Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Παναγιωτάκης: Ως ΔΕΗ εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για την επιτυχή έκβαση της αποεπένδυσης – Ανάγκη επανεξέτασης του τρόπου ανοίγματος της αγοράς

 
Ανάγκη επανεξέτασης του τρόπου ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατέδειξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση κοπής της πίτας για το 2019, επισημαίνοντας πως ο «τρόπος» ΝΟΜΕ χρήζει
επαναξιολόγησης, καθώς το 2019 η προγραμματιζόμενη προς δημοπράτηση ποσότητα θα υπερβαίνει το σύνολο λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής που θα παραχθεί από τη ΔΕΗ.
Κατά συνέπεια, όπως ανέφερε, η ΔΕΗ καλείται να προμηθεύεται από την αγορά την πλεονάζουσα ποσότητα και κατόπιν να την διαθέτει για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Υπογράμμισε, επίσης, το γεγονός πως η ΔΕΗ λόγω μεγέθους και του ρόλου της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία υποχρεούται να συνυπολογίζει στον σχεδιασμό της πράγματα που εκλείπουν σε άλλες περιτπώσεις επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον με σκοπό το κέρδος.
Υπό το πρίσμα αυτό, η Επιχείρηση έχει αναλάβει κόστη και επιβαρύνσεις πλέον του δις από διάφορους παράγοντες που όμως δεν μετακύλησε στην κατανάλωση. Κατά συνέπεια κρίνεται αναγκαία η υιοθέτηση πολιτικών και πρακτικών που να επιτρέπουν στη ΔΕΗ να δρα ως ένας σημαίνων παίκτης στην αγορά και με όρους της αγοράς, δίχως τυχόν αγκυλώσεις και εμπόδια.
Ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ κ. Εμμ. Μ. Παναγιωτάκη στην εκδήλωση κοπής της πίτας της Επιχείρησης για το 2019
Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι Βουλευτές, Κυρία Διευθύνουσα Σύμβουλε της ΕΕΣΥΠ,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Στην περσινή αντίστοιχη εκδήλωση είχα πει ότι το 2017 ήταν το πιο κρίσιμο έτος στην ιστορία της ΔΕΗ.
Ίσως πριν από το επόμενο!
Σήμερα, στην αρχή του 2019, έχουμε πλέον διαπιστώσει ότι το 2018 ήταν όντως το ίδιο, αν όχι περισσότερο, κρίσιμο από το 2017.
Και για να μην ξαναπούμε πάλι «πριν το επόμενο», ας το πάρουμε απόφαση ότι είμαστε σε μια περίοδο που η μια κρίσιμη χρονιά θα διαδέχεται την άλλη, κι αυτό θα διαρκέσει για αρκετά χρόνια, όσο η Επιχείρησή μας θα μετασχηματίζεται επιδιώκοντας να προσαρμόζεται σε ένα περιβάλλον ταχέως μεταβαλλόμενο, σαν κινούμενη άμμος.
Άλλωστε, η ΔΕΗ είναι αντιμέτωπη με όλες τις καταστάσεις και τα φαινόμενα που χαρακτηρίζουν την ελληνική οικονομία, και την κοινωνία.
Το 2018 αντιμετωπίσαμε και διαχειριστήκαμε θέματα που θα μπορούσαμε να τα κατατάξουμε σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:
α) Προβλήματα προερχόμενα από τρίτους, μη ελεγχόμενα από την Επιχείρηση
β) Θέματα άμεσα σχετιζόμενα με την Επιχείρηση και τη συνέχιση της λειτουργίας της
γ) Δράσεις και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της ΔΕΗ
Στην πρώτη κατηγορία αναφέρω, ενδεικτικά, την κρίση που δημιουργήθηκε με τα ΕΛΤΑ, την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ, για την οποία δόθηκε μια προσωρινή λύση –που μας διασφαλίζει για τερματισμό των απωλειών–, τη Χαλυβουργική με τη γνωστή κατάληξη, η οποία, ωστόσο, θαέχει την ανάλογη συνέχεια, τα Λιπάσματα, με τα οποία επιτέλους, και ύστερα από επίπονες και μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις και δικαστικές αποφάσεις, οδεύουμε σε συμφωνία, την ασυνέπεια των διοικήσεων μίας σειράς ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ και τη γνωστή κρίση που δημιουργήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού, χωρίς να υπάρχει ακόμη λύση, αλλά με διαμόρφωση –λόγω της τακτικής μας– νέων όρων αντιμετώπισης του προβλήματος.
Ας προστεθεί επίσης το ζήτημα της τιμολόγησης της μεγάλης βιομηχανίας για το οποίο, μετά από πολλές προσπάθειες, πιστεύω ότι σήμερα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει λύση.
Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στο θέμα των ΕΛΤΑ, για το οποίο διάφορες πλευρές μάς κατηγόρησαν για διακριτική μεταχείριση, λόγω του ότι πρόκειται για δημόσια επιχείρηση και η ΡΑΕ μάς έκανε ιδιαίτερο έλεγχο.
Θεωρώ ότι τη διαχειριστήκαμε με πλήρη επιτυχία και μικρές σχετικά επιπτώσεις για τους πελάτες μας.
Σημειώνω ότι τα ΕΛΤΑ είχαν φθάσει να παρακρατούν πλέον των € 60 εκατ. από τις καταβολές πελατών μας.
Ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε το ζήτημα οδήγησε στη λύση του, στην ομαλοποίηση της κατάστασης, και παράλληλα αποφεύχθηκε η περαιτέρω παρόξυνση της κρίσης, με –ενδεχομένως– καταστροφικές για όλους συνέπειες, μη αντιστρεπτές.
Για τη δεύτερη κατηγορία επιλέγω να αναφέρω την αναχρηματοδότηση των δανείων μας και τις δράσεις για τη βελτίωση της εισπραξιμότητάς μας.
Συγκεκριμένα, πραγματοποιήσαμε, μετά από πολύμηνες προσπάθειες, την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου των Ελληνικών Τραπεζών ύψους € 2,3 δισ., με όρους ικανοποιητικούς, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών.
Στο ζήτημα αυτό, πέρα από τις οφειλόμενες ευχαριστίες προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, ας μου επιτραπεί να εκφράσω εύλογο προβληματισμό για τη διαχείριση αυτού του προβλήματος από μέρους τους.
Δεν θα επεκταθώ παραπέρα.
Θα τονίσω όμως ότι πρόκειται για μια εταιρεία, τη ΔΕΗ, τον καλύτερο αναμφισβήτητα πελάτη τους, με τον συγκεκριμένο ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, οπότε η αντιμετώπιση θα έπρεπε να είναι ανάλογη.
Αναβαθμίσαμε θεαματικά τις δράσεις για την εισπραξιμότητα των οφειλών των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ, με έγκριτο οίκο, με τον οποίο συμβληθήκαμε, αλλά και με ένταση της δραστηριότητας των δικών μας δυνάμεων.
Τα αποτελέσματα απεικονίζονται με ενάργεια στις προβλέψεις ενώ μπορούμε πλέον να πούμε ότι το φαινόμενο της δημιουργίας νέων οφειλετών έχει ελαχιστοποιηθεί!
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμφωνία με το Δημόσιο, η οποία οδήγησε –και μάλιστα με τρόπο διατηρήσιμο– στην τακτοποίηση των οφειλών του δημοσίου, μια πληγή που ταλάνιζε την Επιχείρησή μας για πολλά χρόνια.
Ωστόσο, παραμένει ακόμη άλυτο, παρά τα κάποια θετικά βήματα, με τη ρύθμιση του 12% των οφειλών, το πρόβλημα των οφειλών των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ και των ΔΕΥΑ, που οι οφειλές τους ανέρχονται σε € 142 εκατ.
Η κατάσταση αυτή είναι ενδεικτική της κακής νοοτροπίας και ανευθυνότητας ορισμένων τοπικών παραγόντων, η οποία, ας μου επιτραπεί να τονίσω, ότι πέραν των προβλημάτων που δημιουργεί στη ΔΕΗ, κάθε άλλο παρά προωθητικό προς την πρόοδο παράγοντα συνιστά. Η προσπάθεια από την πλευρά μας θα συνεχιστεί αμείωτη και πολυεπίπεδη.
Ένα μεγάλο μέρος των οφειλών μας αφορά στους λεγόμενους τελικούς πελάτες, φαινόμενο που έχει μεγεθυνθεί τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα όχι αντικειμενικών παραγόντων όπως το κλείσιμο επιχειρήσεων ή η σκόπιμη αποσύνδεση δευτερευουσών κατοικιών στην εξοχή ή στο χωριό, αλλά μεθοδεύσεων για αποφυγή εξόφλησης των οφειλών.
Το θέμα μάς απασχολεί σοβαρά, όπως θα πρέπει να απασχολήσει και τη ΡΑΕ, που οι μέχρι σήμερα αποφάσεις της αφήνουν πολλά περιθώρια, αλλά και τον ΔΕΔΔΗΕ.
Η διαχείριση των θεμάτων των 2 κατηγοριών που προαναφέραμε εντελώς ενδεικτικά στο πλαίσιο αυτής της ομιλίας, δεν μας καθήλωσαν σε θέσεις άμυνας.
Άλλωστε αυτό θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο και ανεπίτρεπτο.
Έτσι προχωρήσαμε σε μια σειρά σημαντικών δράσεων προσαρμογής και ανάπτυξης της Επιχείρησης, από τις οποίες σταχυολογώ τις πιο σημαντικές:
– Ολοκληρώσαμε την επεξεργασία του στρατηγικού και επιχειρησιακού μας σχεδίου σημαντικές κατευθύνσεις του οποίου έχουμε αρχίσει να υλοποιούμε, στον βαθμό που άλλα σοβαρά καθήκοντα, όπως η αποπένδυση που μας απορροφά σημαντικούς πόρους, αλλά και τα γνωστά δεσμά των σχέσεων με το κράτος, μας το επιτρέπουν.
Ήδη είναι απολύτως ξεκάθαρος ο στόχος για την αλλαγή του παραγωγικού μας δυναμικού με ριζική στροφή στις ΑΠΕ.
Ξεκάθαροι είναι και οι στόχοι και τα μέσα για μείωση του κόστους, για επέκταση σε άλλες αγορές, για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως το Φυσικό Αέριο, για το οποίο ήδη έχουμε πραγματοποιήσει σοβαρά βήματα.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε και ήδη υλοποιούμε την απορρόφηση της ΔΕΗ ΑΝ. στη ΔΕΗ, πράγμα που θα ενεργοποιήσει ένα μεγάλο μέρος του δυναμικού μας προς τις ΑΠΕ με αξιοποίηση των ισχυρών σημείων και πλεονεκτημάτων της Εταιρείας μας.
– Αποφασίσαμε και ήδη υλοποιούμε μια μεγάλης έκτασης αναδιοργάνωση της ΔΕΗ, τη μεγαλύτερη από το 2001 οπότε η Επιχείρησή μας μετατράπηκε σε Α.Ε.
Στόχος της αναδιοργάνωσης αυτής είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, η βέλτιστη αξιοποίηση του Στελεχικού Δυναμικού, η ανάπτυξη του μηχανισμού των πωλήσεων με αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πελατών μας, η πληρέστερη παρακολούθηση και προσαρμογή στις εξελίξεις της αγοράς και στις μεταβολές του ρυθμιστικού πλαισίου και των ευρωπαϊκών πολιτικών, και γενικά η δημιουργία των προϋποθέσεων για τον εταιρικό μετασχηματισμό στα πλαίσια του Επιχειρηματικού Σχεδίου.
– Εφαρμόσαμε το νέο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού με επιτυχία σε γενικές γραμμές και παράλληλα αποφασίσαμε την ανταμοιβή των καλύτερων εργαζομένων με χορήγηση προκαταβολής έναντι της επόμενης προαγωγής τους.
Το σύστημα αυτό είναι θεμελιώδους σημασίας για την αλλαγή της κουλτούρας και την αναβάθμιση της λειτουργίας και της αποδοτικότητας της Επιχείρησης. Στο σημείο αυτό ωστόσο πρέπει να επισημανθεί η όχι σωστή στάση μέρους της διοικητικής μας ιεραρχίας, πράγμα ιδιαίτερα αρνητικό για την Εταιρεία.
Θέλω να πιστεύω, ότι το μη αποδεκτό αυτό φαινόμενο θα εξαλειφθεί στη συνέχεια.
– Ολοκληρώσαμε την εξαγορά της EDS, η οποία έχει ήδη περάσει στον πλήρη έλεγχο μας κα μάλιστα σημείωσε κέρδη, μετά την προηγούμενη ζημιογόνο χρονιά.
Δεν θα επαναλάβω τα περί διαφάνειας, τήρησης όλων των διαδικασιών, διαπραγματεύσεις στη βάση εκτιμήσεων έγκριτων συμβούλων κ.λπ. Θα τονίσω ότι με αυτή την εταιρεία αποκτήσαμε ένα πολύτιμο εργαλείο για την οργάνωση και αναβάθμιση της εμπορικής μας δραστηριότητας στην περιφερειακή αγορά ΗΕ στις χώρες της Βαλκανικής και επί πλέον ότι αποκτήσαμε πολύτιμη γνώση και εμπειρία σε ότι αφορά στην απόκτηση και λειτουργία έτοιμων εταιρειών. Με την EDS, η οποία με τη διοίκησή μας μετασχηματίζεται από προσωποπαγή εταιρεία σε Α.Ε., με άλλου επιπέδου διαδικασίες και θεσμούς, κάναμε την αρχή.
Το μέλλον είναι δικό μας.
– Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός ήταν η σύναψη 3ετούς ΕΣΣΕ προσωπικού ΔΕΗ, με την οποία, εκτός των άλλων καθιερώθηκε υψηλού επιπέδου ασφάλιση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων και – με πολύ ευνοϊκούς όρους – των μελών των οικογενειών τους.
Ο θεσμός αυτός, συνήθης στις πιο ανεπτυγμένες εταιρείες διεθνώς, πέραν των προφανών ωφελημάτων του προσωπικού, θα συντελέσει στην αναβάθμιση των σχέσεών του με την εταιρεία μας, στην ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ εταιρείας – εργαζομένων.
Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι
Το 2018 κάναμε πολλά!
Οι προκλήσεις ωστόσο είναι μπροστά μας.
Το 2019 προμηνύεται εξ ίσου, αν όχι περισσότερο ενδιαφέρον και βέβαια κρίσιμο.
Σε δύο ημέρες είναι η καθορισμένη ημερομηνία για την υποβολή προσφορών για την αποεπένδυση του λιγνιτικού δυναμικού.
Από την πλευρά μας έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, ώστε οι μονάδες να γίνουν κερδοφόρες, ως ανεξάρτητες εταιρείες.
Η δουλειά που έχει γίνει από τις υπηρεσίες μας ήταν τεράστια καιυποδειγματική.
Μόνο τη σύσταση των δύο θυγατρικών εταιρειών και την υποστήριξη της λειτουργίας της αν σκεφθούμε αρκεί για να σχηματίσουμε την εικόνα.
Το ίδιο και από τα στελέχη μας στις δύο θυγατρικές, για τα οποία αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.
Υπογραμμίζω ακόμη ότι όπως είχαμε δεσμευτεί τα δικαιώματα των εργαζομένων στις θυγατρικές διασφαλίστηκαν πλήρως.
Σε λίγες ώρες, θα μάθουμε εάν οι υποψήφιοι επενδυτές είχαν το χρόνο να αξιολογήσουν επαρκώς όλα, και τα πιο πρόσφατα δεδομένα, που τους γνωστοποιήσαμε.
Είναι γνωστό ότι σε απάντηση της δήλωσής μου ότι οι μονάδες θα πωληθούν με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ικανοποιητικό τίμημα, κάποιοι κύκλοι φέρονται να έχουν ζητήσει να τους καθορίσουμε εμείς το εύλογο τίμημα. Λοιπόν απαντάμε: Δεν περιμένουμε ότι οι ιδιώτες επενδυτές, θα προσφέρουν τέτοια ποσά ώστε να τα ανακτήσουν σε 25 και πλέον χρόνια, όπως η ΔΕΗ.
Ας τα ανακτήσουν στα μισά χρόνια.
Έτσι θα προκύψει και το εύλογο τίμημα αλλά και θα καταδειχθεί ότι αυτοί που θα αγοράσουν τις μονάδες έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας του προϊόντος του ηλεκτρισμού, όχι μόνο από κοινωνική αλλά και από επιχειρηματική άποψη. Σε αγορές και χώρες πολύ πιο ώριμες και οικονομικά ανεπτυγμένες οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού δεν βασίζονται σε μεγάλα περιθώρια κέρδους αλλά στην ποσότητα του προϊόντος.
Εμείς πάντως από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.
– Μπροστά μας έχουμε ακόμη το άνοιγμα της λιανικής αγοράς.
Όπως είχαμε προβλέψει οι ρυθμοί που έχουν επιβληθεί και οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν είναι ρεαλιστικοί.
Σε ότι αφορά στα ΝΟΜΕ, χωρίς να επαναλάβω όλες τις παρατηρήσεις και ενστάσεις που έχουμε διατυπώσει κατά καιρούς, και έχουν επαληθευτεί θα τονίσω ότι το 2018, αρκετούς μήνες, οι ποσότητες της δημοπρατηθείσας ενέργειας υπερέβαιναν το αντίστοιχο άθροισμα λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής! Το 2019 η προγραμματιζόμενη προς δημοπράτηση ποσότητα θα υπερβαίνει το σύνολο λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής που θα παραχθεί από τη ΔΕΗ.
Με άλλα λόγια η ΔΕΗ θα δημοπρατεί και ποσότητα ενέργειας πέραν της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής την οποία προφανώς θα προμηθεύεται από την αγορά.
Είναι προφανές ότι ο τρόπος ανοίγματος της λιανικής αγοράς, και οι ρυθμοί πρέπει να επανεξεταστούν. Άλλωστε πρόκειται για ζήτημα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, συνδεόμενο με την παράδοση, τις δομές της οικονομίας και της κοινωνίας, τη θέση της χώρας στο Ευρωπαϊκό Σύστημα.
Γι’ αυτό χρειάζονται πολιτικές και βήματα μελετημένα και προσεκτικά, κάτι το οποίο -πρέπει να αναγνωρίσουμε- δεν επέτρεπε το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμόρφωνε η γνωστή δημοσιονομική προσαρμογή.
– Τους τελευταίους μήνες γίνεται η γνωστή έντονη συζήτηση για τα οικονομικά της ΔΕΗ.
Συζήτηση που κάποτε παίρνει χαρακτήρα πολεμικής, ενταγμένης προφανώς στις ανάγκες της πολιτικής συγκυρίας.
Έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει τα πραγματικά στοιχεία, από ταοποία προκύπτει η δυναμική της Επιχείρησης, η συμβολή της στην οικονομία, την αγορά και την κοινωνία. Και βέβαια η όλη εικόνα δεν έχει καμία σχέση με προβληματικότητα ή άλλους βαρύτερους χαρακτηρισμούς που έχουν χρησιμοποιηθεί.
Μόνο το 2018 πραγματοποιήσαμε ως ΔΕΗ Α.Ε. επενδύσεις ύψους € 652 εκατ., συμβάλλοντας στην ύπαρξη χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Ποιο είναι το πρόβλημα.
Η ΔΕΗ, λόγω του μεγέθους της και του ρόλου της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, είναι αντικειμενικά υποχρεωμένη να συνυπολογίζει στις αποφάσεις και στις δράσεις της δεδομένα και παραμέτρους, αδιανόητα για άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ανταγωνιστικό περιβάλλον με σκοπό το κέρδος.
Έτσι έχει απορροφήσει επιβαρύνσεις πλέον του δις από διάφορους παράγοντες χωρίς να μετακυλήσει ούτε μικρό μέρος στην κατανάλωση.
Αντίθετα τα τελευταία 3 χρόνια έχει μειώσει τα τιμολόγιά της με την έκπτωση του 15%.
Αυτό εγώ το ονομάζω ΠΡΟΣΦΟΡΑ, με γράμματα κεφαλαία, στη χώρα και στους συμπολίτες μας.
Ωστόσο, θα επαναλάβω και εδώ, ότι, ακριβώς για να συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή της, και ειδικότερα να βγει στις αγορές και να πραγματοποιήσει και το φετινό επενδυτικό της πρόγραμμα αντίστοιχου μεγέθους με το περσινό, πρέπει να βελτιώσει την κερδοφορία της.
Μια κερδοφορία, που πρωτίστως επιστρέφει στην οικονομία και στην κοινωνία.
Από την πλευρά μας εξαντλούμε κάθε δυνατότητα.
Πέρα από τη σημαντική μείωση των λειτουργικών μας δαπανών κατά πολλές δεκάδες εκατ. το χρόνο μέσα από σφιχτή διαχείριση, είμαστε πλέον σε θέση να σχεδιάζουμε δυνατότητες άντλησης πρόσθετης ρευστότητας εκατοντάδων εκατ. με αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των οφειλών μας.
Αυτό με αξιοποίηση των δράσεων για την εισπραξιμότητα και τη μελέτη του χαρτοφυλακίου από την Qualco.
Έτσι, σε συνδυασμό με τη γραμμή χρηματοδότησης από τις Τράπεζες θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας.
Ωστόσο η αισιόδοξη αυτή προοπτική δεν αναιρεί τις ανάγκες για αύξηση της κερδοφορίας, όρο για τη μόνιμη και ασφαλή λύση των προβλημάτων.
Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί/-ές συνάδελφοι,
Η ΔΕΗ έχει τεράστιες δυνατότητες.
Αντίστοιχα υπάρχουν συγκεκριμένες ιδέες αλλά και σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Αναφέρω χαρακτηριστικά το Real Estate, για το οποίο ετοιμάζουμε τη δημιουργία εταιρείας πράγμα που θα αφυπνίσει τον κοιμώμενο γίγαντα, την τεράστια ακίνητη περιουσία που διαθέτουμε με άμεσα οικονομικά οφέλη.
Ωστόσο, προϋπόθεση για να τα πραγματοποιήσει είναι η Πολιτεία να διαμορφώσει ένα τέτοιο πλαίσιο δραστηριότητάς της και σχέσεων της με το κράτος, που θα της επιτρέψουν να λειτουργήσει πραγματικά ως εταιρεία.
Δεν θα επαναλάβω όσα κατά καιρούς έχω πει για το ζήτημα αυτό.
Θα παραπέμψω σε άλλη επιτυχημένη εμπειρία, γιατί δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε πάλι την Αμερική.
Όλοι γνωρίζουμε λίγο-πολύ την EdF, και όλοι ξέρουμε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά εύρωστη επιχείρηση, από τις ισχυρότερες στον κόσμο, η οποία μάλιστα ανήκει στο γαλλικό δημόσιο.
Μπορεί κανείς να φανταστεί την EdF να εξαρτά τη λειτουργία της, τις προσλήψεις της, τα μισθολογικά της και άλλα αντίστοιχα θέματα από τις αποφάσεις υπηρεσιών της γαλλικής δημόσιας διοίκησης;
Κυρίες και Κύριοι,
Όχι γιατί συνηθίζεται, αλλά γιατί το πιστεύω βαθιά. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, λαμβάνοντας υπόψη τα αντικειμενικά δεδομένα. Θα έλεγα ότι χρειαζόμαστε μόνο ένα «κλικ».
Εύχομαι σε όλους Καλή Χρονιά, με υγεία και όπως λέει και ο Μανόλης Αναγνωστάκης, «ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ…».
Τις μεγάλες δυνατότητες και τη σημασία της ΔΕΗ για τη χώρα δεν τις επισκιάζουν οι δυσκολίες και τα προβλήματα. Ούτε μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην ανάπτυξη της Επιχείρησής μας.
Ευχαριστώ!

ΠΗΓΗ https://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου