Του Χάρη Φλουδόπουλου
Ο χώρος της ενέργειας τελεί εν αναμονή, όπως και ολόκληρη η αγορά, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο για την ελληνική οικονομία και αποκατασταθεί η στοιχειώδης ομαλότητα που αποτελεί προϋπόθεση για κάθε επενδυτική δραστηριότητα. Υπό αυτήν την έννοια ειδικά για τον κλάδο που αντιμετωπίζει ίσως το οξύτερο πρόβλημα εξαιτίας της έκρηξης των ανεξόφλητων οφειλών ιδίως στον ηλεκτρισμό, οι επενδυτικές προσδοκίες για το 2016 είναι
μάλλον περιορισμένες.
Και εάν όσο υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές άνω των 2 δις προς τη ΔΕΗ, αυτό αποτελεί τροχοπέδη συνολικά για την ανάπτυξη της ενεργειακής αγοράς, ωστόσο μια σειρά από επιχειρηματικά φλερτ που έχουν ήδη εκδηλωθεί, βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί και απομένει να επισφραγιστούν, αναμένεται μέσα στο 2016 να εξελιχθούν σε γάμους, δίνοντας ένα πρώτο σήμα επενδυτικής κινητικότητας. Έστω και εάν στη μεγάλη τους πλειοψηφία αφορούν σε συμφωνίες που έρχονται από το παρελθόν με κεκτημένη ταχύτητα hellip;
Ποια είναι αυτά; Καταρχάς έχουμε την πώληση που έχει εξελιχθεί σε γεφύρι της Άρτας καθώς βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το καλοκαίρι του 2013 του ΔΕΣΦΑ στην αζερική Socar. Βεβαίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις η πώληση θα φέρει και άλλους παίκτες στην εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο αερίου, αφού η εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν εξαναγκάστηκε από τις ευρωπαϊκές αρχές να διαθέσει μερίδιο σε τρίτο/ους παίκτες από την Ευρώπη, προκειμένου να εγκριθεί το deal. Έτσι εκτός απροόπτου νέοι μέτοχοι στο ΔΕΣΦΑ εκτός της Socar θα είναι μία ή και περισσότερες εκ των Fluxys, Enagas, Snam.
Το δεύτερο πολύκροτο επιχειρηματικό φλερτ που πιθανόν να εξελιχθεί σε γάμο αφορά στον πλωτό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης που αναπτύσσεται από την εταιρεία Gastrade συμφερόντων Κοπελούζου. Για το έργο έχει ενδιαφερθεί η ΔΕΠΑ και πιθανόν να υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις. Επίσης στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος να διαθέσει αμερικανικό LNG, έχει βολιδοσκοπηθεί και η αμερικανική Cheniere, η οποία πιθανόν να συμμετάσχει και εκείνη στο σχήμα.
Ένα τρίτο φλερτ αφορά στην αγορά των υδρογονανθράκων και στην παρότρυνση που έχει γίνει από το αρμόδιο υπουργείο ενέργειας ώστε οι δύο διεκδικητές της παραχώρησης στη περιοχή Άρτα Πρέβεζα, ήτοι τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Energean να συνεργαστούν. Φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση να ξεπεραστούν τα εμπόδια του παρελθόντος και οι δύο ελληνικές εταιρείες να προχωρήσουν από κοινού στη συγκεκριμένη παραχώρηση ερευνώντας για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Φλερτ και συνεργασίες πάντως είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε και στην αγορά της λιανικής του ηλεκτρισμού, όπου αρκετοί νέοι παίκτες ακόμη και από διαφορετικούς κλάδους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και αναζητούν εταιρείες με εμπειρία στον χώρο της ενέργειας για συνεργασία. Παράδειγμα τα ΕΛΤΑ, τα οποία μάλιστα έχουν ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο να συνεργαστούν και να 'παντρέψουν ' τεχνογνωσία και δίκτυα με τη ΔΕΗ. Ανάλογες κινήσεις πάντως μπορεί να δούμε και από άλλους ενδιαφερόμενους.
Τέλος ερωτηματικό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα της απελευθέρωσης της πρόσβασης τρίτων στην ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη. Εκεί φαίνεται ότι μια από τις επιλογές που υπάρχουν είναι να προωθηθούν νέες συνεργασίες, όπως για παράδειγμα για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας στη Φλώρινα. Παλαιότερα ενδιαφέρον για μια τέτοια συνεργασία είχε εκδηλωθεί από πολλές εταιρείες όπως πχ η ιταλική Edison. Πάντως ένα ακόμη σενάριο είναι να ανοίξουν συνεργασίες της ΔΕΗ με τρίτους παίκτες και για υφιστάμενους λιγνιτικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς σε νέα joint ventures που θα δημιουργηθούν. Όλα δείχνουν πάντως ότι τα φλερτ και οι πιθανοί γάμοι στην αγορά του ηλεκτρισμού θα έχουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη διάρκεια του 2016.
Από www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου