Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Η «Αγωνιστική Ενότητα» δεν θα συμμετέχει τις επικείμενες εκλογικές διαδικασίες της ΕΤΕ ΔΕΗ.

 
Η συμμετοχή της Αγωνιστικής Ενότητας στην εκλογική διαδικασία θα ήταν άνιση. Είναι σε όλους γνωστό ότι η συνδικαλιστική γραφειοκρατία του ΕΑΜΕ και της ΔΑΚΕ, μεταφέρει «πελάτες της» από σωματείο σε σωματείο για να παρουσιάζει μεγαλύτερα ποσοστά και  ότι αλλάζει αποτελέσματα και σταυροδοσία για να εμφανίζει τις έδρες που θέλει και τους εκλεγμένους που θέλει.
Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι υπόθεση μαγειρικής, όμως η  ΕΤΕ είναι όσο ποτέ αναγκαία και απαραίτητη. Όσα είχαν αφαιρεθεί ή σήμερα αφαιρούνται, ακόμη και η ίδια η ύπαρξη του συνδικάτου έχουν κατακτηθεί με θυσίες και αίμα. Τα μέλη της ΕΤΕ πρέπει να πάρουν πίσω το σωματείο από τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές, με την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας του και τον ταξικό και αγωνιστικό προσανατολισμό του.

Για την ΕΙΡΗΝΗ

Ο αγώνας για την ειρήνη στην περιοχή μας είναι προϋπόθεση της συλλογικής μας ευημερίας. Η ειρήνη δεν είναι δεδομένη, δεν χαρίζεται,  κατακτιέται. Εμείς μέσα από την ΕΤΕ ΔΕΗ  μπορούμε να αναπτύξουμε δράσεις που θα προστεθούν στις δράσεις και άλλων συνδικάτων συμβάλλοντας στην δημιουργία αναχώματος στους σχεδιασμούς φιλοπολεμικών κέντρων όπως το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ.

Για τα μνημόνια

Πέρασαν 8 χρόνια από την είσοδο της χώρας μας στα  μνημόνια εξ αιτίας – μεταξύ των άλλων – της διεφθαρμένης διακυβέρνησης από ΝΔ/ΠΑΣΟΚ. 8 χρόνια υποταγής και εξευτελισμού από τους εκπροσώπους του  κεφαλαίου, όμως και 8 χρόνια αγώνων για την απαλλαγή μας από τα μνημόνια. Η σημερινή κυβέρνηση ενώ ξεκίνησε  με σωστές αποφάσεις όπως ήταν το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, η ασφάλιση των ανασφάλιστων κλπ στην συνέχεια εφάρμοσε νέο μνημόνιο επαναφέροντας την ταπείνωσή μας στους ντόπιους και ξένους εκπροσώπους του κεφαλαίου.  Ιδιωτικοποιούνται αεροδρόμια και λιμάνια, σιδηρόδρομοι και φυσικό αέριο, όλη σχεδόν η δημόσια περιουσία γίνεται τροφή αρπακτικών του ιδιωτικού τομέα και των δανειστών. Ή έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 18 έφερε την επαναφορά των ΣΣΕ και την αύξηση του κατώτατου μισθού όμως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να δημιουργηθούν συνθήκες αξιοπρεπούς εργασίας και αμοιβής πολύ δε περισσότερο να ανακοπούν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Οι εξελίξεις στον όμιλο ΔΕΗ

Η επί 18 χρόνια ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε στην μεγάλη αύξηση του κόστους για τον καταναλωτή και στον κίνδυνο χρεοκοπίας για την ΔΕΗ. Αντιθέτως μεγάλοι ωφελημένοι ήταν οι ντόπιοι και ξένοι  ιδιώτες παραγωγοί. Για τον φτωχό και άνεργο συμπολίτη μας επικρέμεται η στέρηση του ρεύματος όταν ταυτόχρονα αφήνουν ιδιώτες να θησαυρίζουν μέσο των ΝΟΜΕ και των μεγάλων τιμών στις ΑΠΕ.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ΝΔ/ΠΑΣΟΚ νομοθέτησαν τη «μικρή ΔΕΗ» που περιελάμβανε την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ,  1000 MW λιγνιτικών μονάδων, 1000 MW υδροηλεκτρικών, τον ΑΗΣ Κομοτηνής και άλλα. Αν είχε υλοποιηθεί ο νόμος αυτός σήμερα ΔΕΗ δεν θα υπήρχε.  Η κυβέρνηση του 2015 κατήργησε τον νόμο  για την «μικρή ΔΕΗ», όμως με την υπογραφή του 3ου  μνημονίου  έφερε τα  ΝΟΜΕ ( μείωση  50% στην Παραγωγή και την λιανική) και την αποχώρηση της Μεταφοράς από τον όμιλο ΔΕΗ.   
Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων στην Μεγαλόπολη και την Φλώρινα μπορεί να επιβλήθηκε με απόφαση Ευρωπαϊκού δικαστηρίου όμως δεν παύει να είναι έγκλημα που εξυπηρετεί την ιδιωτική κερδοσκοπία. Η αντιμετώπισή της από το σωματείο μας και την ΓΕΝΟΠ έγινε χωρίς σχέδιο, δια των ανακοινώσεων και ελάχιστων χωρίς συμμετοχή κινητοποιήσεων.
Ο εργαζόμενος στην ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και τον ΑΔΜΗΕ δεν είδε καμιά καλυτέρευση στην καθημερινότητά του. Η έλλειψη προσωπικού, η αυθαιρεσία των διευθυντών και ο πολλαπλασιασμός των εργολάβων βασιλεύουν.  Η αυθαιρεσία στην  αξιολόγηση και η αδιαφορία των διοικήσεων  για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία ήταν και είναι κανόνας.
Οι διασυνδέσεις των νησιών είναι έργο απαραίτητο, όμως ταυτόχρονα δεν πρέπει να υποτιμάται το σπουδαίο μέχρι σήμερα έργο της ηλεκτροδότησης των νησιών. Η μέριμνα της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ για τους εργαζόμενους στα νησιά ήταν και είναι ανέκδοτο.


Το σχέδιο αυτό εντάσσεται στην ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η ΕΕ αποφάσισε ότι το 2030 η συμμετοχή των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας να ανέλθει στο 30% και στην ηλεκτρική ενέργεια στο 55%! Οι στόχοι αυτοί μαζί με την αναγκαία – λόγω ευελιξίας – παραγωγή από φυσικό αέριο περιορίζει ασφυκτικά την λιγνιτική παραγωγή. Όμως πέρα από τις επιλογές γραφειοκρατών υπάρχει και η πραγματικότητα που λέει πως για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού και αξιοποίησης υπαρχουσών εγκαταστάσεων η λιγνιτική παραγωγή πρέπει να διατηρηθεί στο 30 % μέχρι το 2050. 

Η αποθέωση του εργοδοτικού συνδικαλισμού των ΕΑΜΕ, ΔΑΚΕ και ΑΡΚΕ

Το συνδικάτο μας παραμένει με ευθύνη της πλειοψηφίας  χωρίς όραμα, θεατής των εξελίξεων και δημιουργός φαινομένων διαφθοράς. Φτάνει πια. Τα μέλη της ΕΤΕ πρέπει να πάρουν πίσω το σωματείο τους από τα δόντια των επαγγελματιών συνδικαλιστών. Να ανακοπεί η απαξίωση του συνδικαλισμού και η αναποτελεσματικότητα της ΕΤΕ. Δεν μπορούν αυτοί που πριν λίγα χρόνια σήκωναν  τα χεράκια τους και συμφωνούσαν στην πώληση του 49 % της ΔΕΗ, στην κατάργηση της αυτασφάλισης, στον κατακερματισμό της ΔΕΗ,  σήμερα να τους πιστέψουμε ότι  δήθεν υπεραμύνονται μιας δημόσιας ΔΕΗ ! είναι φανερό πως  θεωρούν τα μέλη της ΕΤΕ κορόιδα,  νομίζουν πως έχουν μνήμη χρυσόψαρου και δεν θα θυμηθούν τον άθλιο ρόλο τους στην μέχρι τώρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Απόδειξη της καταχρηστικής οικονομικής διαχείρισης είναι 1) η αντικαταστατική αφαίρεση 40 περίπου χιλ € κατά την διάρκεια των 3 ετών για την χρηματοδότηση του ΕΑΜΕ και της ΔΑΚΕ  2) η διαγραφή από την κινητή τηλεφωνία χρωστούμενων  προς το σωματείο μας  ποσού άνω των 100 χιλ €, χωρίς να ξέρουμε ποιοι τα χρωστούσαν  3) για την επί 3 χρόνια επιμονή του ΕΑΜΕ και της ΔΑΚΕ να μην θέλουν να συζητηθεί στο ΔΣ το ζήτημα της καταχρηστικής διαχείρισης της περιόδου 2010-2011 και τέλος 4) για την επί ένα χρόνο αντικαταστατική άρνησή τους να καλύψουν τα προβλεπόμενα έξοδα συμμετοχής μας στο ΔΣ με γελοίες δικαιολογίες. 

Απέναντι σε όλα αυτά πρέπει να υψωθεί δύναμη ανατροπής  για ταξικό και αγωνιστικό προσανατολισμό, για διάφανη οικονομική διαχείριση,  για την ματαίωση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων,  για μια ΔΕΗ ενιαία, δημόσια και  κοινωνικοποιημένη με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας.  Για  εργατικά συμβούλια και επιτροπές υγείας και ασφάλειας σε όλες τις μονάδες ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία του ΕΑΜΕ, της ΔΑΚΕ  και της ΑΡΚΕ, η αυθαιρεσία και ο αυταρχισμός τους στην άσκηση της διοίκησης & η παρασυνδικαλιστική τους λειτουργία, έχει δημιουργήσει ασφυκτικά περιθώρια  σε όποιον εργαζόμενο θέλει με εντιμότητα να ασχοληθεί με τον συνδικαλισμό. Απογοήτευσαν  όσους δεν εξαγοράστηκαν και αδρανοποίησαν τα παραρτήματα . Το πρότυπο του εργοδοτικού συνδικαλιστή που προβάλλουν  δημιουργεί εφιαλτική συνέχεια για το συνδικαλιστικό κίνημα στη ΔΕΗ.  Ο ρόλος τους στην ιδιωτικοποίηση του 49% της ΔΕΗ και στον κατακερματισμό της σε θυγατρικές όπως επίσης και η λεηλασία του ταμείου της ΕΤΕ θα είναι  απλώς ο πρόλογός τους.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες πολλοί συνδικαλιστές της «Αγωνιστικής Ενότητας» θεώρησαν μάταιη την συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες και στα νέα όργανα που θα  εκλεγούν. Η δράση μας  θα συνεχιστεί στους εργασιακούς χώρους.
Αγωνιστική Ενότητα ΕΤΕ ΔΕΗ
Φλεβάρης 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου