Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Τα τρία σενάρια, οι ανησυχίες και τα ρίσκα του παζαριού με τη DGCOMP για τους λιγνίτες - Ξεκινά η διαδικασία αποτίμησης του ναυαγίου


Χρήστος Στεφάνου
Καθώς το ΥΠΕΝ διαμηνύει ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας, αρχές της επόμενης θα υπάρχει σαφής εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την τύχη του διαγωνισμού και τη διαδικασία πώλησης των δύο λιγνιτικών εταιρειών, οι μέχρι τώρα επαφές “δείχνουν” τρία σενάρια σε σχέση με το μέλλον της διαδικασίας για τη συμμόρφωση της Ελληνικής
Δημοκρατίας στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Το πρώτο σενάριο, που σύμφωνα με ορισμένους κύκλους θεωρείται και το επικρατέστερο αφού φέρεται να προτιμάται από την Κομισιόν είναι η συνέχιση της ίδιας διαγωνιστικής διαδικασίας με προσαρμογές που θα γίνουν στο SPA και στους όρους. Δηλαδή να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που είχαν τεθεί από τους συμμετέχοντες και ταυτόχρονα με την παρέλευση του χρόνου να δοθεί καλύτερη εικόνα για εκκρεμότητες όπως η τιμή του λιγνίτη από το ορυχείο της Αχλάδας ή τα ΑΔΙ.
Το δεύτερο σενάριο, που φέρεται να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από πλευράς Κομισιόν, αφορά στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με αλλαγμένους όρους και τη δυνατότητα να εισέλθουν και άλλοι παίκτες στη διαδικασία. Το σενάριο αυτό φαίνεται να προτιμάται από τη ΔΕΗ, η οποία μάλιστα σε αυτήν την κατεύθυνση έχει ήδη ξεκινήσει, αναφέρουν πηγές της εταιρείας, επαφές με ενδεχόμενους ενδιαφερόμενους.
Ωστόσο υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο που μπορεί να μην αναφέρεται ρητά στα κείμενα των δεσμεύσεων και του νόμου για την αποεπένδυση, αποτελεί ωστόσο πρακτική για τους διαγωνισμούς που διενεργούνται υπό την επίβλεψη της DGCOMP. Αυτό το σενάριο προβλέπει για την Επιτροπή πιο κεντρικό ρόλο στη διαδικασία του διαγωνισμού, καθώς η DGCOMP θα κληθεί να επιλέξει έναν τρίτο φορέα που θα αναλάβει εκείνος να φέρει σε πέρας τη διαδικασία (πχ ένας χρηματοοικονομικός οίκος ή ένας σύμβουλος που όμως θα οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού). Δηλαδή εκτός από τον Trustee του διαγωνισμού, που ενημέρωνε την επιτροπή για την εξέλιξη του διαγωνισμού, να οριστεί  ένας ακόμη Trustee που θα αναλάβει να δώσει δεύτερη ευκαιρία στο διαγωνισμό. Πηγές του ΥΠΕΝ ξεκαθαρίζουν ότι παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη λύση αποτελεί πρακτική της ΕΕΑ, εντούτοις στον ελληνικό διαγωνισμό δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη. 
Θέματα αγοράς
Η ελληνική πλευρά σε κάθε ευκαιρία επισημαίνει και υπενθυμίζει ότι η πώληση των λιγνιτικών εντάσσεται στο πλαίσιο συμμόρφωσης επί συγκεκριμένης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ως εκ τούτου για να αλλάξει το περιεχόμενο της πώλησης θα πρέπει να υπάρξει νέα απόφαση της ΕΕ. 
Βεβαίως στις πρώτες επαφές όπως ανέφερε χθες το Energypress εθίγησαν και ευρύτερα θέματα της αγοράς, όπως το θέμα των ΑΔΙ, του Αμύνταιου αλλά και τα ΝΟΜΕ που αντί να μειωθούν, με την ολοκλήρωση της πώλησης, θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν (ακόμη περισσότερο φέτος) τη ΔΕΗ, η οποία θα δει φέτος να δημοπρατείται το 115% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της.
Αλλά και μια μερίδα ιδιωτών συμμετεχόντων στην ελληνική αγορά φέρεται να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις εξελίξεις και το ενδεχόμενο άνοιγμα εκ μέρους της ΕΕ θέματος για υδροηλεκτρικά. “Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε καταστροφή για την αγορά και τους εγχώριους παίκτες” εκτιμούν πηγές της αγοράς, που επισημαίνουν τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα (μειωμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, υψηλά επιτόκια, μικρότερη οικονομική επιφάνεια) σε σχέση με διεθνείς ανταγωνιστές, που ενδεχομένως να σπεύσουν σε περίπτωση εκποίησης υδροηλεκτρικών. 
Αποτίμηση
Τέλος ιδιαίτερη σημασία για τις αποφάσεις έχει και η αποτίμηση που θα γίνει από πλευράς Κομισιόν των αιτίων που οδήγησαν στο ναυάγιο. Ήδη η Επιτροπή έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία και καλείται να εξετάσει εάν εφαρμόστηκαν όλες οι πρόνοιες της διαδικασίας (εάν δηλαδή αναρτήθηκαν όλα τα στοιχεία, εάν ήταν διαθέσιμα εγκαίρως στους επενδυτές, εάν ήταν ορθά και εάν δεν υπήρξαν άλλου είδους προβλήματα). 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου