Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Στην πώληση χαρτοφυλακίου με 300.000 πελάτες της σε ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προχωρά η ΔΕΗ, προκειμένου να επιταχύνει τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική είναι 89% και στην παραγωγή περίπου 60% 

Δείτε το σχέδιο για τη μεταβίβαση 300.000 πελατών της ΔΕΗ σε ιδιώτε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας η ΔΕΗ αναμένεται να αναθέσει σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο -προηγήθηκε διαγωνισμός- τη σύσταση δύο εταιρειών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν συνολικά 300.000 (δεν αποκλείεται αυτό το νούμερο να ανέβει και στους 500.000) καταναλωτές που ηλεκτροδοτούνται από τη δημόσια επιχείρηση.
Σκοπός της διοίκησης είναι να αποφύγει τη συνέχιση της
εφαρμογής του μέτρου των δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ), δηλαδή της πώλησης ποσοτήτων ρεύματος που παράγεται από τον λιγνίτη και τα νερά με τιμή εκκίνησης τα 37,37 ευρώ ανά Mwh/h. Η ΔΕΗ υποστηρίζει πως με την τιμή αυτή δεν καλύπτεται το κόστος παραγωγής της και ζημιώνεται. Ως γνωστόν η εταιρεία έχει το μονοπώλιο στον λιγνίτη και το νερό. Το μέτρο αυτό συμφωνήθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, ως μεταβατικό, προκειμένου η εταιρεία που κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να μειώσει το μερίδιό της κάτω από το 50% στο τέλος του 2019. Το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική είναι στο 89% και στην παραγωγή κοντά στο 60%. Οι ποσότητες που βγαίνουν στις δημοπρασίες (μέχρι τώρα έχουν γίνει δύο) αποκτώνται από ιδιώτες προμηθευτές προκειμένου, με τη σειρά τους, να διαμορφώσουν ανταγωνιστικά τιμολόγια και να αποκτήσουν πελάτες από τη ΔΕΗ.
Εκπτώσεις
Εντούτοις, η ΔΕΗ, παρά αυτήν τη διαδικασία, όχι μόνο δεν έριξε το ποσοστό συμμετοχής της στην αγορά αλλά αντίθετα την αύξησε. Κι αυτό για δύο λόγους: Πρώτον επειδή προχώρησε στις προνομιακές εκπτώσεις 15% προς τους πελάτες της έτσι ώστε να μη δημιουργούν νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών και να αυξήσει τη ρευστότητά της και δεύτερον επειδή δεν έχουν μπει αναγκαίοι περιορισμοί στη χρήση των προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας που αποκτούν οι ιδιώτες προμηθευτές.
Οπως προέκυψε από την ανάγνωση των τελευταίων αποτελεσμάτων των δημοπρασιών, μικροί και νεοεισερχόμενοι ιδιώτες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απέκτησαν ποσότητες δυσανάλογα υψηλότερες σε σχέση με τον αριθμό των πελατών τους, προκειμένου είτε να τις εξαγάγουν και να κερδίζουν από τη διαφορά των τιμών δημοπρασιών-εξαγωγών, είτε να τις κρατήσουν προστατευόμενες σε μελλοντικές απότομες διακυμάνσεις των τιμών ρεύματος.
Η ΔΕΗ, λοιπόν, θέλοντας να αποφύγει και διαρθρωτικά μέτρα αν δεν ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού, θα επιλέξει πελάτες από όλες τις κατηγορίες κατανάλωσης (επιχειρήσεις, νοικοκυριά κ.λπ.) και μέσα από τις δύο εταιρείες θα τις διαθέσει, έναντι διαγωνισμού, σε ανεξάρτητους προμηθευτές. Σκοπεύει τη διάθεσή τους σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες που έχουν και δικές τους μονάδες παραγωγής ρεύματος.
Μία από τις δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος που αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στον Απρίλιο είναι το κατά πόσον οι καταναλωτές που θα συμπεριληφθούν στις προς πώληση εταιρείες θα δεχτούν την αλλαγή προμηθευτή. Ετσι, με τη συνδρομή και του χρηματοοικονομικού συμβούλου, θα εξεταστούν κίνητρα.
Ποσοστό συμμετοχής
Ενα από αυτά είναι η ΔΕΗ στις δύο εταιρείες να μείνει με ένα ποσοστό συμμετοχής καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι καταναλωτές δεν αλλάζουν πάροχο ρεύματος λόγω της ασφάλειας που νιώθουν υπό την «ομπρέλα» της δημόσιας επιχείρησης. Η διοίκηση της ΔΕΗ επιδιώκει επίσης η πρωτοβουλία της για τη σύσταση και πώληση των δύο εταιρειών να συμπεριληφθεί και στη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, ώστε να μπορέσει να αποφύγει διαρθρωτικά μέτρα, αλλά κυρίως να παρεμποδίσει και τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καταλήξει ακόμη στο αν θα συμπεριλάβει την πώληση των δύο εταιρειών με πελατολόγιο της ΔΕΗ, στη νέα συμφωνία με τους δανειστές.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
 http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου