράς έστω και την τελευταία στιγμή με αξιόπιστο περιεχόμενο.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ίδιο του υπουργείο και η διοίκηση της ΔΕΗ τις τελευταίες ημέρες διαρρέουν εναλλακτικά σενάρια, όπως η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού σε χρονικό διάστημα που θα επιτρέψει την περαιτέρω εξυγίανση των μονάδων.
Σύμφωνα μάλιστα με κύκλους του υπουργείου, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης αναμένεται να ανακοινώσει το μεσημέρι – λίγο μετά την εκπονή της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών – μέσω της ΕΡΤ τα σχέδια για την επόμενη ημέρα, τα οποία ουσιαστικά θα μεταθέσουν το πρόβλημα για μετά τις εκλογές και στην επόμενη κυβέρνηση.
Τα σχέδια του υπουργείου και της διοίκησης της ΔΕΗ θα διευκόλυνε ακόμη και η κατάθεση μιας δεσμευτικής προσφοράς και έστω με όρους μη συμβατούς με το SPA που ενέκρινε η ΔΕΗ και σε αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, ασκήθηκαν έντονες πιέσεις προς τους επενδυτές αφού θα έδινε τη δυνατότητα καλύτερης πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης.
Αυτό όμως που κάθε τρόπο απεύχονται στο υπουργείο Ενέργειας και τη ΔΕΗ είναι η ενεργοποίηση της επόμενης αντζέντας της Κομισιόν άμεσα, η υποχρέωση δηλαδή πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει με την κυβέρνηση να ευελπιστεί, δεδομένης και της μεσολάβησης των ευρωεκλογών, ότι το θέμα θα μετατεθεί για μετά το Σεπτέμβριο.

 Οι συσχετισμοί της τελευταίας στιγμής
Η πλευρά της ΔΕΗ, όπως φάνηκε και από την προχθεσινή ομιλία του κ. Παναγιωτάκη στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, δείχνει να εξακολουθεί να ελπίζει σε μια ακόμη παράταση, ενώ εκτιμά ότι έκανε ότι ήταν δυνατό για να γίνουν οι μονάδες κερδοφόρες.
«Από την πλευρά μας έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, ώστε οι μονάδες να γίνουν κερδοφόρες, ως ανεξάρτητες εταιρίες….» είπε ο κ. Παναγιωτάκης και προσδοκώντας προφανώς σε νέα παράταση συμπλήρωσε: «Εμείς πάντως από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος».
Η επενδυτική πλευρά, ωστόσο, δείχνει να μην αναμένει πλέον τίποτα και είναι κοινή η εκτίμηση ότι η αποτυχία είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης του εγχειρήματος από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ.
Η ανακοίνωση εξάλλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου 660 MW στην Κομοτηνή με χρονοδιάγραμμα έναρξης εμπορικής λειτουργίας το 2023 δείχνει εμπράκτως το προς τα που στρέφονται οι επενδύσεις στον ηλεκτρισμό.
Άδεια εξάλλου για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου αντίστοιχης ισχύος έχει εξασφαλίσει ήδη από τη ΡΑΕ η εταιρία Μυτιληναίος και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ενταχθεί στο σύστημα το 2022.
Παρά τη στροφή στο φυσικό αέριο, πάντως, είναι κοινή η εκτίμηση στους συμμετέχοντες επενδυτές ότι ο λιγνίτης θα εξακολουθήσει να παίζει ένα ρόλο στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, ως εθνικό καύσιμο που δεν υπόκειται στις διακυμάνσεις του φυσικού αερίου.
Αυτός είναι και ο λόγος που προσήλθαν στον διαγωνισμό.
Ανέμεναν ωστόσο ότι το υπουργείο και η ΔΕΗ θα ξεκαθάριζε το πλαίσιο σχετικά με το ποιες μονάδες από τις υφιστάμενες λιγνιτικές θα παραμείνουν στο σύστημα, καθώς επίσης και ότι θα έπαιρνε επαρκή μέτρα για την εξυγίανση του προς πώληση χαρτοφυλακίου. 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, διαφοροποιείται κατά πολύ η άσκηση με το Αμύνταιο μέσα ή έξω από το σύστημα.
Άλλοι επενδυτές επίσης αναφέρουν ότι οι προτάσεις που υπέβαλαν στη ΔΕΗ για την εξυγίανση των μονάδων Μεγαλόπολης δεν εισακούστηκαν παρ’ ότι είχαν αποσπάσει την προφορική συναίνεση της Κομισιόν και μπορούσαν να στηρίξουν μία δεσμευτική προσφορά.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου