Στην Αθήνα έχει αποσταλεί σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress, το πρώτο απαντητικό κείμενο από πλευράς Κομισιόν για τον μόνιμο μηχανισμό των ΑΔΙ. Πρόκειται για το κείμενο με τις παρατηρήσεις προσαρμογής που κάνει η DGCOMP και μάλιστα σε επίπεδο ερωτηματολογίου, ζητώντας διευκρινίσεις για επιμέρους πτυχές του ελληνικού σχήματος. Επί παραδείγματι, η Κομισιόν ζητεί να
πληροφορηθεί για τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού που θα διενεργείται, τη χρονική διάρκεια αλλά και τον τρόπο καθορισμού της ανώτατης προβλεπόμενης αποζημίωσης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μηχανισμός Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (ΜΑΕΙ), δηλαδή ο αποκαλούμενος Μόνιμος Μηχανισμός ΑΔΙ, αποτέλεσε μία από τις εκκρεμότητες που φέρεται να έπαιξε ρόλο στην αποτυχία του διαγωνισμού για τους λιγνίτες, αφού η μη έγκρισή του δεν επέτρεψε στους επενδυτές να συμπεριλάβουν στις αποτιμήσεις το συγκεκριμένο έσοδο για τις υπό πώληση εταιρείες της ΔΕΗ.
Ωστόσο το κείμενο με τις παρατηρήσεις της Κομισιόν δεν είναι το τελικό αλλά θα υπάρξει και νέα αλληλογραφία με τις ελληνικές διευκρινίσεις και στη συνέχεια αναμένεται από πλευράς Βρυξελλών να δοθεί το στίγμα για την έγκριση του μηχανισμού.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα απαιτηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα το οποίο και θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα απαντήσει η ελληνική πλευρά στα διευκρινιστικά ερωτήματα που θέτουν οι Βρυξέλλες. Στο μέτρο λοιπόν που η επιτυχία του εγχειρήματος της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτών συναρτάται με την έγκριση του νέου ΜΑΕΙ, καθίσταται σαφές ότι τα χρονικά περιθώρια παραμένουν στενά και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.
Σημειώνεται ότι το ελληνικό σχήμα σύμφωνα με το σκεπτικό που έχει διατυπώσει η ΡΑΕ δίνει τα κατάλληλα σήματα για την αποφυγή πρόωρων αποσύρσεων μονάδων απαραίτητων για το σύστημα και ταυτόχρονα βασίζεται σε διαγωνιστικές διαδικασίες περιλαμβάνοντας μέτρα για την αποφυγή απροσδόκητων κερδών (windfall profits). Η υπηρεσία που θα αποζημιώνεται είναι η διαθεσιμότητα ισχύος μέσω της δημοπράτησης δικαιωμάτων αξιοπιστίας που θα δημοπρατούνται κάθε χρόνο. Τέλος να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταρχήν εξασφαλίσει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες και έχει δεσμευτεί έναντι της βιομηχανίας ότι θα καταθέσει χωριστό αίτημα για την συνέχιση του μέτρου της διακοψιμότητας.
Χρήστος Στεφάνου
Energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου