Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι όλες οι πράξεις για την απόσχιοη, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής κεφαλαίου, της τελικής μεταβίβασης του 24% στην κινεζική State Grid θα υπογράφονταν σχεδόν ταυτόχρονα, κοντά στα τέλη Μαρτίου
Παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ 
Mε μετοχικό κεφάλαιο 491,840 εκατ. ευρώ ιδρύθηκε η κατ’ αρχήν 100% θυγατρική της ΔΕΗ, η «ΑΕ Ενεργειακών Συμμετοχών» – ΕΝΣΥΜ-, η εταιρία η οποία έχει στον έλεγχό της το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με την πράξη έγκρισης της τροποποίησης του καταστατικού της ΔΕΗ, που καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ.
Το μετοχικό κεφάλαιο διαιρείται σε 232.000.000 μετοχές ονομαστικής αξίας 2,12 ευρώ η κάθε μία.
Για το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου δεν έγινε αποτίμηση , καθώς η ΔΕΗ επέλεξε να εφαρμόσει το άρθρο 9α του
Κ.Ν.2190/1920, δηλαδή να μην γίνει αποτίμηση και να ληφθεί ως αξία αποτίμησης της ΕΝΣΥΜ η αξία του μετοχικού της κεφαλαίου, τα 491,840 εκατ. ευρώ, όπως έχει εγγραφεί στα λογιστικά αρχεία της ΔΕΗ, στους λογαριασμούς συμμετοχών.
Ας σημειωθεί ότι σύντομα, σε εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων της «επεισοδιακής» γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ, μόλις ολοκληρωθεί η επιστροφή σε είδος στους μετόχους, η ΔΕΗ δεν θα είναι πια ο μέτοχος της ΕΝΣΥΜ,  αλλά απ’ ευθείας οι σημερινοί μέτοχοι της ΔΕΗ,  δηλαδή το ελληνικό δημόσιο κατά 34,12%, το ΤΑΙΠΕΔ κατά 17% και  οι λοιποί   μέτοχοι  κατά 48,88%.
Εν τω μεταξύ, το διαδικαστικό σχήμα της απόσχισης, περιλαμβάνει και την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 130 εκατ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ  στη ΔΕΗ, πράξη που έχει εγκριθεί μεν από τη γενική συνέλευση του ΑΔΜΗΕ, μέχρι πρόσφατα όμως δεν είχε υπογραφεί από τη διοίκηση του Διαχειριστή. Η κατάσταση μπορεί να περιπλακεί εξ αιτίας της απομάκρυνσης της ηγεσίας του ΑΔΜΗΕ, του προέδρου Μανώλη Κορωνιωτάκη και και του διευθύνοντος συμβούλου Ιωάννη Μπλάνα, αντίστοιχα, οι οποίοι παραιτήθηκαν χθες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για τις αμοιβές τους.
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι όλες οι πράξεις για την απόσχιοη, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής κεφαλαίου,  της τελικής μεταβίβασης του 24% στην κινεζική State Grid  θα υπογράφονταν σχεδόν ταυτόχρονα, κοντά στα τέλη Μαρτίου, οπότε λήγει το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.
Οι ίδιες προθεσμίες ισχύουν και για την εισαγωγή της ΕΝΣΥΜ στο Χρηματιστήριο, αλλά ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο τα ορόσημα αυτά  αυτή δεν φαίνεται ότι μπορεί να τηρηθούν..
Υπάρχει και το απαισιόδοξο σενάριο, της καθυστέρησης που μπορεί να προέλθει από ένσταση που ενδεχομένως κατατεθεί – το σχετικό χρονικό περιθώριο των 60 ημερών από τη γενική συνέλευση δεν έχει παρέλθει-, ενώ στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών βρίσκεται και η συμφωνία στην οποία κατέληξε η ΔΕΗ με τις τράπεζες, προκειμένου να προχωρήσει ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του  ΑΔΜΗΕ.
Γράφει η Μαντελένα Πίου, Πηγή Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου