Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Η α΄ φάση του γερμανικού coal exit μπορεί να οδηγήσει τα δικαιώματα CO2 στα 38 ευρώ/τόνο το 2020

 
Μια παράπλευρη επίδραση στην αγορά ρύπων μπορεί να έχει η απόφαση της Γερμανίας να προχωρήσει σε σταδιακή απόσυρση του άνθρακα από το ενεργειακό της σύστημα.
Θυμίζουμε ότι προ ημερών, σχετική επιτροπή που έχει συσταθεί στη χώρα πρότεινε να γίνει το coal exit σταδιακά ως
το 2038 με συγκεκριμένα ενδιάμεσα βήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια περίπου 12 GW (από τα συνολικά 40 GW) λιγνιτικών και ανθρακικών σταθμών θα πρέπει να αποσυρθούν από το ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της BNEF, Ντιέγκο Μαρκίνα, η πρώτη φάση απόσυρσης των μονάδων άνθρακα θα οδηγήσει ήδη από την επόμενη διετία σε ακύρωση σημαντικού αριθμού δικαιωμάτων εκπομπών που διαφορετικά θα χρησιμοποιούσαν οι εν λόγω σταθμοί. Αυτό σημαίνει με τη σειρά του πιθανή άνοδο της τιμής των δικαιωμάτων στα επίπεδα των 38,70 ευρώ ανά τόνο ως το 2020, σύμφωνα πάντα με τους δικούς του υπολογισμούς.
"Βραχυπρόθεσμα, η απόσυρση 40 εκατ. δικαιωμάτων από τις δημοπρασίες το 2020 θα οδηγούσε την τιμή στο εύρος των 32,90-38,70 ευρώ", σημείωσε.
Όπως αναφέρει, πάντως, το Montel, υπάρχουν και άλλες εκτιμήσεις στην αγορά, με την Icis να κάνει λόγο για μια τιμή στα 27,20 ευρώ ανά τόνο, σαφώς ηπιότερη.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου