Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Αντιστάθμιση ρίσκου με κόστη 2017 στους όρους εκτός προδιαγραφών που ζητήθηκαν από τη ΔΕΗ

Αντιστάθμιση ρίσκου με κόστη 2017 στους όρους εκτός προδιαγραφών που ζητήθηκαν από τη ΔΕΗ 
Η επιχείρηση δεν θα είχε αντίρρηση να δεχθεί μία πρόταση που θα επιμέριζε ισόποσα για μία διετία τις τυχόν ζημίες
Στο πλαίσιο του μηχανισμού αντιστάθμισης ρίσκου, τον οποίο ζητούσαν υποψήφιοι επενδυτές για τις τρεις λιγνιτικές μονάδες στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη, το σχήμα που πρότειναν οι «μνηστές» μετέφερε δυσανάλογα οικονομικά βάρη στη ΔΕΗ.
Επομένως, δεν μπορούσε να γίνει δεκτό από την επιχείρηση, και να συμπεριληφθεί στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών (SPA), καθώς στην πράξη θα λειτουργούσε ως μία επιπλέον πηγή κερδοφορίας των νέων ιδιοκτητών.
Αυτό σημειώνουν στο World Energy News υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ, επισημαίνοντας πως η επιχείρηση δεν θα είχε αντίρρηση να δεχθεί μία πρόταση που θα επιμέριζε ισόποσα για ένα μικρό χρονικό διάστημα, π.χ. μία διετία, τις τυχόν ζημίες που θα παρουσίαζαν οι μονάδες υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Κι αυτό γιατί η διοίκηση της ΔΕΗ δεν θεωρεί εύλογη απαίτηση την ύπαρξη ενός βραχύβιου μηχανισμού αντιστάθμισης ρίσκου, ώστε στο μεταξύ οι νέοι ιδιοκτήτες να εξοικειωθούν με τη λειτουργία των εργοστασίων.
Ωστόσο, όπως συμπληρώνουν, στην πρότασή τους η κοινοπραξία των Τσέχων  ζητούσε ο υπολογισμός των ζημιών ή κερδών να γίνεται με βάση τα λειτουργικά κόστη των εργοστασίων το 2017 και όχι με τα τρέχοντα έξοδά τους.
Έτσι, με δεδομένο ότι τα κόστη των μονάδων θα είναι πλέον σημαντικά μειωμένα, πρώτα και κύρια χάρις στη μείωση του προσωπικού τους, η ΔΕΗ θα καλούνταν να συμμετάσχει σε υποτιθέμενες ζημίες του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου, οι οποίες δεν θα αντιστοιχούσαν στα πραγματικά λειτουργικά τους μεγέθη.

Αλλαγές στο SPA ενόψει του νέου διαγωνισμού

Η αποκάλυψη αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από τη στιγμή που οι παρεμβάσεις στο SPA αποτελούν ένα από τα λίγα ενδεχόμενα που φαίνεται να παραμένει ανοικτό από την ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού, ώστε να καταστεί πιο ελκυστικό το προς παραχώρηση χαρτοφυλάκιο.
Έτσι, μένει ανοικτό το ερώτημα αν υποψήφιοι επενδυτές θα θέσουν εκ νέου την ίδια αξίωση, και αν αυτή θα γίνει δεκτή αυτή τη φορά.
Αναφορά στις αιτιάσεις περί μη αποδοχής από τη ΔΕΗ αλλαγών των όρων της αγοραπωλησίας, οι οποίες θα άλλαζαν την έκβαση του διαγωνισμού, έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, κατά την ομιλία του το Σάββατο στην ετήσια εκδήλωση της ΠΟΣΠΗΕΦ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά).
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, αν η επιχείρηση δεχόταν την αλλαγή των όρων, τα ποσά που θα έδινε στους νέους ιδιοκτήτες τα επόμενα χρόνια θα ήταν περισσότερα από το τίμημα που θα κατέβαλαν για να αποκτήσουν τις μονάδες.
«Όπως είπε και ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, καλύτερα να παραχωρούσαμε τη Μελίτη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για λόγους Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου