Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Απαντήσεις στα μαύρα σενάρια που διακινούνται για το μέλλον της ΔΕΗ – Παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί για πτώση στο 50% του τζίρου της μέχρι το 2020 – Ανανεώνεται η θητεία του κ. Εμ Παναγιωτάκη στην Γ.Σ. της 7ης Ιουλίου 2018

 
Ο Μανόλης Παναγιωτάκης, του οποίου η θητεία στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της ΔΕΗ αναμένεται να ανανεωθεί από την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της 7ης Ιουλίου, καλείται να  διαχειριστεί μια εξαιρετικά ταραχώδη περίοδο για την επιχείρηση που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της σκληρής
πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και των έντονων αντιδράσεων των εργαζομένων.
Η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία είναι η προσεχή Τετάρτη 23 Μαΐου οπότε και είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ για να εγκρίνει την απόσχιση των δυο λιγνιτικών κλάδων που θα βγουν προς πώληση.
Το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει επίσης τις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου του 2018, καθώς η απόσχιση των δυο κλάδων θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.
Θα πρέπει ακόμη να εγκριθεί η σύσταση των δυο νέων εταιριών ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες σε σχέση με την εγγραφή τους στο ΓΕΜΗ και να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός πώλησης τους, που σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να βγει στον αέρα έως τις 31 Μαΐου.
Όμως η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου δεν θα είναι ανέφελη ακόμη και εάν η διοίκηση επιλέξει τη λύση της τηλεδιάσκεψης, καθώς η ΓΕΝΟΠ προγραμματίζει συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ και όπως έλεγαν χαρακτηριστικά συνδικαλιστικά στελέχη, η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ακόμη και εάν επιλέξουν να την κάνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, θα είναι επεισοδιακή.
Αντιστοίχως επεισοδιακή αναμένεται να είναι και η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΔΕΗ που προγραμματίστηκε να γίνει την Πέμπτη 7 Ιουνίου στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο Intercontinental, και τούτο παρά το γεγονός ότι το ζήτημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων προγραμματίζεται να εγκριθεί από έκτακτη γενική συνέλευση που ενδέχεται να γίνει στις 26 Ιουνίου.
Παράλληλα κύκλοι της ΔΕΗ σε ερώτηση του WEN παίρνουν σαφή θέση για το μέλλον της Επιχείρησης τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να διασπαστεί η ΔΕΗ σε καλή και κακή κατά το πρότυπο των τραπεζών.
Την ίδια ώρα όλα δείχνουν ότι μαθηματικά είναι αδύνατο να πέσει ο τζίρος της ΔΕΗ κατά 50%το 2020, όπως ισχυρίζονται πολιτικοί κύκλοι αφού η διδικασία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ έχει αποτύχει να προσεγγίσει τους στόχους.
Εξάλλου η πώληση των δύο συγκροτημάτων των λιγνιτικών μονάδων αντιστοιχεί στο 40% του χαρτοφυλακίου λιγνιτών.
Η συμμετοχή των λιγνιτών ήταν σχεδόν χαμηλότερα από το 30% του ενεργειακού μείγματος για το 2017.
Κατά τον τρόπο αυτόν ανατρέπεται ο ισχυρισμός της χρεοκοπίας σημαντικής μείωσης τζίρου – υψηλά δάνεια.
Αναβολή – και στο βάθος ματαίωση – συνεδρίου για τις ΑΠΕ
Χθες (16/5) η ΔΕΗ ανακοίνωσε την αναβολή συνεδρίου με θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που προγραμμάτιζε να πραγματοποιήσει στην Κύθνο στις 3 και 4 Ιουνίου επικαλούμενη τη γενική συνέλευση της 7ης Ιουνίου.
Όλα δείχνουν ότι το συνέδριο βαίνει προς ματαίωση, καθώς εκτιμήθηκε ότι είναι μάλλον άστοχο η ΔΕΗ να συζητά για την ανάπτυξη των ΑΠΕ τη στιγμή που βρίσκεται στην πλέον κρίσιμη φάση της ιστορίας με ανοιχτά τόσο το ζήτημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, όσο και της αναχρηματοδότησης των δανείων της από τις τράπεζες.
Ανοιχτό είναι επίσης το θέμα της στρατηγικής της για την επόμενη ημέρα, με δεδομένο ότι από τη δημόσια συζήτηση προκύπτει πως η έκθεση της McKinsey δεν φαίνεται να αποτελεί τον οδηγό που θα επιθυμούσε η διοίκηση της επιχείρησης, αλλά και η κυβέρνηση, ειδικά σε ότι αφορά την πρόταση του διεθνούς οίκου για αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος.
Κατά την τακτική γενική συνέλευση της 7ης είναι προγραμματισμένο να εγκριθεί η μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2017, να ανανεωθεί η θητεία του κ. Παναγιωτάκη και να επικυρωθεί η παράταση έως το Φεβρουάριο του 2018 η ισχύς των συμβολαίων που έχει συνάψει η ΔΕΗ με τις βιομηχανίες υψηλής τάσης στις οποίες παρείχε εκπτώσεις όγκου.
Αβεβαιότητα στη βιομηχανία  
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα συμβόλαια έληγαν στο τέλος του 2017 και η ΔΕΗ παρέτεινε την ισχύ τους για δυο μήνες, καθώς δεν ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί αλλαγές λόγω της αβεβαιότητας σε σχέση με το λιγνιτικό δυναμικό της.
Η επικύρωση του διμήνου χωρίς άλλη αναφορά για το διάστημα μετά το Φεβρουάριο δημιουργεί μείζον ζήτημα στην βιομηχανία, η οποία καλείται να κοστολογεί τα προϊόντα της χωρίς να γνωρίζει μια από τις βασικές παραμέτρους κόστους όπως αυτό της ενέργειας.   
Η κορύφωση των αντιδράσεων από την πλευρά των εργαζομένων αναμένεται κατά την έκτακτη γενική συνέλευση που είναι προγραμματισμένη για τις 26 Ιουνίου, καθώς σε αυτή τη συνεδρίαση θα πρέπει να επικυρωθούν από τους μετόχους όλες οι αποφάσεις σε σχέση με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και βεβαίως οι εργαζόμενοι θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν προσκόμματα.
Βελτίωση ρευστότητας για τη ΔΕΗ
Πάντως, τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ όσο και η κυβέρνηση είναι προσηλωμένοι στο στόχο της πώληση των λιγνιτικών μονάδων προκειμένου να εξασφαλιστεί εύλογο τίμημα που θα ενισχύσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ και θα της δώσει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τις προκλήσεις της απελευθέρωσης της αγοράς με σχετική άνεση.
Η χθεσινή συμφωνία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών για ολοκλήρωση του κύκλου των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ στο τέλος του 2019 αναμένεται να αυξήσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ (τόσο ήταν το κόστος των ΝΟΜΕ για τη ΔΕΗ το 2017).
Εξάλλου, μείωση της χρέωσης προμηθευτή κατά 35% από τον Μάρτιο και η προοπτική κατάργησης της στο τέλος του 2019 όπως επίσης συμφωνήθηκε χθες απαλλάσσει τη ΔΕΗ από ένα επιπλέον κόστος που για το 2017 ήταν 320 εκατ. ευρώ, το 2018 θα μειωθεί σε περίπου 280 εκατ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις Σκρέκα.Το ερώτημα είναι τι λέει η ίδια η ΔΕΗ για αυτό το νούμερο αυτό, μιας και η αφετηρία του ελλείμματος για το 2018 δεν θα είναι αντίστοιχα μεγάλη με το νούμερο του 2017.
Οι εξοικονομήσεις αυτές, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, θα αποκαταστήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η επιχείρηση, η οποία εξάλλου έως το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει κλείσει την αναχρηματοδότηση των δανείων της για το 2019 και πλέον θα μπορεί να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα της ως βασικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος της χώρας.
Αδύνατοι οι στόχοι για να πέσει το μερίδιο της ΔΕΗ στο 50% το 2020
Παράλληλα η πώληση των δύο συγκροτημάτων των λιγνιτικών μονάδων δεν αναμένεται ότι θα οδηγήσει στην μείωση του τζίρου της ΔΕΗ στο 50% το 2020, όπως ισυχρίζονται αυτοί που λένε ότι θα πτωχεύσει.
Το σενάριο αυτό θα πρέπει να αρχίσει να εγκαταλείπεται και για τον λόγο αυτό έχει μεγάλη σημασία πώς θα επανασχεδιαστεί η απελευθέρωση της αγοράς με στόχο την μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ και του συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα.
Το πιθανότερο η εξέλιξη αυτή να συνδεθεί με την εφαρμογή του target model, που αναμένεται να αποτελέσει το εκσυγχρονιστικό εργαλείο για την απελευθέρωση της αγοράς.
Η διακίνηση σεναρίων περί καλής και κακής ΔΕΗ
Κύκλοι της ΔΕΗ διαψεύδουν και θεωρούν απίθανο το σενάριο που διακινούν χρηματιστηριακά κυκλώματα και πολιτικοί παράγοντες ότι η ΔΕΗ θα σπάσει σε καλή και κακή ΔΕΗ.
Αυτά αποτελούν επικίνδυνα σενάρια για το μέλλον της επιχείρησης και των μετόχων και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στενεύει τα περιθώρια παρακολούθησης και εποπτείας.
Τα σενάρια αυτά διακινούνται τόσο από funds του εξωτερικού που εκβιάζουν την πτώση της μετοχής όσο και απο μεμονωμένους πολιτικούς κύκλους που παίζουν πολιτικά παιχνίδα με το μέλλον της επιχείρησης.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου