Στην κατεύθυνση προκήρυξης καινούργιου διαγωνισμού για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ, με δυνατότητα εισόδου και άλλων επενδυτών, και κυρίως με νέα αποτίμηση που θα λαμβάνει υπόψιν όχι το book value των μονάδων, αλλά κυρίως την αγοραία τους αξία, κινούνται
όπως φαίνεται ΥΠΕΝ και Κομισιόν.
Στόχος, όπως εξηγούν πηγές του ΥΠΕΝ στο «Energypress», είναι η νέα αποτίμηση να συμβαδίζει κατά το δυνατόν όχι με τη λογιστική αξία των μονάδων, όπως έκανε στο πρώτο διαγωνισμό η Kantor, παρά με την εμπορική τους αξία, όπως αυτή καταγράφηκε από τις προσφορές που τελικά υποβλήθηκαν.
Στο πρώτο διαγωνισμό, η Μυτιληναίος είχε καταβάλει 25 εκατ. ευρώ για τη Μελίτη, και το ελληνοτσεχικό σχήμα ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ- Seven Energy 103 εκατ. ευρώ, τόσο για τη Μελίτη όσο και για τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης, ωστόσο η προσφορά του είχε κριθεί μη συμβατή, καθώς περιελάμβανε όρους, τους οποίους δεν προέβλεπε η διαδικασία.
Τους όρους εκείνους των Τσέχων, όπως ένα μηχανισμό επιμερισμού ζημιών-κερδών μεταξύ αγοραστή και πωλητή, εξετάζει τώρα να ενσωματώσει στο νέο διαγωνισμό, το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με όσα λένε πηγές του στο «Energypress». Στην τότε πρότασή τους οι Τσέχοι είχαν συγκεκριμένα ζητήσει τη συμμετοχή της ΔΕΗ στις ζημιές ή στα πιθανά κέρδη των μονάδων για διάστημα εξαετίας μετά τη πώλησή τους, με το επιχείρημα ότι ο αγοραστής δεσμεύεται για αντίστοιχο διάστημα να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας. Τελικά η ελληνική πλευρά είχε προτείνει στις Βρυξέλλες μια παραλλαγή της τσεχικής πρότασης, δίχως όμως επιτυχία. Στο βαθμό που η DG Comp ανάψει αυτή τη φορά το πράσινο φως και υιοθετηθούν τα περισσότερα από τη πρόταση των ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ- Seven Energy, τότε είναι προφανές ότι το κατώφλι για τη νέα αποτίμηση των τριών μονάδων μπαίνει στα 103 εκατ. ευρώ.
Τίποτα βέβαια από τα παραπάνω δεν έχει ακόμη κλειδώσει, με την ελληνική πλευρά να αναμένει τις τελικές αποφάσεις της DG Comp μέσα στα αμέσως επόμενα 24ωρα, πιθανώς και αύριο. Σε κάθε περίπτωση, η εκρεμμότητα με τους λιγνίτες πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το EuroWorking Group της Πέμπτης, αφού αποτελεί μια από τις βασικές εκρεμμότητες των προαπαιτούμενων από τα οποία εξαρτάται η εκταμίευση του 1 δισ ευρώ.
Το θέμα της αποτίμησης των μονάδων δεν συνιστά τη μοναδική εκρεμμότητα στις συζητήσεις ΥΠΕΝ-DG Comp. Εφόσον όπως όλα δείχνουν προκριθεί η λύση του νέου διαγωνισμού, το ερώτημα είναι ποιος θα τον διενεργήσει. «Το κλειδί είναι να πεισθεί η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό, αν επομένως φορέας διενέργειας του διαγωνισμού είναι ξανά η ΔΕΗ για ποιο λόγο να περιμένει κανείς διαφορετικό αποτέλεσμα ;», διερωτώνται πηγές του ΥΠΕΝ, το οποίο εξαρχής είχε χρεώσει την αποτυχία στους ατυχείς χειρισμούς της δημόσιας επιχείρισης ηλεκτρισμού.
Ενα επίσης ζήτημα εφόσον οι εμπλεκόμενοι συμφωνήσουν σε νέο διαγωνισμό, είναι πόσος χρόνος θα απαιτηθεί, προκειμένου αυτός να προετοιμαστεί σωστά. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκης είχε εκτιμήσει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί πριν το Μάιο.
Από εκεί και πέρα, η ελληνική πλευρά θέλει να ελπίζει ότι η προκήρυξη νέου διαγωνισμού θα προσφέρει τον απαιτούμενο χρόνο αφενός για να ολοκληρωθεί η αποχώρηση των 400 εργαζομένων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στα προγράμματα εθελουσίας ή για μετακίνηση σε μονάδες της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, αφετέρου για να επιτευχθεί νέα σύμβαση με τα Λιγνιτορυχεία Αχλάδας για μείωση του κόστους προμήθειας λιγνίτη της Μελίτης.
Ευελπιστεί επίσης ότι μέχρι το Μάιο, θα έχει εγκριθεί από τις Βρυξέλλες ο Μόνιμος Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος, μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται, με Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), και οι λιγνιτικές μονάδες για την ισχύ που μπορούν να διαθέσουν στο σύστημα, όπως ακριβώς συμβαίνει με εκείνες του φυσικού αερίου.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου