Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Στα ύψη η ΟΤΣ, επιπλέον πρόβλημα για την ΔΕΗ - Μεγάλες οι αποκλίσεις από τις ευρωπαϊκές αγορές

Στα ύψη η ΟΤΣ, επιπλέον πρόβλημα για την ΔΕΗ - Μεγάλες οι αποκλίσεις από τις ευρωπαϊκές αγορές 
Αν και το τελευταίο διάστημα σημειώθηκε υποχώρηση, η ΟΤΣ εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα
Τα υψηλά επίπεδα της Οριακής Τιμής του Συστήματος από την αρχή του έτους, οι αυξημένες ποσότητες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής που πρέπει να διαθέσει εντός του
2019 μέσω δημοπρασιών ΝΟΜΕ και η αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης, διαμορφώνουν ένα ζοφερό τοπίο για τη ΔΕΗ καθιστώντας επιτακτική ανάγκη την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.
Και παρά το γεγονός ότι το αίτημα έχει τεθεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ στην αρχή του έτους, η κυβέρνηση αρνείται να το κάνει αποδεκτό εντός της προεκλογικής χρονιάς που διανύουμε αφήνοντας στον κ. Μανόλη Παναγιωτάκη ως μόνη διέξοδο την αναπροσαρμογή της τιμολογιακής του πολιτικής σε ότι αφορά τους συνεπείς καταναλωτές, δηλαδή τη μείωση ή την κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας 15%.
Όμως μια τέτοια επιλογή είναι δίκοπο μαχαίρι για τη ΔΕΗ αφού θα στρέψει τους «καλούς» πελάτες της προς τον ανταγωνισμό.
Αυτό το γνωρίζει ο κ. Παναγιωτάκης και για το λόγο αυτό επαναφέρει συνεχώς το ζήτημα της αύξησης των τιμολογίων χωρίς ωστόσο να λαμβάνει την επίμαχη απόφαση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος, δηλαδή η χονδρική τιμή του ρεύματος στην οποία πρέπει να αγοράζει η ΔΕΗ ρεύμα για να καλύψει σχεδόν το 30% της κατανάλωσης των πελατών της (κατέχει μερίδιο περίπου 50% στην παραγωγή και 80% στη λιανική), από την αρχή του 2019 κινείται σε επίπεδα κοντά στα 70 - 75 ευρώ/MWh.   
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χρονικό διάστημα μεταξύ 21 και 27 Ιανουαρίου, μετά από τρεις εβδομάδες συνεχούς ανόδου διαμορφώθηκε στα 74,92 ευρώ/MWh, με τη μέγιστη τιμή να ανέρχεται στα 99,25 ευρώ/MWh.
Ακολούθως, την εβδομάδα από 28 Ιανουαρίου έως και 3 Φεβρουαρίου η μέση ΟΤΣ ανήλθε στα 68,93ευρώ/MWh, μειωμένη κατά 8%, με τη μέγιστη τιμή να διαμορφώνονται στα 86,50 ευρώ/MWh.

Οριακή αποκλιμάκωση λόγω καιρικών συνθηκών

Την προηγούμενη εβδομάδα η μέση ΟΤΣ παρουσίασε ελαφρά αποκλιμάκωση, όμως παραμένει σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα την από 4 έως και 10 Φεβρουαρίου η μέση ΟΤΣ ανήλθε στα 68,89 ευρώ/MWh, μειωμένη κατά 0,06%, ενώ η μέγιστη τιμή της έφθασε στα 85,13 ευρώ/MWh.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αποκλιμάκωση της μέσης ΟΤΣ αν και περιορισμένη, οφείλεται στη μείωση της ζήτησης λόγω βελτίωσης των καιρικών συνθηκών στην αύξηση των καθαρών εισαγωγών και στην αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής των σταθμών ΑΠΕ.
Ένας από τους βασικούς παράγοντες αύξησης της ΟΤΣ ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι η τιμές των ρύπων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα κινούνται γύρω από τα 21 ευρώ ανά τόνο.
Χθες (12/2) τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά 0,49 ευρώ σε 21,91 ευρώ ανά τόνο.
Και ενώ στην Ελλάδα η ΟΤΣ κινείται σε υψηλά επίπεδα, στην Ευρώπη όπου τα Χρηματιστήρια Ενέργειας λειτουργούν και γίνονται συναλλαγές για μελλοντικά συμβόλαια τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Συγκεκριμένα τα γερμανικό συμβόλαιο για παροχή φορτίου βάσης το 2020 μειώθηκε χθες κατά 1,8% στα 46 ευρώ / MWh.
Την ίδια ώρα στο Nord Pool oι τιμές forward της ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησαν την Τρίτη, λόγω των χαμηλότερων επιπέδων των τιμών του CO2 και αύξησης των αποθεμάτων νερού.
Τα συμβόλαια φορτίων βάσης μειώθηκαν κατά 0,75 ευρώ σε 39,75 ευρώ ανά MWh.
Όσο δε για τη σκανδιναβική τιμή ενέργειας για φυσική παράδοση επόμενης ημέρας μειώθηκε κατά 2 ευρώ στα 46,07 ευρώ ανά MWh στο Nord Pool.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου