Τα μηνύματα απελευθέρωσης της αγοράς προς τους Θεσμούς και αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ προς το Λονδίνο
Η εξέλιξη του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές χαρακτηρίστικε από τη θετική έκπληξη, που είχε αφήσει ανοιχτή το World Εnergy Νews από εχθές (6/2), κόντρα στην γενική πεποίθηση που είχε κυριαρχήσει περί μη ύπαρξης πρσφορών για τις
λιγνιτικές μονάδες.Η δεσμευτική προσφορά του Μυτιληναίου αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για τη μερική επιτυχία του διαγωνισμού, ο οποίος με τα σημερινά δεδομένα και την άνοδο των τιμών των CO2 τους τελευταίους μήνες δημιουργούσε πολύ χαμηλές προσδοκίες για την προσέλκυση επενδυτών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι όταν αποφασίστηκε με τους Θεσμούς ο εν λόγω διαγωνισμός, οι τιμές των CO2 ήταν στα 5-6 ευρώ/τόνο ενώ τώρα κινούνται στο επίπεδο των 22 ευρώ με προοπτική να ξεπεράσουν τα 35.
Από την άλλη πλευρά η σημερινή κυβέρνηση καλώς έκανε και αποφάσισε να εξαντλήσει τα περιθώρια πώλησης μόνον λιγνιτικών μονάδων, γιατί οι υδροηλεκτρικές θα είναι απαραίτητες για την επιβίωση της ΔΕΗ στην πληρη απαλευθέρωση της αγοράς με την εφαρμογή του Target Model.
Το νέο κεφάλαιο της διαδικασίας πώλησης αφορά στη βελτιωτική προσφορά που ζητά η ΔΕΗ για τον ΑΗΣ Μελίτης.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά λεπτή ισορροπία που καλείται να διαχειριστεί η δίοκηση της ΔΕΗ, αλλά και η κυβέρνηση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει απόκλιση μεταξύ της προσφοράς Μυτιληναίου και την αξιολόγηση της Grant Thorton που είναι ο σύμβουλος της ΔΕΗ για τη Μελίτη.
Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να συνυπολογισθεί το γεγονός ότι η αγορά έδειξε, ότι δεν δίνει ούτε ένα ευρώ εκτός του Μυτιληναίου για την Μελίτη ενώ το ενδιαφέρον για την Μεγαλόπολη είναι μηδενικό.
Αυτό από μόνο του δείχνει ότι το market test απέχει παρασάγγας σαν αποτέλεσμα από τις αποτιμήσεις που δίνουν στην ΔΕΗ οι εκτιμητές και εν προκειμένω η Grant Thorton.
Τα θετικά της συμφωνίας για πώληση και ο χρόνος των εκλογών
Παράλληλα ΔΕΗ και κυβέρνηση θα κληθούν να αποφασίσουν με την τύχη της Μελίτης μια συνολική στρατηγική που θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις με τους Θεσμούς και τις Αγορές, αλλά θα εξαρτηθεί και από τον χρόνο των εκλογών.
Αν η ΔΕΗ συμφωνήσει στην πώληση της Μελίτης το γεγονός αυτό θα εκληφθεί ως credit positive από τις αγορές, που θα αποτιμήσουν ότι η προσπάθεια αναδιάρθρωσης προχωρά και η ΔΕΗ μειώνει την έκθεσή της στα CO2.
Παράλληλα οι Θεσμοί θα καταγράψουν ότι η απελευθέρωση της αγοράς κάνει βήματα και ένα μέρος του στόχου επιτυγχάνεται με την μείωση κατά 20% του μεριδιίου των λιγνιτικών.
Αυτό θα άρει την πίεση για τα NOME που λειτουργούν σε βάρος της ΔΕΗ αλλά και του συνόλου των εναλλακτικών παρόχων σε τελική ανάλυση.
Ο επόμενος γύρος με τους θεσμούς και εφόσον η κυβέρνηση έχει στόχο να πάει σε εκλογές Σεπτέμβριο - Οκτώβριο θα δώσει ενδεχόμενα στην κυβέρνηση και τη δίοκηση της ΔΕΗ περισσότερα επιχειρήματα για να συνεχίσουν την πολιτική τους και να αποτρέψουν αυτό που τα τεχνικά κλιμάκια επανέφεραν κατά την τελευταία επίσκεψή τους, δηλαδή την πώληση των υδροηλεκτρικών.
Ακόμα και ένα σχετικά ελαστικό κλίμα ενόψει των ευρωεκλογών δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί με ευχέρεια, γιατί τα σχέδια που καλώς έχει προετοιμάσει η διοίκηση της ΔΕΗ σαν plan b αν κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός των λιγνιτικών, δύσκολα θα γίνουν αποδεκτά από τους θεσμούς.
Οι εναλλακτικές επιλογές
Αν από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση επιλέξει να βγάλει τον διαγωνισμό άγονο αφήνοντας ικανοποιημένους ψηφοφόρους της Δυτικής Μακεδονίας και προβάλλοντας το επιχείρημα στο εσωτερικό ακροατήριο, ότι τελικά δεν πουλήθηκαν οι λιγνιτικές είναι μια άλλη υπόθεση.
Αυτό μπορεί να συνάδει με μια γενικότερη απόφαση για εκλογική αναμέτρηση τον Μάιο, που θα σημάνει ότι το "μπαλάκι" της αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ πάει στην επόμενη κυβέρνηση.
Όλα αυτά αναμένεται να συνεκτιμηθούν στην τελική απόφαση, όμως η μακροχρόνια στρατηγική αναδιάρθρωση της ΔΕΗ δεν μπορεί να περάσει από την διατήρηση υψηλού χαρτοφυλακίου λιγνιτικών μονάδων, αφού ακόμα και με ΑΔΙ οι μονάδες αυτές δεν θα έχουν πολύ περισσότερο χρόνο μετά το 2025.
Η δίοκηση Παναγιωτάκη εξέπληξε πολλούς γιατί παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ σήκωσε πολύ μεγάλα βάρη έχει βάλει τις βάσεις για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε πράσινη εταιρία και παράλληλα προχωρά και έναν σημαντικό επιχειρηματικό εγχείρημα στο real estate.
Στις επόμενες εβδομάδες θα κριθεί η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές όπου γίνεται σημαντική προεργασία και μέχρι τώρα η δίοκηση επίσης διέψευσε τους επικριτές της σε σχέση με το ομολόγο του 2019, για το οποίο όσοι άκουσαν εκείνους που μιλούσαν περί χρεωκοπίας της ΔΕΗ έχασαν τελικά τα λεφτά τους.
Αν μάλιστα το τοπίο ξεκαθαρίσει όσον αφορά την εξαγορά της EDS στα Σκόπια, τότε η σημερινή δίοκηση της ΔΕΗ θα μπορεί να ζητά από προηγούμενους τον λόγο για αμαρτωλές συμβάσεις του παρλεθόντος και λάθη στρατηγικής που άφησαν τον ελληνικό γίγαντα εκτός ΑΠΕ.
Όλα αυτά καταγράφονται γιατί το σημερινός πρόεδρος της ΔΕΗ έχει βαρύνοντα λόγο και είναι αυτός που τελικά θα δώσει το στίγμα της απόφασης.
Αν δηλαδή, αφού επιτύχει μέσα από μια διαδικασία καλύτερη προσφορά, συμφωνήσει σε ένα ρεαλιστικό τίμημα ή αν προτιμήσει κινούμενος συνητηρητικά να παραπέμψει τον διαγωνισμό στις καλένδες.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, αποφάσεις που δεν θα έχουν μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα μακροπρόθεσμα δεν θα βοηθήσουν την ΔΕΗ, αλλά θα δώσουν πάτημα στους Θεσμούς να επιχειρήσουν την λεηλασία των υδροηλεκτρικών μονάδων.
Η ανάγκη διαφάνειας στις αποτιμήσεις
Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει και μεγάλη διαφάνεια ως προς τις εξελίξεις και η GRANT THORTON να εξηγήσει με ποιά κριτήρια δίνει αποτιμήσεις την ώρα που μετά από διεθνή εκστρατεία της ΔΕΗ επί ένα χρόνο, εμφανίστηκε ένας μόνο επενδυτής να υποβάλει δεσμευτική προσφορά
Γιατί όπως είχε αναφέρει το World Energy News, εκτιμήσεις από κοινοπραξία που δεν κατέβασε προσφορά αλλά συμμετείχε στο teleconference της προηγούμενης Παρασκευής 1/2, ανέφερε ότι οι προϋποθέσεις για κερδοφορία των μονάδων περιείχαν σενάρια του διαγωνισμού που μιλούσαν για σταθερές υψηλές οριακές τιμές και αυξημένες ποσσότητες παραγωγής, που δεν ανταποκρίνονται στο μέσον όρο και η αγορά δεν της έλαβε υπόψη της.
Το γεγεονός ότι απείχαν οι Κινέζοι που είνα πανίσχυροι οικονομικά και τεχνολογικά στους λιγνίτες αποδεικνύει επίσης ότι ο ιδανικός επενδυτής γύρισε την πλάτη του στα δεδομένα αυτά.
Και υπογραμμίζει ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει από το 2016 όταν συζητούσε η SMEC για την μεγάλη επένδυση της Μελίτης 2.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά με μια αποτίμηση για την Μελίτη υψηλότερα από τα 100 εκατ ευρώ.
Όμως οι παρούσες αξίες, τα μοντέλα τους και η επιβεβαίωσή τους είναι εκείνες που καθορίζουν τις επιτυχημένες ή αποτυχημένες αποφάσεις στις μεγάλες συμφωνίες.
www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου