Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Σ. Μάστορας: «Αν φύγουν Καρδιά και Αμύνταιο θα υπάρξει ενεργειακή αστάθεια στη χώρα» – «Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, βάζουν σε κίνδυνο εγκαταστάσεις και εργαζόμενους»

Κατά μέτωπο επίθεση προς την κυβέρνηση για την απόπειρα ξεπουλήματος των λιγνιτικών μονάδων, βολές για λάθος χειρισμούς και έντονη ανησυχία για τα ενεργειακά τεκταινόμενα στην περιοχή, εξαπολύει ο γενικός γραμματέας του «Σπάρτακου» Σάκης Μάστορας, σε συνέντευξή του στον
VIVA FM. Ο κ. Μάστορας μίλησε για  ελεύθερη πτώση της επιχείρησης, τονίζοντας πως το συνδικάτο θα κάνει το παν η κρούση να μην είναι «θανατηφόρα». Επίσης, σχολίασε τόσο τον διαγωνισμό αποεπένδυσης που κατέστη άγονος, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις λιγνιτικές μονάδες Αμυνταίου – Καρδιάς που τελειώνουν οι ώρες λειτουργίας τους, σημειώνοντας πως θα προκύψει πρόβλημα ενεργειακής αστάθειας στη χώρα. Επίσης, ήταν λάβρος κατά του διορισμού στελεχών της επιχείρησης (των κ.κ. Παλαβού που πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε και του κ. Ζαραφίδη) στην ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΗΣ ΑΕ (δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του για το θέμα, στο σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Π»).
Για τον διαγωνισμό αποεπένδυσης και τα σενάρια
Για τον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, ο γενικός γραμματέας του «Σπάρτακου» απάντησε πως δεν ξαφνιάστηκαν για το ό,τι κατέστη άγονος, προσθέτοντας πως «ήταν κάτι που το προσπαθήσαμε να συμβεί και υπό μια έννοια ήταν και επιτυχία μας ότι απέβαινε άγονος: «Εμείς το ξέραμε ότι ο διαγωνισμός θα απέβαινε άγονος, αλλά περιμέναμε να δούμε από πού αντλούσε την αισιοδοξία του ο Υπουργός ότι όλα θα πάνε καλά. Και από πού ο πρόεδρος της ΔΕΗ, «υποχρεούμενος»  ήταν στη γραμμή ότι θα πάνε όλα καλά, σε μια διαδικασία όπου τίποτα δεν μπορεί να πάει καλά, γιατί είναι στραβά στημένη. Κανείς δεν μπορεί να έρθει να επενδύσει στους λιγνίτες, όταν η ίδια η ΔΕΝ δεν επενδύει στους λιγνίτες, διά στόματος Παναγιωτάκη. Βλέπε ΑΗΣ Αμυνταίου , ο οποίος χωράει στον εθνικό σχεδιασμό για την ενέργεια, παρά ταύτα η δήλωση που έκανε ότι δεν θα επενδύσουν για τον σταθμό, τη στιγμή που το Αμύνταιο είναι ο πιο παραγωγικός σταθμός», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο διαγωνισμός από εδώ και πέρα προβλέπει το εξής, σύμφωνα με τον ίδιο: « Έχουν απευθυνθεί στην digicom, και τα σενάρια είναι διάφορα. Μιλάνε για νέους παίκτες με καλύτερες προσφορές και εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει καλύτερες προσφορές. Το ένα σενάριο είναι να συμμετέχει η ΔΕΗ στις ζημιές των ιδιωτών για τα επόμενα 6 χρόνια, παρά ταύτα δεν βρίσκεται ουδείς. Το άλλο σενάριο είναι να μειωθεί το προσωπικό κατά 50%. Θα ήθελα να δω τον διευθυντή του ΑΗΣ Μελίτης, κ. Παπαβραμίδη πως θα μπορούσε να λειτουργήσει τον σταθμό με 110 άτομα από 240 τώρα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ο σταθμός με το μισό προσωπικό, το ίδιο και στη Μεγαλόπολη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη στάση της ΔΕΗ στο θέμα πώλησης της ΔΕΗ
Για το αν θα “παίξει” στο τραπέζι συζήτησης τα υδροηλεκτρικά και η Πτολεμαΐδα 5, ο Σάκης Μάστορας είπε πως σε μικρό διάστημα θα ακουστούν πολλά από στελέχη που μέχρι τώρα έλεγαν «κορώνες» και προέρχονται από τον αριστερό χώρο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για να φέρουν νέα σενάρια για το ξεπούλημα , ιδίως για τα νερά, θα πρέπει να αλλάξουν τους νόμους. Για αυτούς που κυβερνούν την κυβέρνηση και τη χώρα δεν υπάρχει καμία απολύτως κόκκινη γραμμή.  Εγώ κάνω κριτική στους κυβερνώντες και μπορώ να κάνω κριτική και σε αυτούς που θα κυβερνήσουν. Αν ο λαός το κρίνει και αλλάξει η κυβέρνηση και εκείνοι θα δοκιμαστούν και εμείς όταν στη ΝΔ ήμασταν στα κάγκελα στη Μικρή ΔΕΗ για το έγκλημα, έτσι συνεχίζουμε να είμαστε. Είναι έγκλημα η πώληση της ΔΕΗ; Εγώ ως θεσμικός γραμματέας του Σπάρτακου που εκλέγεται, δεν άλλαξα άποψη, Η ενέργεια πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο γιατί όποιος έχει την ενέργεια πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Η Δανία που είναι η μητέρα των ΑΠΕ,  με την απεριόριστη ΑΠΕ, συμμετείχαν 1.5% τον Δεκέμβριο , στη Γερμανία αρνούνται να κλείσουν τα λιγνιτικά».
Προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πρόσφατα επισκέφθηκε την περιοχή, έθεσε τα εξής ζητήματα: «1. Σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη. Δεν πρέπει να αφήσουμε ανοιχτά τα κοιτάσματα, γιατί θα είναι μ ια βραδυφλεγής βόμβα. Σταδιακά να εξαντλήσουμε τα κοιτάσματα. 2. Η πατρίδα να έχει μείγμα καυσίμου για να υπάρχει μια ασφάλεια εφοδιασμού. Αυτό το παρέχει ο λιγνίτης στην Ελλάδα Αν αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό από όποιον θέλει να κυβερνήσει δεν πάμε καλά, και νομίζω ότι έχει γίνει».
«Το κλείσιμο ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς θα φέρει μπλακ άουτ»
Για το ενδεχόμενο κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων, απάντησε πως: «Βρισκόμαστε σε ελεύθερη πτώση και κοιτάμε να βρούμε πως θα επιζήσουμε όταν φτάσουμε στον πάτο. Το συνδικάτο έκανε τεράστια προσπάθεια και σοβαρό αγώνα για τη συνέχιση λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου, ενώ για τον ΑΗΣ Καρδιάς μέχρι την άνοιξη, ίσως και ποιο πέρα θα έχει κλείσει. Μπαίνει ζήτημα τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας. Ο πρωθυπουργός πριν γίνει πρωθυπουργός έλεγε ότι θα χτυπάει τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές, αλλά τυπικότατα δεν το χτύπησε το νταούλι στη Μέρκελ. Όταν έρθει η διαδικασία του αντάρτικου, να δούμε ποιος θα το κλείσει».
Το κλείσιμο θα σημαίνει μείωση θέσεων εργασίας , τόνισε ο κ. Μάστορας, σημειώντας πως ενώ έχει δίκιο ο Παναγιωτάκης, αν φύγει η Καρδιά και το Αμύνταιο θα υπάρχει πρόβλημα εφοδιασμού στη χώρα , black out: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα κάνει αντάρτικο, ή η πολιτεία θα το παλέψει στην Ευρώπη ή κλείνει. Θέσεις εργασίας, τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας και άλλα θέματα θα προκύψουν. Το μέλλον δεν προορίζεται ευοίωνο» σημείωσε με νόημα.
«Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού με κίνδυνο για τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό»
Για την επιστολή Σπάρτακου που ζητάει προσλήψεις προσωπικού, ο γραμματέας του Σπάρτακου, απάντησε πως: «Κάθε λειτουργία στην επιχείρηση σήμερα γίνεται έξω από κάθε νομιμότητα», κάνοντας λόγο για σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και θέτοντας ζήτημα για τον ΑΗΣ Αμυνταίου, τονίζοντας πως: «Δια εγγράφων των στελεχών της επιχείρησης αποδεικνύεται ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, με κίνδυνο εγκαταστάσεων και προσωπικού. 150 θέσεις κενές στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, με τον δ/ντη να εκλιπαρεί να του δώσουν 5 εργαζόμενους. Τίποτα δεν είναι πολυτιμότερο από την ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων. Προχθές μας κάλεσε ο νέος ν/της του ΛΚΔΜ κ. Μαχτής, λέγοντας μας ότι πρέπει να επανδρωθούν τα ορυχεία, και το Αμυνταίου έχει ζήτημα. Η πρόταση του Δ/ντη είναι να αλλάξει πάλι η διαδικασία στο Ορυχείο Αμυνταίου, ένα ορυχείο που η διοίκηση το χρησιμοποιεί ως πολιορκητικό κλοιό για το άνοιγμα των εργασιακών σχέσεων. Δεν υπάρχει περίπτωση το συνδικάτο να αλλάξει το καθεστώς και να γίνουν 2 βάρδιες. Εμείς απαντήσαμε στον κ. Μαχτή με την επιστολή, ζητώντας να βγει διαγωνισμός με στοχευμένες προσλήψεις σε συγκεκριμένο χώρο και ειδικότητες. Απαιτείται να γίνει αλλαγή και να μην γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να μην γίνουν μετά από 4 χρόνια. Προτείνουμε η Διοίκηση και το Υπουργείο να γίνουν οι προσλήψεις και να κάνουν έλεγχο το ΑΣΕΠ. Αν αυτό δεν γίνεται να βρουν τρόπο να γίνει. 280 άτομα δουλεύουν στο ορυχείο Αμυνταίου και δεν περισσεύει κανείς. Αν φύγουν 10 με σύνταξη θα προκύψει ζήτημα λειτουργίας του ορυχείου. Η διοίκηση μας είπε ότι θα προχωρήσει σε άλλου τύπου περικοπές (περιορισμός του 43ωρου) και εμείς δηλώνουμε ότι θα αντιδράσουμε. Έχουν σκοπό να περιορίσουν τη λειτουργία, να καταργήσουν επιδόματα. Ανεπιστρεπτή όχι, όχι εξαρτάται από το συνδικάτο, ΟΧΙ, δοκιμάστε τις δυνάμεις μας», κατέληξε.
Το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για το ορυχείο Αμυνταίου
Τέλος, σχολίασε το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τα αίτια της κατολίσθησης στον Ορυχείο Αμυνταίου, που έφερε στο φως ο «Π», τονίζοντας πως «Υπήρξε συστηματική αδράνεια, ας μας το διαψεύσει κάποιο στέλεχος».

e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου