Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Παναγιωτάκης: Το έμμεσο αίτημα για αυξήσεις στα τιμολόγια, η κριτική στις τράπεζες και τα μεγαλόπνοα σχέδια για το real estate της ΔΕΗ

 
Την ανάγκη της επιστροφής της εταιρίας στην κερδοφορία επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στην εκδήλωση της πρωτοχρονιάτικης πίτας της εταιρίας. Μάλιστα ο ίδιος έθεσε την αύξηση των κερδών ως «όρο για τη μόνιμη και ασφαλή λύση των προβλημάτων».
Τα τιμολόγια και η κερδοφορία
Η μόνη πηγή αύξησης της κερδοφορίας είναι στην παρούσα
φάση η αναπροσαρμογή των τιμολογίων. Και ο κ. Παναγιωτάκης απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους και τα στελέχη της ΔΕΗ αλλά και στους εκπροσώπους της κυβέρνησης περιέγραψε χαρακτηριστικά: «Η ΔΕΗ, λόγω του μεγέθους της και του ρόλου της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, είναι αντικειμενικά υποχρεωμένη να συνυπολογίζει στις αποφάσεις και στις δράσεις της δεδομένα και παραμέτρους, αδιανόητα για άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ανταγωνιστικό περιβάλλον με σκοπό το κέρδος. Έτσι έχει απορροφήσει επιβαρύνσεις πλέον του 1  δις ευρώ από διάφορους παράγοντες χωρίς να μετακυλήσει ούτε μικρό μέρος στην κατανάλωση. Αντίθετα τα τελευταία 3 χρόνια έχει μειώσει τα τιμολόγιά της με την έκπτωση του 15%», τόνισε ο πρόεδρος και συνέχισε:
«Ωστόσο, θα επαναλάβω και εδώ, ότι, ακριβώς για να συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή της, και ειδικότερα να βγει στις αγορές και να πραγματοποιήσει και το φετινό επενδυτικό της πρόγραμμα αντίστοιχου μεγέθους με το περσινό, πρέπει να βελτιώσει την κερδοφορία της. Μια κερδοφορία, που πρωτίστως επιστρέφει στην οικονομία και στην κοινωνία. Από την πλευρά μας εξαντλούμε κάθε δυνατότητα».
Ο ίδιος περιέγραψε τις ενέργειες που έχει κάνει η διοίκηση της εταιρίας για τη μείωση των εξόδων της: «Πέρα από τη σημαντική μείωση των λειτουργικών μας δαπανών κατά πολλές δεκάδες εκατομμύρια το χρόνο μέσα από σφιχτή διαχείριση, είμαστε πλέον σε θέση να σχεδιάζουμε δυνατότητες άντλησης πρόσθετης ρευστότητας εκατοντάδων εκατομμυρίων με αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των οφειλών μας. Αυτό με αξιοποίηση των δράσεων για την εισπραξιμότητα και τη μελέτη του χαρτοφυλακίου από την Qualco. Έτσι, σε συνδυασμό με τη γραμμή χρηματοδότησης από τις Τράπεζες θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας», διαβεβαίωσε αλλά πρόσθεσε: «Ωστόσο η αισιόδοξη αυτή προοπτική δεν αναιρεί τις ανάγκες για αύξηση της κερδοφορίας, όρο για τη μόνιμη και ασφαλή λύση των προβλημάτων».
Οι αιχμές για τις τράπεζες
Αίσθηση από την ομιλία του προέδρου της ΔΕΗ προκάλεσε και η κριτική που άσκησε στις ελληνικές τράπεζες, ορμώμενος προφανώς, από τις εγγυήσεις που ζητούσαν για την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου των 2,3 δις. ευρώ.
Ο κ. Παναγιωτάκης αφού ευχαρίστησε τα πιστωτικά ιδρύματα για τους όρους της δανειοδότησης με δεδομένες και τις συνθήκες της αγοράς καυτηρίασε: «Ας μου επιτραπεί να εκφράσω εύλογο προβληματισμό για τη διαχείριση αυτού του προβλήματος από μέρους τους. Δεν θα επεκταθώ παραπέρα. Θα τονίσω όμως ότι πρόκειται για μια εταιρεία, τη ΔΕΗ, τον καλύτερο αναμφισβήτητα πελάτη τους, με τον συγκεκριμένο ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, οπότε η αντιμετώπιση θα έπρεπε να είναι ανάλογη».
Εταιρία Real Estate
Η ΔΕΗ στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εκτός από τη στροφή στις ΑΠΕ καθώς και άλλες συναφείς ενεργειακές δραστηριότητες επιδιώκει να αντλήσει οφέλη και από την τεράστια ακίνητη περιουσία της.
Ο κ. Παναγιωτάκης έκανε γνωστό χθες ότι προχωρά στη σύσταση εταιρίας Real Estate: «Ετοιμάζουμε τη δημιουργία εταιρείας πράγμα που θα αφυπνίσει τον κοιμώμενο γίγαντα, την τεράστια ακίνητη περιουσία που διαθέτουμε με άμεσα οικονομικά οφέλη», είπε χαρακτηριστικά.
Η δραστηριοποίηση της ΔΕΗ στο Real Estate και συγκεκριμένα στην αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της περιλαμβάνεται και στο επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο της McKinsey, το οποίο προτρέπει το δημόσιο όμιλο προς τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που έχει για την άντληση εσόδων από κτίρια και γη.
 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου