Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Σταθάκης: Για τα τιμολόγια της ΔΕΗ και τα ληξιπρόσθεσμα

 
Δεν χρειάζεται αύξηση των τιμολογίων. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα μειώνεται για δυο διαδοχικά χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, λόγω του ανταγωνισμού στην αγορά αλλά και εκπτώσεων που προσφέρει η ΔΕΗ.
Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να
βελτιωθεί η εισπραξιμότητα της ΔΕΗ. Είχαμε ένα επιτυχές 6μηνο εξόφλησης παλαιότερων χρεών από τελικούς καταναλωτές, κάτι που μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω.
Επιπρόσθετα, η χρηματοοικονομική κατάσταση της ΔΕΗ έχει ξεπεράσει βασικούς σκοπέλους όσον αφορά την αναχρηματοδότηση των δανείων της και ταυτόχρονα κατάφερε σε πολύ δύσκολες συνθήκες, τα τελευταία τρία χρόνια, να μειώσει κατά 1 δισ. ευρώ τα συνολικά δάνειά της που ήταν άνω των 5 δισ. ευρώ. Κάτι που δίνει μεγαλύτερη χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα από τη ΔΕΗ, χωρίς αυξήσεις τιμών ρεύματος, για τις οποίες είναι αρνητική η θέση της κυβέρνησης.
Για τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμών οφειλών από τη ΔΕΗ
Μια καθολική ρύθμιση οφειλών δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές κατηγορίες (π.χ. δήμοι, αγροτικές δραστηριότητες, ΤΟΕΒ, εταιρείες που έχουν κλείσει) και ανομοιογενή χρέη από διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών, ώστε να προσαρμόζονται τα δεδομένα αποπληρωμής στις δυνατότητας χωρίς να δημιουργήσουν καταστάσεις εις βάρος της ΔΕΗ. Γίνεται κάποια δουλειά ήδη και θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Η εισπραξιμότητα το τελευταίο διάστημα στατιστικά δείχνει μια ικανοποιητική ροή από τις ρυθμίσεις που γίνονται μεμονωμένα ήδη από τη ΔΕΗ.
Για τη δόση και τις εκκρεμότητες
Επίμαχα θέματα είναι τα κόκκινα δάνεια, η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ. Εφόσον κλείσουν αυτά τα θέματα τις επόμενες ημέρες, θα είμαστε εντάξει έως τις 10 Μαρτίου.
Για τον ενεργειακό χάρτη και το περιβάλλον
Οι εκτιμήσεις που έχει κάνει η Διεθνής Ένωση Ενέργειας τοποθετεί την Ελλάδα στις χώρες που έχουν κάνει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια. Ουσιαστικά, έχουμε προσαρμόσει όλο το σύστημα ενέργειας στους διεθνείς κανόνες. Απελευθερώσαμε τις αγορές ενέργειας (φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός), ιδρύεται το  Χρηματιστήριο Ενέργειας, που αποτελεί βασικό θεσμό. Επιπλέον, μέχρι τα τέλη του 2019 αρχές του 2020 θα έχουμε εφαρμόσει το target model, που είναι ο κανόνας στην Ευρώπη, θα έχουμε, δηλαδή, και μια διασύνδεση με τις γειτονικές χώρες. Οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν προχωρήσει μαζί με τις κρατικές υποδομές.
Όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα, σήμερα παράγουμε από ΑΠΕ περίπου το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας, άρα είμαστε σε καλό δρόμο. Έχουμε βάλει έναν πολύ υψηλό στόχο για το 2030, που είναι να φτάσουμε το 57%, δηλαδή σχεδόν διπλασιασμός.
Πρακτικά οι ΑΠΕ θα αντικαθιστούν όποιες λιγνιτικές μονάδες κλείνουν τον κύκλο ζωής τους. Μόνο ΑΠΕ, δηλαδή, κατά κύριο λόγο και φυσικό αέριο που σταθεροποιεί το σύστημα.
Η εξοικονόμηση ενέργειας έχει πιο φιλόδοξο στόχο για το 2030. Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω σε αυτό τον τομέα. Πρέπει να εξοικονομούμε 1,5% κάθε χρόνο σε όλες τις δραστηριότητες (βιομηχανία, τουρισμό, κτήρια, μεταφορές κα). Θα χρειαστούμε ένα «Εξοικονομώ» κάθε χρόνο, με δεδομένο το γερασμένο κτηριακό απόθεμα. Όσον αφορά τους στόχους για την κλιματική αλλαγή πάμε καλά, πετυχαίνουμε τους στόχους που έχουν τεθεί για τη μείωση των αέριων ρύπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου